Cesky Krumlov
– matkan kustannukset

Cesky Krumlov kustannukset feature

Neljän päivän Tsekin matkastamme vietimme tällä kertaa etenkin kustannusmielessä pääosan ajasta Cesky Krumlovissa, joten kirjoitanpa matkan kustannusyhteenvedon jo ennen muutamaa kommenttia Prahasta.

Cesky Krumlov kustannukset

Lennot

Idea helmikuun matkasta juuri Cesky Krumloviin ja Prahaan kirkastui vasta vajaa 2 viikkoa ennen matkaa, mikä ei ehkä lentolippujen osalta ollut enää ihan optimaalinen ostoaika. Löysimme kuitenkin Czech Airlines + Norwegianin lennot meille hyväksyttävillä lentoajoilla ja hinnalla 453 euroa (kahdelta, sisältää 20 euroa istumapaikoista).

Czech Airlinesin lennolla meidät oli sijoitettu keski- ja ikkunapaikoille, mutta halusin, lyhyelläkin lennolla, käytäväpaikan: lisämaksu 20 euroa (kahdelta).  Norwegianilla onnistuimme sisääntsekkauksen yhteydessä valitsemaan sopivat paikat ilman lisäkuluja. Ja nettikin toimi, ainakin tekstin eli mailien osalta.

Norwegian Praha Helsinki Norwegian Praha Helsinki

Lentopaikoituksen osalta kokeilimme toisen kerran elämässämme parkkipaikan etukäteisvarausta P3-pysäköintihallista. Ensimmäisellä kerralla, yli vuosi sitten, olimme todenneet koodin kanssa sähläämisen portilla hankalaksi ja sen jälkeen emme yrittäneetkään sitä. Hiihtolomaviikon ruuhkia ennakoiden – ja etenkin, kun huomasimme, että paikoituksen saa halvemmalla (49 euroa / 4 vrk) maksamalla sen etukäteen -kokeilimme taas kerran etukäteisvarausta, joka nyt toimi jo loistavasti.
Puomi tunnisti automme  rekisterinumeron mennen tullen ja avautui ongelmitta.
Tämä, ennakkomaksu, meni jatkoon, meillä ainakin!

(Normaalihinta näytti olevan 60 euroa samalta ajalta.)

Bussit, taksit ja metrot

Cesky Krumlov kustannukset
Laattoja Cesky Krumlovin mukulakivien lomassa – Suomikin edustettuna?

Prahan kentältä Cesky Krumloviin matkustimme taksi + bussi + taksi -yhdistelmällä: 16 + 17 + 5 euroa. Taksia lentokentältä linja-autoasemalle perustelimme itsellemme muuten hankalalla yhteydellä ja ilta-ajalla, kuten myös taksia Cesky Krumlovin päässä.

Cesky Krumlovista Prahaan matkustimme bussilla hintaan 26 euroa (ennakkoon ostettu lippu ja suositumpi matka-aika).

Prahassa ensimmäinen ratikkaväli saapumispäivänämme meni pummilla, mutta seuraavana päivänä ostimme jo päiväliput vajaalla 10 eurolla. Näillä lipuilla pääsimme sitten jo metro + bussi -yhdistelmällä lentokentällekin.

Cesky Krumlov kustannukset
Ehkä Google olisi osannut ratikkalippujen ostossa pysäkin lähistöllä?

Hotellit

Cesky Krumlovissa päädyimme hyvää keskustahotelliin, josta maksoimme kolmelta yötä aamiaisineen 285 euroa, eli 95 euroa per yö. Hotel Dvorakin sijainti olikin mitä parhain. Hyvällä paikalla oleva hotelli mahdollisti poikkeamisen huoneessa vaikka monta kertaa päivän mittaan – etenkin talvimatkailussa mukava asia. Huoneisto (huone, eteinen, iso kylpyhuone) oli hulppean kokoinen ja vastoin etukäteisodotuksiamme enemmänkin lämmin kuin kylmä, vaikka öisin oli pakkasta 10, jopa 20 astetta. Aamiainenkin oli meille ihan riittävä, vaikkei täällä nyt mitään munakkaita tai vohveleita tilauksesta tarjoiltukaan.

Hotellivalikoimaamme Cesky Krumlovissa rajoitti hiukan halumme maksaa hotelli eBookersille kertyneillä bonuksillamme ja eBookersin sivujen hotellivalikoima vaikutti selvästi suppeammalta kuin Booking.comin valikoima, mutta ihan hyvän hotellin me kuitenkin niiltäkin sivuilta löysimme.

Hotellista kirjoitin hiukan jo edellisessä Cesky Krumlov -jutussa.
Alla vielä pari kuvaa linnasta ja sen tornista, Cesky Krumlovista molemmat.

Cesky Krumlov kustannukset Cesky Krumlov kustannukset

Prahasta varasimme hotellin läheltä rautatieasemaa ja vanhaa kaupunkia. Rautatieasemaa, jos vaikka olisimme päätyneet matkustamaan lentokentälle Airport Express -bussilla, joka lähtee sieltä. Bussivaihtoehtoon emme lentokentälle lähtiessämme lopulta kuitenkaan päätyneet, mutta Best Western Plus Hotel Meteor Plaza-hotellin sijainti oli kyllä muutenkin hyvä. Eikä 51 euron hinta todellakaan paha.

Huone oli ehkä vähän pieni, sänky vähän liian pehmeä ja kylpyhuone ehkä pienen faceliftin tarpeessa, mutta hyvin siellä yhden yön pärjäsi. Samoin kuin hotellin aamiaisella.

