Pohjois-Amerikka 100%

Anchorage feature

Maabongausharrastuksemme päälista on Traveler’s Century Clubin 325 alueen lista. Ensimmäinen pistetavoitteemme olikin 100 TCC-aluetta, sen jälkeen 100 itsenäistä maata ja sen rinnalla koko Eurooppa niin itsenäisinä valtioina kuin TCC-alueina. Nämä pari viimeistä tavoitetta saavutimme aikoinaan Moldovaan ja Transnistriaan suuntautuneella matkalla.

Pohjois-Amerikassa TCC-alueita on vaan kuusi:

  • Alaska
  • Kanada
  • Meksiko
  • Prinssi Edwardin saari
  • Ranskalle kuuluva St. Pierre & Miquelon ja
  • Yhdysvallat

Valtioiden tasolla kävimme kaikissa jo 1980-luvulla, mutta jonkinlaiseksi tavoitteeksi kaikissa näissä käymisen asetimme vasta muutama vuosi sitten. Viime syksynä teimmekin syysretken Halifaxiin, Prinssi Edwardin saarelle ja St. Pierre & Miquelonille ja sen jälkeen tuosta kuuden joukosta uupuikin enää Alaska.

Alaskan lippu Pohjois-Amerikka TCC-alueet
Oikealla Alaskan lippu

Tätä juttua kirjoitan Anchoragessa, joten nyt tämä Pohjois-Amerikka 100% tavoite on sekin saavutettu. Toki siis vaan TCC-alueina.
Yhdysvaltain osavaltioista meillä on kasassa ehkä neljännes, Kanadasta tämä matkan jälkeen vajaa puolet, mutta Meksikosta vain muutama. Eikä mitään tavoitteitakaan niiden osalta.

Matkaystävillämme Alaska sattui muuten, kummallakin, olemaan, 200. TCC-alue. Meillä Pirkolla 163. ja Lassella 167. Ainakaan näiltä näkymin en vielä uskaltaisi osaltamme asettaa edes tavoitteeksi tuota 200 aluetta. Mutta tuon 163 alueeni myötä meilläkin on molemmilla kasassa yli puolet maailman TCC-alueista, eli toinen maabongaussaavutus Alaskalle!

Seuraavaa mahdollista bongaustavoitetta pitääkin sitten hetki miettiä.
100% mahdollisia alueitakaan ei taida helposti löytyä, sillä lähimpänä olisi Lähi-itä, mutta siellä on tällä hetkellä kovin monta maata, johon ei turistina voi tai halua mennä.

Viisumilla Yhdysvaltoihin ja myöhästyminen lennolta

Alaskaan saavuimme myöhään lauantai-iltana suunnitelman mukaisesti reittiä Helsinki – Keflavik – Seattle – Anchorage. Viimeinen legi ei mennyt ihan suunnitellusti, sillä myöhästyimme tuolle välille ostamaltamme Alaska Airin lennolta, mutta siirsivät meidät sitten sujuvasti ja kuluita 19:35 lennolta 20:15 lennolle – pisteet Alaska Airille!

Matkatavarat

Viisumilla Yhdysvaltoihin matkustaminenkin sujui sitten lopulta mutkattomasti: tosin Icelandairilla ei voinut tehdä koko matkalle online-checkiniä, koska se siinä vaiheessa tarkistaa ESTA:n olemassa olon, mutta lentokentällä laukkuja jätettäessä saimme myös Keflavik – Seattle -välin boarding passit ongelmitta. ESTAahan meillä ei ollut, emmekä sitä tarvinneet, koska meillä oli viisumi, mutta Icelandairin järjestelmä ei tainnut olla tällaiseen tilanteeseen varautunut.
Seattlessa saimme hiukan selittää matkustushistoriaamme ja viisumia, mutta mitään ongelmia ei ollut. Ehkä jopa ”viisumijono” oli hiukan lyhyempi kuin ESTA-jonot!

Anchorage

Anchorage Anchorage

Eisenhower
Pari turistia kuvaamassa Eisenhowerin patsaalla

Anchorageen ehdimme päivässä tutustumaan lyhyen kiertoajelun ja iltapäiväkävelyn verran. Opimme, ainakin, seuraavat faktat osavaltiosta:

  • täällä (Alaskassa) on kymmenesosa maailman pienlentokoneista
  • Eisenhower oli presidenttinä kun Alaska vuonna 1959 liittyi Yhdysvaltoihin
  • James Cook löysi toisella matkallaan Alaskan, mutta kolmannellaan, luoteisväylää etsiessään, päätyi Havaijille, jossa kuoli. Havaijille mekin toivomme päätyvämme vielä kohta, mutta toivottavasti emme kuole siellä.
  • Maailman kautta aikojen toiseksi voimakkain maanjäristys (9.2) sattui Alaskassa 1964, mutta harvaanasutulla alueella pitkäperjantaina sattuneessa järistyksessä kuoli hämmästyttävän vähän ihmisiä (139).

Anchorage seaplane harbour Anchorage seaplane harbourAnchorage seaplane harbour

Ja ehkei nyt fakta, mutta havainto ainakin – tätä pohjoista kaupunkia, joka ei muuten ole Alaskan pääkaupunki, on koristeltu laajalti värikkäillä muraaleilla.

Syyskuun alun sää Anchoragessa oli eilen kolea, ehkä 12-14 astetta, mutta onneksi ei satanut koko päivänä.

Anchorage muraalit Anchorage muraalit Anchorage muraalit

Tänään, Labour Day – maanantaina, jatkammekin jo iltapäivällä matkaa Sewardiin, ei tosin kuuluisalla Alaska Railwayllä, vaan proosaallisesti bussilla.

Matka siis jatkuu … seuraavan kerran blogissa hyvällä tuurilla sitten jo Norwegian Sun -laivalta.

Alaska Railway

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

2 Comments

  1. Siinä lentokoneesta myöhästymisessä oli jo syvän huolestuneisuuden ainekset, onneksi lentoyhtiö oli joustava, onneksi lentoja meni niin usein ja onneksi seuraavalla lennolla oli tilaa. Taitaa olla Alaskan lentoliikenne tosi vilkasta jos pienkoneitakin on niin paljon.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *