100 maata

Europe TCC 100%

Joulukuussa 1998 tapasimme Etelä-Afrikkaan ja Swasimaahan suuntautuneella matkallamme miehen, joka kertoi tulleensa tälle matkalle, koska tämä käsitti Swasimaan, jonne ei ilmeisesti silloin ainakaan muuten ihan helposti päässyt. Samainen mies kertoi myös, että Swasimaa oli hänen 140. maansa.
Kotiin palattuamme innostuimme sitten laskemaan monessako maassa olemme käyneet ja silloin vuoden 1997 lopussa luku oli (Pirkolla) 31. Samassa yhteydessä innostuimme hakemaan tietoa siitä, että montako maata on ja miten maabongausta harrastavat ihmiset maan määrittelevät ja melko pian löysimme Travelers Century Clubin maalistan, joka tuntui sopivalta ja jossain vaiheessa ensimmäiseksi tavoitteeksi asettui 100 maata Travellers Century Clubin (tällä hetkellä 325 ”maata”) sisältävän listan mukaan.

Tuon tavoitteen täyttymistä juhlin syksyllä 2011 Zimbabwessa – joskin sittemmin tarkistuslaskenta siinä vaiheessa, kun otimme TCC:n listan rinnalle käyttöön YK:n jäsenmaat -listan, osoittikin sen tulleen täyteen jo Ajmanissa, Arabiemiraateissa, sillä olimme aikaisemmin unohtaneet käyneemme myös Palestiinassa Israelin matkoillamme. YK:n jäsenmaista 75 maata (Pirkolla) tuli täyteen Belizessä joulukuussa 2012.
Sittemmin ”päälistaksemme” valikoitui itsenäiset maat lista, johon Globalis -sivun mukaan kuuluvat YK:n jäsenmaat (193 maata) + Vatikaani, Palestiina, Taiwan, Kosovo, Länsi-Sahara ja Niue- ja Cook-saaret (yhteensä siis 200 maata).
Monet maailmanmatkaaja-ystävämme käyttävät myös Most Travelled People -listaa (lyhenne MTP, 874 aluetta). Olen senkin jollain tarkkuudella täyttänyt, mutta tavoitteita emme sen suhteen ole asettaneet. Myös Best Travelled Peoplen lista (lyhenne TBT, 1281 aluetta) on joillakin käytössä – ja monet ovat rastittaneet nettipalveluissa useammankin näistä listoista.
Lisäksi käytössä on, usein jonkun muun listan rinnalla, lista Unescon maailmanperintökohteista, Unesco World Heritage Sites (WHS, noin 1000 kohdetta). Me olemme kuitenkin päättäneet pitäytyä TCC:hen, YK:hon ja itsenäisiin. Unescon listaa tulee joskus käytettyä vinkkilistana sille, että mitä jossain maassa kannattaisi ehkä nähdä.

Erikoistuneempia bongauslistojakin on käytössä, äskettäin tutustuimme esimerkiksi henkilöön, joka bongaa maailman golf-kenttiä ja on pelannut golfia useimmista 206 maasta, jotka tämä golffareiten käyttämä bongauslista käsittää. Kuulemma kenttä Burkina Fasossa ei kuitenkaan ollut kovin tasokas. Muita harrastuksiin perustuvia bongauksia, joista olemme kuulleet ovat ainakin sukelluskohteet ja suunnistaminen mahdollisimman monessa eri maassa.

Näiden eri listojen tasoa voisi ehkä vertailla käyttämällä Suomea esimerkkinä:

 • YK-maina ja itsenäisinä maina Suomi = 1 piste
 • TCC:ssä Suomi = Manner-Suomi ja Ahvenanmaa = 2 pistettä
 • MTP:ssä Suomi = Manner-Suomi, Ahvenanmaa ja Märketin majakkasaari = 3 pistettä ja
 • TBT:ssä: Keski- ja Itä-Suomi (Jyväskylä), Oulun seutu, Lappi (Rovaniemi, Ivalo), Etelä-Suomi (Helsinki, Tampere), Länsi-Suomi (Turku, Vaasa) ja Ahvenanmaa = 6 pistettä.

TCC:llä, YK:n jäsenmaina ja itsenäisinä valtioina saldomme ovat:

30.9.2017                TCC                 YK               Itsenäiset
Pirkko                       164                  110               113
Lasse                         168                 112                115

Valtioina vain Lasse on käynyt Trinidad&Tobagossa ja Venezuelassa ja TCC-alueina Aruballa ja Curacaolla.

Syksyllä 2014 tekemämme Aasian kierroksen myötä saavutimme 100 itsenäistä maata tavoitteen molempien osalta. Puolet maailman TCC-alueistakin, eli yli 163 aluetta saavutimme vuoden 2016/2017 aikana (P/L). Seuraavaa selkeää tavoitetta ei ole, yrittänemme 2-3 uutta maata kerryttää edelleen vuosittain, vaikka nyt kaikki matkat uusiin maihin ovatkin kaukomatkoja.

Euroopan matkailumme painottunee lähivuosina sen kaupunkien kertaamiseen ja ehkä myös vielä puuttuvien pääkaupunkien tutkimiseen. Näistä meillä vielä puuttuvat Moskova ja Balkanilta Sarajevo, Zagreb ja Podgorica.

Matkasuunnitelmistamme, osittain jo varatuista matkoista ja osittain vaan hahmotelmista, voi lukea täältä.

Kaikista TCC-alueista, joissa olemme käyneet, on sivun oikeassa laidassa olevassa listassa linkki ainakin johonkin matkakertomukseen tai vähintäänkin kuva-kokoelmaan kyseiseltä alueelta neljää lukuunottamatta (Indonesia, Senegal, St. Maarten, Uzbekistan). Näissä maissa olemme ”käyneet” vain välilaskun verran, mutta kun TCC:n sääntöjen mukaan välilaskukin riittää, niin olemme ne pisteinä laskeneet. Ehkä vielä joskus täydennämme nämä vähän ”heikot” pisteet vahvemmiksi, ainakin Indonesian osalta.
Linkkilista ei myöskään ole ihan yksi yhteen pistelistamme, sillä joistakin maista siinä on linkkeja useampaankin matkakertomukseen, esimerkiksi Euroopan osalta jutut ovat osittain kaupungeittain tai vaikka kesälomamme Nantucketissa ja Martha’s Vineyardilla ansaitsi minusta ehdottomasti oman linkkinsä, vaikka ne eivät pistekohteita olekaan.

Osa linkeistä on myös kahteen kertaan, sillä olen yrittänyt yhdistää listaan sekä TCC:n aluejaon (jossa on esimerkiksi Atlantti on oma alue) ja itsenäiset maat maanosittain, jolloin Portugalin kaikki osat tulevat Euroopan alle. Tämä ON hiukan monimutkaista!

Osa yllä mainituista pisteidenlaskujärjestelmistä, esimerkiksi MTP ja TBT “värittävät” käydyt alueet myös kartalle. Epävirallisemmin, mutta helpommin, karkealla tasolla olevan kartan saa tehtyä esimerkiksi tässä palvelussa:


visited 121 states (53.7%) (päivitetty 17.4.2017)

121 states, jonka työkalu laskee on 8 maan verran liian suuri (oikea luku 113 maata, Pirkolla), sillä se laskee maiksi myös nämä:

 • Channel Islands, Faroe Islands
 • Bonaire (Netherland Antilles, tosin epäloogisuus tämäkin, sillä Aruba olisi tarjolla myös erikseen), Cayman Islands, British Virgin Islands, Bermuda
 • Reunion, French Polynesia.

iPhonelle (ainakin) löytyy myös Been -sovellus, jolla voi myös helposti täpätä käymänsä maat (tai mitkä ko. sovellus maiksi laskee). Sovellus piirtää valintojen perusteella kartan, joka näyttää meidän (Pirkon) osalta tältä:

Been -kartta 201704

Sovellus kertoo myös, että käytyjä maita on 131 (53%), mutta kuten edellisessäkin tässä on epäloogisuuksia maakäsitteen osalta. Oikea luku itsenäiset maat -määritelmällä on 113, mutta tämä laskee maiksi myös seuraavat erillishallintoalueet:

 • Pohjois-Irlanti, Skotlanti, Wales, Guernsey, Jersey, Man-saari, Gibraltar, Fär-saaret, Grönlanti, Huippuvuoret
 • Bermuda, Bonaire, Cayman-saaret, St Pierre & Miquelon
 • Hong Kong, Macau
 • Reunion, Ranskan Polynesia.

Karttakuvan kannalta näillä ei oikeastaan ole mitään väliä Grönlantia lukuunottamatta.

Lopuksi vielä jonkinlainen vastaus kysymykseen, joka minulle aina joskus esitetään: mikä idea maiden bongaamisessa on? Yleensä vastaan jotenkin tähän tapaan: pisteiden hakeminen vie aina uusiin paikkoihin ja nyttemmin usein myös paikkoihin, joihin emme muuten ehkä olisi menneet, mutta kun niihin sitten olemme menneet, olemme löytäneet usein ihan helmiä tai vähintäänkin erinomaisen mielenkiintoisia paikkoja, esimerkkeinä vaikka Belgrad kesäkaupunkina tai nyttemmin lähes jatkuvasti uutisissa oleva Lampedusa. Huonoja kokemuksia on ollut todella vähin, tuoreimpana ehkä Sofia, mutta Bulgariaan olisimme saattaneet vahingossa päätyä vaikka olisimme matkustaneet ihan ”vaan” pakettimatkoilla. TCC-pisteiden kerääminen Euroopassa on innoittanut meidät useimmille Euroopan saarille, esimerkkeinä vaikka Man-saari, Kanaalin saaret ja Fär-saaret, joihin emme myöskään ehkä olisi lähteneet ilman ”pisteitä”, mutta joista kaikista olemme pitäneet.
Ehkä maalistoja voi ajatella kuten laajoina ruokalistoina, joilta voi joka lomalle valita uuden vaihtoehdon ja ehdottomasti useimmiten tehty valinta maistuu hyvältä tai vähintäänkin mielenkiintoiselta ja ilman tätä ruokalistaa tulisi ehkä valittua yhä uudelleen ne samat tutut maut, mutta jäisi paitsi uusista, herkullisista, vaihtoehdoista!
Ja toki, mekin palaamme aina välillä tuttuihinkin makuihin.

7 kommenttia artikkeliin ”100 maata

 1. Hassua, ei mulle ole tullut mieleenkään huomioida välilaskupaikkoja. Lisäänpä seuraavassa kokouksessa listaani kesän kohteiden lisäksi Sudanin (välilasku matkalla Addis Abebaan). Leikkimielisessä sadan itsenäisen tavoitteessani se ei kyllä ole mukana. Ja taitaa kyllä jäädä käymättäkin.

 2. Kieltämättä hiukan hassun tuntuinen ”sääntö”, mutta kun olen tuota TCC:n listaa pitänyt ”päälistani” ja kun sen säännöissä tämä kohta on: ”After consideration as to how long one must have stayed in a country or territory to qualify, it was decided that even the shortest visit would suffice — even if only a port-of-call, or a plane fuel stop. This greatly widens the field and will give the traveler a better chance to qualify for one of the most unusual clubs in the world.” – niin olkoon 🙂

  http://travelerscenturyclub.org/countries-and-territories/alphabetical-list

 3. Me olemme laskeneet pisteen, jos olemme jalkautuneet kulkuvälineestä lentokoneen välilaskun, laivan satamassa käynnin tai junan asemalla pysähdyksen aikana.

 4. Sama koskee bussin pysähdystä asemalla, vaikka tällä tavalla olemme saaneet vain TBT:hen Etelä-Illinoisin pisteen.

 5. Kiitos kommenteistasi kaimani!
  Tuolla periaatteella kaikki meidän nuo hiukan ”heikot” pisteet Uzbekistania lukuunottamatta kelpaavat. Indonesiassa ”lojuimme” Jakartan kentällä turhankin pitkään kentän sen hetkisen tason huomioiden, samoin Dakarissa koneen vaihto kahden jo siinä vaiheessa väsyneen lapsen kanssa kesti kuumassa turhankin pitkään. Neuvostovallan aikaisessa Tashkentissa sen sijaan emme olisi saaneet penkistäkään nousta – kävely koneessakin lopetettiin sotilaiden/rajavartioiden toimesta lyhyeen välilaskulla matkalla Malediiveilta Tukholmaan. Tashkent tuli välilaskupaikaksi Dubain sijaan Persian sodan aikana/takia.

 6. Teidän reissuja seuranneena alkaa helposti itsekin miettiä mistä saisi seuraavat pisteet lisättyä omaan listaan 😊 Oma kartta ei ole lähellekään noin värikäs kuin teillä, mutta samoilla periaatteilla mennään: mieluummin johonkin uuteen paikkaan, kuin aina siihen tuttuun ja turvalliseen!

 7. Kiitos JohannaK! Tämä vielä kyllä mukanaan, sillä uudet paikat tuntuvat usein paljon mielenkiintoisemmilta kuin ne, jotka on jo kerran pari nähnyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.