Läntisen Suomenlahden majakoita

Majakkaretki feature

Viime kesän kotimaan kierroksemme otsikkona oli Neljä majakkaa ja kolme Unescon maailmanperintökohdetta. Sälgrundin, Tankarin, Valassaarten ja Marjaniemen jälkeen halusimme nähdä vielä lisää majakoita ja ilmoittauduimme Läntisen Suomenlahden majakoita -retkelle elokuussa, mutta lopulta retki jouduttiin kovan tuulen takia peruuttamaan. Jäimme odottamaan uutta kesää ja uutta yritystä.

Toukokuisena lauantaina retki sitten lopulta toteutui, mitä kauneimmassa kevätsäässä. Tuulilukematkin olivat enimmäkseen alle 5 m/s, avomerelläkin luokkaa 8 m/s.

15 retkeläistä ja oppaamme, Pertti Rahkonen, kokoontuivat aamuvarhaisella (8:30) Inkoon venesatamaan, josta lähdimme matkaan Tryggve Henrikssonin kipparoimalla M/S Mirellalla.

Inkoo MS Mirella Lähtö Inkoosta

Rönnskär

Ensimmäisellä etapilla Inkoosta Rönnskäriin ihastelimme kaikkialla ympärillämme näkyviä vesilintuja: joutsenia, haahkoja, merimetsoja, pilkkasiipiä, silkki-uikkuja, meriharakoita. Puolustusvoimilta oli anottu lupa rantautua Rönnskäriin ja saimme myös opastuksen siitä mitä saa ja mitä ei saarella saa kuvata. Rönnskärin vanha majakka, graniittisen alaosan osalta Suomen vanhin, ei enää ole majakkakäytössä, eli tarkkaan ottaen se on nykyisin tunnusmajakka eli pooki, mutta komea majakka se aikoinaan on ollut.

Rönnskär Rönnskär Läntisen Suomenlahden majakoita -retki
Rönnskär

Pertti Rahkosen majakkanallet
Pertti Rahkosen majakkanalletkin olivat mukana keväisellä retkellämme

Rönnskär Rönnskär

Kallbådan (tai Porkkala)

Rönnskärillä näimme jo Kallbådanin eli Porkkalan majakan horisontissa ja sinne suuntasimmekin seuraavaksi. Tarkastelimme majakkaa mereltä käsin, sillä luodot ovat näin alkukesästä varattu hylkeille ja siellä ne nuoret vaaleat hylkeet paistattelivatkin päivää kaukaisimmalla luodolla. Kallbådanin majakka on kyllä majakoiden joukossa sen verran omalaatuinen, että mielelläni olisin osallistunut retkelle, vaikka sen ainoana kohteena olisi ollut Kallbådan!

Kallbådan Porkkala Läntisen Suomenlahden majakoita -retki
Kallbådanin majakka

Kallbådan Porkkala

Kallbådanin jälkeen vuorossa olikin lounastauko Sandnäsuddenissa. Lohikeitto oli vaihtunut lihakeittoon, mutta hyvin sekin teki kauppansa. Omalta osaltamme muistelimme käyneemme purjehdusvuosinamme myös täällä, joskus kauan sitten.
Kesäinen Cafe Sandis näytti lauantaina olevan suosittu paikka myös lähiseudun mökkeilijöiden keskuudessa.

Cafe Sandis Cafe Sandis

Kallbådanilta lähdettyämme ohitimme myös viime aikoina jossain määrin kuuluisuutta keränneen vain naisille tarkoitetun saaren, Fjärdskärin ja rantaudumme Jussaröhön vähän ennen kolmea.

Fjärdskär
Fjärdskär

Jussarö

Jussarö osoittautuikin mielenkiintoiseksi saareksi, vaikkei siellä toimivaa majakkaa enää olekaan. Vuoksenniskan vanhan kaivoskylän hylätyt asuinrakennukset toivat mieleen Tsernobylistä näkemäni kuvat. Rakennuksissa on kuulemma sen verran reippaasti asbestia, ettei niitä ole kannattanut purkaakaan. Merenalainen kaivostoiminta ja rikastetun malmin kuljetusjärjestelmä olivat mielenkiintoisia nekin. Kuljetusjärjestelmän ja asuin- ja toimistorakennusten lisäksi näimme rikastamon ja itse kaivostornin. Läheiseltä luodolta on kuulemma ollut toinen sisäänkäytävä merenalaiseen rautakaivokseen.

Jussarö
Asbestipitoisilla levyillä verhoiltu entinen työntekijöiden asuintalo
Jussarö
Rikastettu malmi kuljetettiin läpi saaren vettä hyödyntäen
Jussarö
Rikastamo
Jussarö
Kaivostorni
Jussarö
Turvallisuus oli Suomen kaivoksissa tärkeä asia jo 50-luvulla
Jussarö
Tuolla pienellä luodolla on ollut toinen sisäänkäynti merenalaiseenkaivokseen

Harvinainen meriotakilokki puolestaan toi mieleen vierailumme Örössä, jossa ihailimme silloin jo ylikukkineita lännen kylmänkukkia ja merikaalia.
Täällä meriotakilokit olivat vasta alullaan, mutta onneksi joukossamme oli sen verran luonto-osaajia, että muutama pieni alku löytyi.

Meriotakilokki

Meriotakilokki
Meriotakilokin pieni alku
Jussarö
Jussarön ranta kuin Seychellien La Digue – vain trooppinen lämpö puuttuu!

Jussarön vanhaan majakkaan pääsimme kiipeämään ylöskin ihailemaan ympärillämme avautuvaa merimaisemaa. Kuten Rönnskäristä näimme seuraavan kohteemme, Kallbådanin, niin täältäkin näimme jo Sundharunin eli Jussarön uuden majakan, jonka kohta ohitimme merellä.
Näkyvyys oli aurinkoisena kevätpäivänä niin hyvä, että Tallinnan tuulivoimalat näkyivät horisontissa.Jussarö Läntisen Suomenlahden majakoita -retki

Jussarö Sundharun
Näkymä Jussarön vanhasta majakasta uuteen Sundharunin majakkaan

Päivän extreme-urheiluosion suoritimme matkalla Jussarön vanhalta majakalta etelärannan satamaan siirtyneeseen veneeseen. Laiturin käyttö olisi oikeastaan ollut kiellettyä ja kiellon tehon lisäämiseksi käynti laiturille oli estetty tukevarakenteisella aidalla. Vaihtoehtoina oli kiivetä aidan yli tai kieriä sen alta. Vähän kurjia vaihtoehtoja molemmat, laiturilla kieriminen ei varsinaisesti tehnyt vaatteista puhtaampia, mutta ei kiipeäminen tikkuisista laudoista rakennetun aidan ylikään ollut kivaa.

Jussarö
Majakkaretkeläiset eivät esteitä kavahda. Aitaa ei voinut kiertää, sillä vaikka se ei kuvasta kunnolla näykään, niin se oli laiturin jo vedenpäällisellä osalla.

Sundharun

Jussarön jälkeen loput majakat ja pookit katsoimme mereltä.
Matka Längdenin majakalle olikin jo hiukan pomppuinen, mutta ei niin paljoa, että kukaan olisi voinut pahoin.

Sundharunin, eli Jussarön uuden majakan ohitimme merellä, veneen jo hienoisesti keikkuessa. Majakka oli ensimmäinen automaattikäyttöön rakennettu majakka, eli tällä luodolla ei ole yksikään majakanvartija koskaan asunut.

Sundharun Sundharun Läntisen Suomenlahden majakoita -retki

Segelskär ja (entinen) Storgadden

Sundharunin jälkeen vuorossa oli ensin Segelskärin pooki ja vähän ajan päästä Storgaddenin pooki. Jälkimmäisen oli talvi kuitenkin vienyt mennessään, eli sen osalta näimme luodolla vaan lyhyen jäljelle jääneen tyngän.

Segelskär
Segelskärin pooki
Storgadden toukokuussa 2018
Storgaddenin pooki toukokuussa 2018
Storgadden 2013
Storgaddenin pooki kesällä 2013. Kuva Travelling with Antsa -blogista. Antsa kiersi kesällä 2013 samaiset majakat ja pookit Längdeniltä Sundharuun meloen.

Längden

Punavalkoinen Längden sen sijaan oli hyvässä kunnossa.

Längden majakka Läntisen Suomenlahden majakoita -retki Längden majakka

Längdeniltä suuntasimme Barösundin kautta takaisin Inkooseen ja takaisin saarten suoraan päästyämme veneen menokin rauhoittui sen verran, että kahvi/tee ja voileivät tekivät kauppansa.

Viipurin kivi

Ennen Barösundia ohitimme ison punaisen kiven – nimeltään kuulemma Viipurin kivi.
Sen kohdalta on tarinan mukaan yhtä pitkä matka niin Viipuriin  kuin Tukholmaan.

Barösund

Barösundissa näkyi taas paljon muutakin kesäistä elämää kuin me majakkaretkeläiset – ja mekin pääsimme taas muistelemaan käyntejämme täällä purjeveneellä.

Kevyen tuulen – ja reippaan ryhmän – ansiosta palasimme Inkooseen jo vähän ennen iltakuutta, eli yli tunnin retken ”ohjearvoa” aikaisemmin. Mutta sehän kelpasi meille, olihan Inkoosta vielä ajomatkaa kotiin ja reipas päivä raikkaassa meri-ilmassa alkoi jo alkuillasta hiukan raukaista.

Inkoo

Jos et vielä saanut näistä aurinkoisista merimaisemista tarpeeksesi, voit halutessasi kerrata ne lukemalla kuvauksen samaisesta retkestä muutaman vuoden takaa Kaukokaipuun matkablogista.
Retki on joinakin vuosina onnistuttu toteuttamaan jopa kahdesti kesässä, mutta esimerkiksi vuonna 2017 niin keväinen kuin syksyinen yritys peruuntui kovan tuulen takia. Tätä kirjoitettaessa mahdollisesta retkestä syksyllä 2018 ei vielä ole tietoa.

18 majakkaa, suunnilleen?

Illalla kotona piti kuitenkin vielä päivittää käytyjen majakoiden listaa ja jos oikein laskimme, niin pääsimme 18 majakkaan. Suomessa on suunnilleen 60 majakkaa, joista aika moni toki on kaukana merellä olevia pohjamajakoita, mutta jää tuossa meille vielä muutama majakka heinäkuulle – ja tuleville kesillekin.

Join the Conversation

8 Comments

  1. says: Tanja

    Minunkin sydän sykkii majakoille, nyt käytynä vasta upea Bengtskär sekä ujo Marjaniemi. Ehkä tänä kesänä Isokari. Tai joku Helsingin edustan majakka.

  2. says: Pirkko

    Kiitos Tanja! Monet etenkin Etelä-Suomen majakoista ovat jos eivät nyt ihan päiväretkellä niin ainakin viikonloppuretkellä saavutettavissa, eli kivoja lähiretkikohteita kesään.

  3. says: matkalla

    Täällä lisää majakkabongareita! Tuo retki alkoi toden teolla kiinnostaa. Pitää tutkia lisää! Tuo Porkkalan majakka on kyllä hieno!

    1. says: Pirkko

      Kiitos! Näitä retkiä on aika harvoin tarjolla, eli kannattaa seurata Majakkaseuran sivuja ja vaikka kertoa kiinnostuksestaan, niin saat varmasti tiedon seuraavasta mahdollisesta retkestä.

  4. Minäkin olen aikoinani bongaillut noita majakoita, tosin enemmän Saaristo- ja Ahvenanmerellä. Harmillista on, että moneenkaan ei pääse sisään katsomaan eikä purjeveneellä pääse useinkaan edes rantaan. Ja tosiaan, nykyään ne alkavat olemaan miehittämättömiä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Terhi! Majakkaretket ovat siitä kivoja, että ne lähes aina ovat myös meriretkiä – omalla veneellä tai muulla veneellä, mutta kuitenkin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Heidi! Retkeä ei tosin ole tarjolla milloin vaan, eli jos siitä on todella kiinnostunut, niin melkein pitää olla valmis liikkumaan tuolle suunnalle retken aikataulun ehdoilla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *