100 maata

Päivitetty viimeksi 24.6.2018

Europe TCC 100%

Miten kaikki alkoi

Joulukuussa 1998 tapasimme Etelä-Afrikkaan ja Swasimaahan suuntautuneella matkallamme miehen, joka kertoi tulleensa tälle matkalle, koska tämä käsitti Swasimaan, jonne ei ilmeisesti silloin ainakaan muuten ihan helposti päässyt. Samainen mies kertoi myös, että Swasimaa oli hänen 140. maansa.
Kotiin palattuamme innostuimme sitten laskemaan monessako maassa olemme käyneet ja silloin vuoden 1997 lopussa luku oli (Pirkolla) 31. Samassa yhteydessä innostuimme hakemaan tietoa siitä, että montako maata on ja miten maabongausta harrastavat ihmiset maan määrittelevät ja melko pian löysimme Travelers’ Century Clubin maalistan, joka tuntui sopivalta ja jossain vaiheessa ensimmäiseksi tavoitteeksi asettui 100 maata Travelers’ Century Clubin (tällä hetkellä 327 “maata”) sisältävän listan mukaan.

Tässä vaiheessa, jos maabongaus ei ole Sinulle jo tuttu aihe, suosittelen hetkeksi hyppyä sivulle Maabongauksen perusteet.

Tilanne nyt

Erilaisista maa- ja aluelistoista käytämme jo mainitun Travelers’ Century Clubin aluelistaa ja 197 maan listaa.

TCC:llä, YK:n jäsenmaina ja itsenäisinä valtioina saldomme ovat:

24.6.2018                TCC                 Maat
Pirkko                      177                124
Lasse                        180                125

Maatasolla vain Lasse on käynyt Venezuelassa ja TCC-aluetasolla  Aruballa ja Curacaolla – tästä 2 eri maatasolla ja 1+2 ero aluetasolla.

Hyväksyttävän vierailun osalta olemme käyttäneet Travelers’ Century Clubin sääntöjä, jotka ovat järjestelmistä kevyimmät. Näin siksi, että pidämme TCC:n aluelistaa päälistanamme ja valtioiden osalta säännöstöä ei ole.

Heikkoja pisteitä näissä luvuissa on neljä, eli Indonesia, Senegal, Trinidad & Tobago (Pirkon osalta) ja Uzbekistan, joissa olemme käyneet vaan välilaskun verran. Kaikkien näiden osalta, Pirkon Trinidad & Tobagoa lukuunottamatta, suunnitelmissa on näiden vahventaminen lähivuosina. Kyproksella olemme ajaneet Dhekelian alueen läpi, mutta jos päädymme sinne vielä, niin käymme myös Akrotirin alueella.

Aluejärjestelmistä MTP ja Nomadmania “värittävät” käydyt alueet myös kartalle. Epävirallisemmin, mutta helpommin, karkealla tasolla olevan kartan saa tehtyä esimerkiksi tässä palvelussa:


visited 132 states (58.6%)
(Tästä voit haluessasi luoda oman kartan)

132 states, jonka työkalu laskee on 8 maan verran liian suuri (oikea luku 124 maata, Pirkolla), sillä se laskee maiksi myös seuraavat: Channel Islands, Faroe Islands, Bonaire, Cayman Islands, British Virgin Islands, Bermuda, Reunion, French Polynesia)

iPhonelle (ainakin) löytyy myös Been -sovellus, jolla voi myös helposti täpätä käymänsä maat (tai mitkä ko. sovellus maiksi laskee). Sovellus piirtää valintojen perusteella kartan, joka näyttää meidän (Pirkon) osalta tältä:

Been 201806
Päivitetty 24.6.2018

Sovellus kertoo myös, että käytyjä maita on (58%), mutta kuten edellisessäkin tässä on epäloogisuuksia maakäsitteen osalta. Oikea luku maiden osalta on 124/197 (63%) , mutta tämä laskee maiksi myös seuraavat erillishallintoalueet:

 • Pohjois-Irlanti, Skotlanti, Wales, Guernsey, Jersey, Man-saari, Gibraltar, Fär-saaret, Grönlanti, Huippuvuoret
 • Bermuda, Bonaire, Cayman-saaret, St Pierre & Miquelon
 • Hong Kong, Macau
 • Reunion, Ranskan Polynesia.

Karttakuvan kannalta näillä ei oikeastaan ole mitään väliä Grönlantia lukuunottamatta.

Numeerisia tavoitteita

Ensimmäinen tavoitteemme oli 100 TCC-aluetta, jonka kumpikin saavutimme helmikuussa 2011 kiertäessämme Dubain risteilyllä ja sen yhteydessä loputkin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin kuuluvat emiraatit. Abu Dhabissa, Dubaissa ja Sharjahissa olimme käyneet jo sitä ennen.

Syksyllä 2014 tekemämme Aasian kierroksen myötä saavutimme 100  maata tavoitteen molempien osalta: Lassella 100 maata tuli täyteen Kambodzassa, Pirkolla vasta Bruneissa.

Kambodza 100 maata

Puolet maailman TCC-alueista, eli yli 163 aluetta saavutimme vuoden 2016/2017 aikana (P/L).

Seuraavia selkeitä numeerisia tavoitteita emme ole asettaneet.
Pirkon osalta sellainen voisi olla yrittää yltää maakertoimeen 2 ja sen jälkeen pitää se siinä.
Käsitteen maakerroin lanseerasi Kohteena maailma -blogi pari vuotta sitten.
Kaksikin uutta maata vuodessa alkaa muuttua haastavaksi siinä vaiheessa kun maita on takana yli 120 – kaikki uudet maathan ovat kaukomatkaetäisyydellä.

Realistisesti osaltamme voisimme ehkä elämämme aikana saavuttaa 140 maata, mutta aika näyttää.

Alueellisia tavoitteita

Aloitimme maabongausharrastuksemme sen verran myöhään ja olemme matkailijoina sen verran mukavuudenhaluisia, että emme tavoittele 197 maata, 327 TCC-alueesta puhumattakaan.

Olemme kuitenkin vuosien mittaan asettaneet itsellemme alueellisia tavoitteita ja saavuttaneetkin niistä useita:

Seuraavana voisi olla koko Karibia tai koko Väli-Amerikka, ensin maatasolla.

Matkasuunnitelmamme

Ylläpidämme matkaidealistoja kaukomaiden, Euroopan ja Suomen osalta.
Kaukomaiden osalta ne painottuvat uusiin maihin, mutta sisältävät myös muita kohteita, kuten vaikka Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvalloissa, paluu San Franciscoon tai paluu Botswanaan ja Namibiaan.

Euroopan osalta kertaamme mantereen isompia kaupunkeja, etenkin niitä, joissa emme ole vierailleet pitkään aikaan, mutta listalla on myös alueita, joilla emme ole vielä käyneet kuten vaikka Cinque Terre Italiassa tai Pohjois-Espanja. Euroopan pääkaupungeistakin meiltä uupuvat vielä Moskova ja Balkanilta Sarajevo, Zagreb ja Podgorica.

Matkasuunnitelmistamme, osittain jo varatuista matkoista ja osittain vaan hahmotelmista, voi lukea täältä.

Maabongaus on antoisa harrastus!

Maabongaus on harrastuksena ehkä vähän kuten vaikka moottoriurheilu.
Jälkimmäistä kaikki eivät oikein pidä urheiluna eikä ensimmäistä oikeana tapana matkustaa.

Meille maabongausharrastus on antanut paljon. Maa- tai aluepisteen hakeminen on vienyt meidät moneen maailmankolkkaan, jonne muuten tuskin olisimme päätyneet, mutta kun olemme niihin päätyneet, olemme löytäneet usein ihan helmiä tai vähintäänkin erinomaisen mielenkiintoisia paikkoja, esimerkkeinä vaikka Belgrad kesäkaupunkina tai usein uutisissakin ollut Lampedusa. Huonoja kokemuksia on ollut todella vähin, jonkinlaisena sellaisena ehkä Sofia, mutta Bulgariaan olisimme saattaneet vahingossa päätyä vaikka olisimme matkustaneet ihan ”vaan” pakettimatkoilla.

Euroopan TCC-pisteiden kerääminen on innoittanut meidät useimmille Euroopan saarille, esimerkkeinä vaikka Man-saari, Kanaalin saaret ja Fär-saaret, joihin emme myöskään ehkä olisi lähteneet ilman ”pisteitä”, mutta joista kaikista olemme pitäneet.
Pohjois-Amerikan TCC-pisteiden haku vei meidät Itä-Kanadaan, jota kauniimpaa aluetta saa hakea!

Ehkä maalistoja voi ajatella kuten laajoina ruokalistoina, joilta voi joka lomalle valita uuden vaihtoehdon ja ehdottomasti useimmiten tehty valinta maistuu hyvältä tai vähintäänkin mielenkiintoiselta ja ilman tätä ruokalistaa tulisi ehkä valittua yhä uudelleen ne samat tutut maut, mutta jäisi paitsi uusista, herkullisista, vaihtoehdoista!
Ja toki, mekin palaamme aina välillä tuttuihinkin makuihin.

Olemme myös harrastuksen myötä saaneet monia uusia ystäviä kun saavutettuamme 100 TCC-aluetta uskaltauduimme keväällä 2012 ensimmäiseen Maailmanmatkaajien kokoukseemme. Nyttemmin osallistumme kokouksiin lähes poikkeuksetta ellemme ole matkoilla ja olemme tehneet erilaisilla kokoonpanoilla useampiakin matkoja yhdessä klubilaisten kanssa.

Halutessasi voit tutustua muihin maailmanmatkaajiin klubin sivuille muutama vuosi Jäseneksi -sivulle tehtyjen esittelyjen muodossa.

11 kommenttia artikkeliin ”100 maata

 1. Hassua, ei mulle ole tullut mieleenkään huomioida välilaskupaikkoja. Lisäänpä seuraavassa kokouksessa listaani kesän kohteiden lisäksi Sudanin (välilasku matkalla Addis Abebaan). Leikkimielisessä sadan itsenäisen tavoitteessani se ei kyllä ole mukana. Ja taitaa kyllä jäädä käymättäkin.

 2. Kieltämättä hiukan hassun tuntuinen “sääntö”, mutta kun olen tuota TCC:n listaa pitänyt “päälistani” ja kun sen säännöissä tämä kohta on: “After consideration as to how long one must have stayed in a country or territory to qualify, it was decided that even the shortest visit would suffice — even if only a port-of-call, or a plane fuel stop. This greatly widens the field and will give the traveler a better chance to qualify for one of the most unusual clubs in the world.” – niin olkoon 🙂

  http://travelerscenturyclub.org/countries-and-territories/alphabetical-list

 3. Me olemme laskeneet pisteen, jos olemme jalkautuneet kulkuvälineestä lentokoneen välilaskun, laivan satamassa käynnin tai junan asemalla pysähdyksen aikana.

 4. Sama koskee bussin pysähdystä asemalla, vaikka tällä tavalla olemme saaneet vain TBT:hen Etelä-Illinoisin pisteen.

 5. Kiitos kommenteistasi kaimani!
  Tuolla periaatteella kaikki meidän nuo hiukan “heikot” pisteet Uzbekistania lukuunottamatta kelpaavat. Indonesiassa “lojuimme” Jakartan kentällä turhankin pitkään kentän sen hetkisen tason huomioiden, samoin Dakarissa koneen vaihto kahden jo siinä vaiheessa väsyneen lapsen kanssa kesti kuumassa turhankin pitkään. Neuvostovallan aikaisessa Tashkentissa sen sijaan emme olisi saaneet penkistäkään nousta – kävely koneessakin lopetettiin sotilaiden/rajavartioiden toimesta lyhyeen välilaskulla matkalla Malediiveilta Tukholmaan. Tashkent tuli välilaskupaikaksi Dubain sijaan Persian sodan aikana/takia.

 6. Teidän reissuja seuranneena alkaa helposti itsekin miettiä mistä saisi seuraavat pisteet lisättyä omaan listaan 😊 Oma kartta ei ole lähellekään noin värikäs kuin teillä, mutta samoilla periaatteilla mennään: mieluummin johonkin uuteen paikkaan, kuin aina siihen tuttuun ja turvalliseen!

 7. Kiitos JohannaK! Tämä vielä kyllä mukanaan, sillä uudet paikat tuntuvat usein paljon mielenkiintoisemmilta kuin ne, jotka on jo kerran pari nähnyt.

 8. Ajattelin lukaista blogistasi maabongauksen perusperiaatteita, että voisin laskea omat ja tyttäreni pisteet ja koostaa aiheesta postauksen. Mitä enemmän asiasta luen niin sitä monimutkaisemmaksi maiden/pisteiden laskeminen käy. Ilmeisesti pitää vain päättää joku näistä metodeista ja pysyä siinä.

 9. Kiitos kommentistasi Rosa! Useimmat maabongareista valitsevat pari listaa, joita käyttävät omia tavoitteitaan asettaessaan. Itsenäiset maat on ehkä yleisimmin käytetty, mutta monella on sen rinnalla TCC tai MTP tai molemmat tai vielä lisäksi TBT:nkin lista. Suosittelen kuitenkin aloittamaan myös jonkin tarkemman kuin itsenäiset maat -listan keräämisen, sillä esimerkiksi jo TCC:llä löytyy Euroopastakin paljon enemmän kuin vaan maat.

 10. En tiennytkään että “järjestelmiä” on noin monta erilaista. Leikkimielisesti olen itsekin bongaillut maita jo nuoresta asti, mutta mitään tavoitetta ei ole – pitäisiköhän sellainen asettaa? Hmmm… 😀

  1. Kiitos kommentistasi Anita! Riippuu tietysti siitä, että pidätkö uusista kohteista vai palaatko mieluiten jo hyväksi havaitsemiisi. Pieni tavoite voi helposti jättää ne vanhat ja tutut kohteet varjoonsa ja valintatilanteessa ohjata Sinut uuteen maahan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.