Museot ja muut pienet kulut

Cesky Krumlovissa maksoimme sisäänpääsystä linnan museoon ja torniin 17 euroa ja valokuva-ateljeemuseo Seideliin 6 euroa.

Cesky Krumlov kustannukset
Valokuva-ateljeemuseo Seidelin arkistoja

Prahassa olisimme halunneet käydä vain juutalaisella hautausmaalla, mutta sinne ei voinut ostaa erikseen lippua, joten jouduimme ostamaan pelkkää hautausmaata ajatellen kalliit 29 euroa (kahdelta) maksavat liput sikäli turhaan, että olimme hautausmaan läheiset museot ja synagoogat nähneet jo edellisellä vierailullamme. Tällä kertaa olisimme halunneet, aurinkoisena talvipäivänä,  vaan kiertää hautausmaan, nostalgiahengessä.

Samainen ”yhdistelmälippuongelma” piti meidät poissa kertaamasta Kultaista kujaa Prahan linnan alueella, sillä emme halunneet ostaa lippua koko kompleksiin.
(Tätä emme siis käytännössä testanneet, mutta netistä ymmärsimme, että näin olisi, että kaikki tai ei mitään, eikä siinä mitään, ensimmäisellä kerralla.)

Cesky Krumlov kustannukset
Pieniä tsekkiläisiä lasiesineitä emme tällä kertaa ostaneet

Muutama pieni matkamuistokin tuli taas ostettua (karhumagneetti Cesky Krumlovin linnalta ja piparkakkupariskunta ihan muuten vaan).  Nämä ja käteisvaluutan nostosta kertyneet pienet kulut nousivat yhteensä n. 10 euroon.

Yhteensä 977 euroa

Kaikenkaikkiaan vietimme 4 vuorokautta Cesky Krumlovissa ja Prahassa kokonaishintaan 977 euroa, eli alle tonnin viikonloppu ja toistaiseksi vuoden halvin  ulkomaan matka.

Vuoden halvimman ulkomaan matkan sijoituksensa Tsekki saattaa kyllä pitää pitkäänkin, sillä seuraavaksi vuorossa ovat Eteläinen Karibia ja 10 päivää Amsterdamissa ja Brysselissä, jotka kummatkin ovat yli tonnin reissuja, yhdeltäkin.

Ruokakulut

Emme edelleenkään pidä ruokakuluja matkakuluina perustellen sitä, että syömme myös kotona ollessamme. Jonkinlaista osviittaa ruokakuluista voi ehkä kuitenkin saada, jos kerron, että kolmena iltana nauttimiemme aterioiden keskihinta juomineen oli 22 euroa (per 2 henkeä). Juomat olivat osittain viiniä tai olutta ja osittain alkoholittomia.

Cesky Krumlov matkan kustannukset
Cesky Krumlovin keskusaukio iltavalaistuksessa
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

8 Comments

  1. says: Suunnaton

    Olipa hyvä vinkki tuo lentokentän etukäteisvaraus! Harvemmin olen autoa loman ajaksi kentälle jättänyt, mutta jos sille tulee tarvetta, täytyy ehdottomasti selvittää mahdollisuus etukäteisvaraukseen.
    Nuo lasiesineet nostivat pintaan jonkin hataran lapsuusmuiston. Tuollaisia minullakin on ollut. Liekö peräisin Tsekin reissuilta, joita tuli muutama tehtyä joskus 90-luvulla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Meiltä löytyy edelliseltä reissulta matkamuistoina muutama lasinen ”karamelli” :-)

  2. says: Emma

    Mullekin tuli tarpeeseen tuo paikoituksen etukäteisvarausvinkki! Hyvä ruuhkaisina loma-aikoina ja jos vielä vähän säästää rahaakin, niin täytyypä seuraavalla kerralla kun on pysäköintitarvetta kokeilla! Yleisimmin toki tulen Tampereelta lentokentälle bussilla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Emma! Aika kätevä tuo tosiaan oli, etenkin kun tunnisti auton rekisterinumerosta mennen tullen.

  3. Vietimme viime kesänä kaksi viikkoa Tsekissä, ja sain silloin suosituksen käydä Cesky Krumlovissa. Ei me sinne lopulta kuitenkaan menty, koska majoitusten hinnat oli silloin meidän minibudjettiin liian kalliit. Mentiin sitten Brnoon, joka oli sekin ihan kiva kaupunki :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Terhi! Taitaa tosiaan tuo kaupunki rahastaa turistit maailmanperintökohdestatuksellaan. Toisaalta ymmärrettävää, jos tulijoita on melkein enemmän kuin kaupunkiin mahtuu. Mekin maksoimme majoituksesta enemmän per yö Cesky Krumlovissa kuin Prahassa.

  4. Cesky Krumlov jäi pari vuotta sitten Tsekin, Slovakian ja Unkarin kierroksella väliin, koska kaikki bussit ja junat oli varattu täyteen niinä päivinä kun sinne oltiin ajateltu Prahasta liikkua. Ensi kerralla pitää olla liikkeellä vähän rauhallisempaan vuoden aikaan tai ainakin aiemmin lippujen varaamisen kanssa.

    Matkakustannusartikkelit on mielenkiintoisia. Pitää itsekin koettaa joskus pitää kirjaa paljon mihinkin reissuun rahaa laittaa.

  5. says: Pirkko

    Kiitos Mikko! Taitaa olla tosiaan etenkin sesonkina todella suosittu kohde tämä.
    Me olemme tehneet jo aika pitkään näitä kustannusyhteenvetoja – saattaa hyvin olla, että olimme ensimmäisiä matkabloggaajia, jotka alkoivat avata myös tätä puolta matkailusta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *