Maailmanmatkaajien Karibia – osa 1

Saint Martin feature

Eteläisen Karibian saarikierroksemme lähestyy vielä suuremmin harppauksin kuin kevät Suomessa.

Reittimme Karibialla kulkee saarelta saarelle näin:

  • Karibia lentokarttaSt Maarten/St Martin
  • St Kitts & Nevis
  • Dominica
  • Barbados
  • Grenada
  • Trinidad (välilaskun verran)
  • St Vincent ja Grenadiinit
  • St Lucia

Vaikka matkamme pääosin onkin Aventuran valmismatka ja vaikka monet Karibian maat ovatkin pieniä, niin ehkä kevyt tutustuminen kohteisiin jo ennen matkan alkua on paikallaan – ja koska kohteita on useita, niin jaan ”tutustumismatkani” kahteen osaan.

Sint Maarten / Saint Martin

Tämä kahteen osaan, hollantilaiseen Sint Maarteniin ja ranskalaiseen Saint Martiniin jakautuva pieni saari on ensimmäinen kohteemme Karibialla.
Matkaoppaat väittävät saaren olevan maailman pienin kahden valtion hallitsema saari, mutta väärässähän ne ovat: Märket on varmasti pienempi!

Tämä saari, kuten seuraavakin, eli Dominica, ovat reitillämme kärsineet eniten viime syksyn Irma ja Maria hurrikaaneista. Saint-Martinilla sähkön- ja vedenjakelu on kuulemma palautunut normaaliksi, tiet on raivattu ja rakennuksia korjataan. Alunperin ohjelmassa ollut hotelli ranskalaisella puolella on kuitenkin vielä kovin kesken olevien rakennustöiden takia vaihdettu hollantilaisella puolella olevaan Philipsburgiin, jossa sielläkin kuitenkin tehdään vielä korjaustöitä.

Hollantilainen puoli saaresta on ilmeisesti kasinoja ja luksus-hotelleja, ranskalainen puoli gourmet bistroja ja putiikkeja. Tukikohtamme, Holland House pääkaupungissa, Philipsburgissa, on tietysti nimensä mukaisesti hollantilaisella puolella, mutta suunnitelmissa on myös käydä ranskalaisella puolella, vaikka ranskalaisen puolen pääkaupungissa Marigotissa.

Holland House St Maarten
Holland House St Maarten

Ja emmeköhän onnistu näkemään sen mitä Maho Beachistä on jäljellä, sillä paitsi, että lentomme Amsterdamista saapuu sen vierelle, teemme Sint Martenilta päiväretken, lentäen, St Kitts & Nevikselle, ja lopulta lennämme saarelta eteenpäin Dominicalle.

Maho Beach hurrikaanin jälkeen
Maho Beach syyskuussa 2017 hurrikaani Irman jäljiltä

Saint Kitts ja Nevis

Norjalainen Gunnar Garfors kirjoittaa kirjassaan 198: How I ran out of countries seuraavasti:

”Saint Kitts and Nevis is primarily a cruise destination, and can boast about traditional beaches, eminent seafood and good drinks. It is a holiday paradise for many. But the authorities have been clever enough to find another income. By establishing a university that targets American students. The tuition fees are as high as in the US, but students save money on cheaper living. “Reading here, beats reading in Minne-fucking-sota.” Greg doesn’t have any filters between his brain and his mouth. The American was tired of snow and freezing temperatures, and he was not going back.”

Suomalainen edesmennyt maailmanmatkaaja Veikko Huhtala toteaa kirjassaan Maailmanmatkaaja vuoden 1987 Karibian kierrokseltaan:

”Pääkaupunki Basseterre ei eroa yhtään alueen muista pääkaupungeista, ei ainakaan edukseen. Emme jää kaupunkiin, sillä St Kitts on vaan läpikulkumaa, niin kuin seuraava kohteemme, St. Maarten.”

Me käymme pääkaupunki Basseterressä pitkän työpäivän verran.
Unescon maailmanperintökohde Brimstone Hill Fortress National Park voisi olla yksi kohteemme St Kittsillä, vaikka se hiukan keskustan ulkopuolella onkin.
Tämä Scenic Railwaykin voisi olla kiinnostava.

Brimstone St Kitts
Brimstone (Kuva: Flickr JD Lasica)

Saarella on muuten kuulemma enemmän ranskalaisten saarelle alunperin lemmikeiksi tuomien vihermarakattien jälkeläisiä kuin ihmisiä, joita lienee runsas 50 000.

vihermarakatti
Vihermarakatteja (kuva bloggaajakolleegalta, jonka blogia ei enää ole)

Dominica

Myös Dominicalla infrastruktuurin korjaaminen on kuulemma vielä vaiheessa ja tulee kestämään kuukausia, jopa vuosia ennen kuin koko saaren kattavat korjaukset saadaan valmiiksi. Sähkön- ja vedenjakelu toimii pääkaupunki Roseaussa, jossa majoitumme, sekä Canefieldin alueella ja Portsmouthissa. Sähköverkkoa korjataan kovaa vauhtia, kuitenkin suurin osa saarta on yhä ilman sähköä ja juoksevaa vettä ei edelleenkään ole kaikkialla saatavilla. Vesikatkoksia saattaa esiintyä myös siellä missä vedenjakelu on toiminnassa. Tiet on raivattu, mutta hidasteita (maansortumia, siltakorjaustöitä ym.) on useissa paikoissa.

Odotettavissa voi siis olla matkailijan kannalta pieniä vaikeuksia, mutta näissä tilanteissa matkailunkin toipuminen auttaa paikallisia, joten ehkä me selviämme muutaman päivän hiukan haasteellisemmassakin ympäristössä. Saimme myös vinkin, että paikalliset maanviljelijät tarvitsisivat nyt ruokakasvien siemeniä ja Seeds for Dominica -sivuston ohjeiden mukaan yritämme hankkia sinne vietäväksi ainakin jotain näistä toivotuista: kaali, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku, pinaatti, salaatti, kesäkurpitsa ja kurpitsat.

Maailmanmatkaajat Dominicalla

Gunnar päätyy Dominicalla illalliselle hotellin omistajan kanssa ravintolaan, jossa kuulemme Brad Pittkin käy:

”A German friend of the family and me were asked to join them for dinner, in Pagua Bay Bar & Grill a few kilometers away. We were there in a matter of minutes in a huge 4WD. “Brad Pitt eats here.”  Rumor has it that Dominica has turned into an island for rich and famous people that want some peace and quiet among unspoiled nature. “How about Angelina Jolie?” Pitt’s wife was more interesting, I thought. “We never saw her. But once he ordered two take-away meals.” They sure like their conspiracy theories in Dominica.”

Veikkokin on päätynyt yöpymään Dominicalla (monta Karibian valtiota hän kuittasi päiväretkillä, parhaimmillaan useamman samana päivänä):

”Luonto on kauniin rehevää. Taksi vie meidät katsomaan erästä korkeaa vesiputousta, jossa vesi syöksyy vuorilta kapeahkoa väylää myöten alas laakson pohjalle, josta se häipyy jonnekin alempana odottelevaa merta. Roseau on pieni mukava paikka, jossa vietämme rauhallisen yömme.”

Me vietämme Rosean Fort Young -hotellissa jopa kolme yötä, joten saatamme ehtia tutustumaan vaikka Morne Trois Pitonsin luonnonpuistoon, Unescon maailmanperintökohde sekin.

Fort Young Dominica
Fort Young -hotelli. Äskettäin siellä yöpyneen ystäväni mukaan se on ylintä kerrosta lukuunottamatta kunnossa.

Toinen ja kolmas Pirates of the Caribbean -elokuva on kuvattu täällä. Emme ole tulleet yhtään näistä  koskaan katsoneeksi, jotenkin ne eivät ole ihan meidän leffagenreämme …

Tuoreita havaintoja Dominicalta

Osana Etelä-Amerikkaan ja Karibialla suuntautunut matkaansa ystäväni Maailmanmatkaajista viipyi äskettäin Dominicalla muutaman päivän.
Alla (luvalla) muutama ote hänen Facebook-päivityksistään saarelta.

”Dominicalla vahingoittui 90 % taloista ja 80 ihmistä kuoli. Pitävät silti itseänsä onnekkaina, koska enempää ei kuollut. Toipuminen on hidasta. Edelleen puolet taloista on katettu sinisellä muovilla, kun katot lensivät taivaan tuuliin. Joka puolella korjataan koko ajan hissukseen, mutta tarvikkeista on pulaa.

Koko saaren sisäosa on täynnä valkoiseksi kaluttuja sademetsän puita. Myrsky oli repinyt niistä KAIKKI pienet oksat ja lehdet. Ensin luulin, että ne ovat kuolleet, mutta pientä versoa pukkaa oksilta eli ne ovat hitaasti toipumassa. Maakasvillisuus on jo täysin toipunut, joka sekin kaiketi lensi taivaan tuuliin. Katkeamattomaksi jääneet palmutkin ovat vääntäneet pari uutta ujostelevaa lehteä.

Hotellin yläosat ovat tuhoutuneet, mutta muut hotellin osat ovat priimakunnossa eli remontoitu myrskyn jälkeen. Muut hotellin asiakkaat näyttävät olevan saarella töissä (Unicef? YK?).”

Alla muutama ystäväni saarelta viime viikolla ottama kuva.

Dominican tuhoja Karibia saarihyppely osa 1 Dominican tuhoja

Barbados

Atlantin meriteitse ylittäneet muistelevat Barbadosta kohteena, jonka korkein kohta, Mount Hillaby, näkyi ensimmäisenä kappaleena maata merimatkan jälkeen.

Gunnarille, nuorelle miehelle, Barbados näyttäytyy eläkeläisten saarena:

”Barbados “What the hell am I doing here?” Here, where most women have hair with a shade of blue, where most drinks contain large quantities of sherry and where a lot of visitors die in hotels. Of old age.”

”The country comes with eminent tap water; you can and should indeed drink it without hesitation. It is delicious! I can also mention the good bus service and a range of beaches. But there is a critical lack of people my age.”

Veikko (ja Oili) vaan pistäytyvät Bridgetownissa:

”Viettelemme aikaamme sataman läheisyydessä syöden, juoden ja postikortteja kirjoitellen, mutta haluamme vielä yhden maapisteen tällekin päivälle ja matkamme jatkuu.”

Me vietämme pari yötä Butterfly Beach -hotellissa Oistinissa, joten emmeköhän ehdi näkemään Bridgetownin historiallisen vanhan keskustan ja varuskunnan – Unescon maailmanperintökohdelistalla nekin.

Butterfly Beach Barbados

Jotkut sivustot ylistävät Harrisonin luolaa yhtenä Barbadoksen nähtävyytenä, mutta toisaalta näimme juuri Libanonissa muutaman mahtavan tippukiviluolan, joten harkitaan, mutta voi olla, että jätämme väliin.

Olemme Barbadoksella  pääsiäisenä ja sen verran mitä kevyellä tutustumisella löysimme aiheesta pääsiäinen ja Karibia, niin ilmeisesti juuri Barbadoksella ja Grenadalla pääsiäinen on leijojen lennättämisen aikaa, joten saatamme päätyä leijafestivaalille!

Pääsiäisruuista tuolla suunnalla odotan enemmän pääsiäispullaa kuin pääruokaa, joka on lienee ainakin pääsiäisenä kalaa.

”Easter buns, a tropical version of the English hot cross bun that can be spiced with cinnamon, cloves and nutmeg, filled with raisins, currents and dried fruit, and topped with cheddar cheese or icing in the shape of a cross.”

Pääsiäispulla

Risteilykohde Barbados

Barbadoksella on monikin matkabloggaaja poikennut Karibian risteilyillään ja halutessasi voit jo nyt tutustua saareen paremmin aloittamalla vaikka tästä Kohteena maailma -blogin jutusta, jonka lopussa on myös linkkejä muiden blogien Barbados-aiheisiin juttuihin.

barbados
Bridgetown: Parlamenttitalot jokirannan toisella puolella
(Kuva Kohteena maailma -blogin jutusta)

Hotellien kuvat Booking.comista ja jutun otsikkokuva Flickristä (Kelly Reeves).
Otsikkokuva on Marigotin markkinoilta, eli ensimmäisen saaren ranskalaiselta puolelta Saint Martinilta.

Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

  1. Mielenkiintoinen reissu teille tulossa, mukavia kohteita varmasti kaikki! Sen verran täytyy sanoa St. Maartenista/Saint Martinista, että odotan innolla, muuttuuko mielikuvasi saaresta. Vaikea sanoa miten nämä hurrikaanit muuttivat tilannetta, mutta aika erilaisena nämä puoliskot itse kuvaisin. Luksushotellit muuten löytyvät pääsääntöisesti ranskalaiselta puolelta ja siellä ruokakulttuuri oli lähes Karibian parasta. Toivottavasti palautuu lempisaareni Karibialla siihen loistoon mitä oli, mielenkiinnolla odotan raporttia sieltä ja muista saarista.

    Tässä jotain, jos olisi hyötyä: http://kohteenamaailma.fi/karibia/tekemista-st-maarten/

    P.S. Holland House on erinomaisella sijainnilla. Tuli sen ohi päivittäin käveltyä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami, niin kommentista kuin linkistä. Tuo fakta saarten eri osista on peräisin naapuriltani lainaamasta oppaasta Eyewitness Travel Caribbean, jossa todetaan ”The Dutch side, Sint Maarten, is known for casinos, high-rise luxury resorts and non-stop activity, St. Martin, the French side, is less developed but popular for its gourmet bistros, … , chic boutiques, …

      Tosin kirja on vuodelta 2014, eli tilanne on jo ennen viime syksyäkin voinut muuttua. Mutta kohtahan me näemme ainakin hiukan saarta ihan itsekin :-)

    2. Miltäs nyt St. Maarten vaikutti – vastasiko mielikuvaa? Odotan innolla teidän juttuja tuolta reissulta, niin monta upeaa kohdetta samalla reissulla + tuo saarihyppely lentäen kiinnostaa kovasti.

      P.S. Mielenkiintoinen kuvaus tosiaan kirjassa tuo, jotenkin itse en tuota allekirjoita tosiaan. Kyllähän tuossa perääkin on, en sitä sano, mutta jotenkin toisin olisin itse oppaaseen saarien puolet muotoillut.

    3. Sint Maartenin puoli, Philipsburg, vaikutti samanlaiselta kuin useimmat risteilysatamat – tosin täällä ranta on hienosti ihan pienen kaupungin keskussa. Ravintoloja testasimme vaan pari, sillä iltaisin risteilijöiden lähdetty Philipsburg hiljeni ja monet ravintolat menivät kiinni. Marigotista pidimme, marinafaneja kun olemme ja ravintoloitakin oli kivasti. Ja pitihän Maho Beachkin käydä katsastamassa, vaikken isojen koneiden ilmavirtaan halunnutkaan, mutta pieniä oli kiva bongata!

  2. says: Tuuli

    Kiva, kun saarelta toiselle lennetään, varmaan mielenkiintoisempaa olla itse saarilla pidempään. Joko teillä tuon jälkeen on koko Karibia valloitettu?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Tuuli! Valtiotasolla jää vielä puuttumaan Dominikaaninen tasavalta ja Haiti.

  3. Vau, kuulostaa että tulossa on varmasti upea matka! En olekaan ennen tutustunut tuollaisiin Karibian valmismatkoihin, täytyykin tutkiskella. Hirveästi kiinnostaisi juuri nuo paikat joihin tekin olette menossa :)

    1. Kiitos Janika! Tämä on Aventuran, jonka matkat ovat mielestäni kiva kombo valmista ja omaa – perusjutut ovat valmiina, mutta päivätasolla voi valita ryhmän kanssa kulkemisen ja oman tekemisen välillä.

    1. Kiitos Anna-Katri! Joo, tämä oli vasta pre-Karibiajuttu, jollaisia välillä teen samalla kun itse hahmottelen itselleni mitä onkaan tulossa – jaan sitten hahmotelmiani myös lukijoilleni. Juuri tänään siirrymme Dominicalle.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *