EMMAn uudet näyttelyt

EMMA Mether-Borgström Morris

Sateinen aamupäivä oli juuri oikea ajankohta poiketa Emmassa tutustumassa huomenna avautuviin uusiin ihanan värikkäisiin näyttelyihin.

EMMAn kesässä ja syksyssä (21.6. 2017 – 7.1.2018) on esillä kaksi modernistia: espoolaisen Ernst Mether-Borgströmin 100-vuotisjuhlanäyttely ja kansainvälisen nykytaiteilijan, Sarah Morrisin ensimmäinen näyttely Suomessa.

EMMA Mether-Borgström Morris

Ernst Mether-Borgström

Mether-Borgströmin näyttelyn yli 150 työtä on kerätty museon omista kokoelmista, Mether-Borgström -säätiöltä ja yksityishenkilöiltä.
Taiteilijaksi Ernst Mether-Borgström (1917-1996) oli ehkä harvinaisen järkevä: hän opiskeli graafikoksi ja teki aluksi mainosgraafikon töitä ja maalasi maisemia ja muotokuvia, taidetta, josta yleisö oli valmis maksamaan.

Vasta 1960-luvulla maisemat saivat jäädä ja taiteilija siirtyi yhä selkeämmin abstraktioihin etsien muotoja, jotka kestäisivät aikaa eivätkä veisi huomiota väreiltä. Espoolaisena hän työskenteli vuosia Nallenpolun ateljeessaan.

Ernst Mether-Borgström, EMB -säätiön arkisto, kuva: Yehia Eweis / EMMA
Ernst Mether-Borgström, EMB -säätiön arkisto, kuva: Yehia Eweis / EMMA

Näyttelyssä on muutamia taiteilijan varhaisvuosien maisemia ja muotokuvia, mutta pääosa teoksista ovat värikkäitä, abstrakteja töitä, joissa värien lisäksi punaisena lankana kulkee mukana musta viiva.

Kokoelmat EMMA -Espoon modernin taiteen museon kokoelma
EMMA: 2006:16, Ernst Mether-Borgström, Sininen ja punainen aurinko, 1967, maalaus (öljymaalaus), 140x180x2cm, Kuva: Ari Karttunen/EMMA

Itse pidin aivan erityisesti Semafori-mobilesta vuodelta 1966 ja muutenkin värikkäistä veistoksista.

Ernst Mether-Borgström EMMA Ernst Mether-Borgström EMMA Ernst Mether-Borgström EMMA

Näyttelyssä lasten (tai leikkimielisten aikuisten) on mahdollista myös itse kokeilla saman tyyppisten töiden kasaamista!

Lapsille Mether-Borgströmin jalanjäljissä

Sarah Morris

Siinä missä Ernst Mether-Borgström siirtyi abstraktiin ilmaisuun vähitellen orgaanisesti, Sarah Morrisin aloittaessa uraansa abstrakti taide oli jo olemassa ja hänen teoksensa heijastavat nykymaailman ilmiöitä: urbaanin yhteiskunnan koodeja, valtarakenteita, sosiaalista tilaa, byrokratiaa, identiteettiä.

Sarah Morris
Sarah Morris, Kuva: Wendy Bowman/EMMA

Sarah Morrisin teoksia näyttelyssä on vain muutamia, mutta lisäksi esillä on kolme hänen elokuvaansa.

Sarah Morris EMMA

Sarah Morris,Total Lunar Eclipse
Sarah Morris,Total Lunar Eclipse, Kuva: EMMA

Taiteilija itse kertoi näyttelyn avajaisissa miten hänen maalaustensa kerroksellinen toteutustapa jättää hänelle aikaa paneutua rinnan niiden kanssa elokuviin ja miten hän elokuviensa myötä toteuttaa myös intohimoaan matkustamiseen.

Sarah Morrisin elokuvista Emmassa on esillä

  • Mies van der Rohen ja Philip Johnsonin arkkitehtuurista kertova Points on a Line vuodelta 2010
  • Rio vuodelta 2012 ja
  • Louis Vuittonin Pariisiin rakennuttamasta Frank Gehryn suunnittelemasta museosta kertoava Strange Magic vuodelta 2014.

Rioa ehdimme katsella hetken, mutta aikataulumme ei tällä kertaa venynyt koko 88 minuuttiin. Sen verran kuitenkin ehdimme elokuvaa katsoa, että näimme, että Morrisin tuottamat elokuvat eivät ole kauniita maisemia esitteleviä turistielokuvia!

Louis Vuittonin säätiön rahoittamassa Strange Magic -elokuvassa Sarah Morris liittää yhteen konsernin parfyymin tuotannon ja tästä syntyvän varallisuuden, joka mahdollistaa museon rakentamisen.
Elokuvista näyttäisi löytyvät lyhyitä pätkiä Youtubesta, mutta Emmassa ne voi siis halutessaan katsoa kokonaan.

Mäntyjä

Emma Morris Mäntyjä

Sarah Morrisin osalta näyttelyn isoin juttu, ihan konkreettisesti, on 30 metriä pitkä seinämaalaus, joka sai nimekseen Mäntyjä.

Teos ammentaa inspiraationsa WeeGee-talon Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuurista ja talon pohjoisseinän suuresta ikkunasta avautuvista näkumistä ja sitä on ollut toteuttamassa Sarah Morrisin studion henkilökunnan lisäksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoita.

Seinämaalaus on toteutettu Saastamoisen säätiön tuella ja se saattaa jäädä Emmaan vielä näyttelyn jälkeenkin koko ensi vuodeksi.

Emma Morris Mäntyjä

For Fashion’s Sake

Lopuksi poikkesimme myös, paitsi tietysti museokaupassa, myös alakerran pienessä mutta mielenkiintoisessa For Fashion’s Sake -näyttelyssä, johon siihenkin voi tutustua vielä kesän ajan (-3.9.2017).

Ei näistä ihan muotivinkeiksi ehkä ole, mutta ihan puhuttelevia teoksia nämäkin!

For Fashion's Sake EMMA For Fashion's Sake EMMA For Fashion's Sake EMMA For Fashion's Sake EMMA

(Kuvatekstittömät kuvat ovat omiamme, kuvatekstilliset EMMA-museon lehdistökuvia. Tutustuimme näyttelyyn lehdistötilaisuudessa 20.6. jossa näyttelyistä kertoivat Ernst Mether-Borgströmin –näyttelyn kuraattori Hanna Mamia-Walther ja Sarah Morris -näyttelyn kuraattori Timo Valjakka. Myös taiteilija Sarah Morris itse kertoi työskentelytavastaan ja töistään.)

 

Tags from the story
Join the Conversation

6 Comments

  1. Asuin Espoossa yli 10 vuotta, mutta en koskaan käynyt Emmassa. Nyt palautui mieleen, että ehkä pitäisi. En tiedä pidänkö paikasta, mutta kokeilla varmaan kannattaa. :)

  2. says: Pirkko

    Kiitos Niko! Me asumme sen verran lähellä EMMAa, että aika monta sen näyttelyistä tulee katsottua. Tätä kannattaa kyllä vaikka Helsingistä asti lähteä katsomaan :-)

  3. Nyt on taas niin monta sadepäivää luvassa, että pitäisikin käydä jossain näyttelyssä pitkästä aikaa! Pirkanmaallakin on hyvin vaihtoehtoja.

    Nämä käymäsi näyttelyt oli mun makuun vähän turhan moderneja. Ja tiedän mitä mieheni kommentoisi, tuollaisia osaisi lapsikin tehdä.

    Mobilessa on kuitenkin kivat värit ja 60-lukuinen fiilis välittyy.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jane! Minä taas pidän modernista – ja yllättävästäkin – taiteesta. Kauniitahan vanhat klassikot ovat, mutta toisaalta usein jo monta kertaa nähtyjä ja joskus vähän ”pölyttyneitä” tai ”tunkkaisia”.
      Tuo, että lapsikin osaisi tehdä, niin osaisi ehkä, taitava lapsi, kopioida, mutta alkuperäisideat ovatkin sitten jo vähän toista luokkaa.

  4. Kiva muistutus että läheltäkin löytyy kohteita, joissa voisi käydä :)
    Asun itse pk-seudulla mutta ihan hirveesti ei ole tullut kohteissa käytyä.
    Ihan mielenkiintoisia oli nuo ”muotiluomukset” vaikka ei ehkä tulisi ihan ite käytettyä niitä :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mimmu! Aina välillä näkee niin taidenäyttelyissä kuin lehtikuvissa myös tuollaista muotia, jota ei ole tehty käytettäväksi – mutta ehkä niistä joskus joku sattuu myös tekemään jotenkin lievennetyn version ihan käyttöönkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *