Vene-elektroniikkaa

Alusten automaattinen tunnistusjärjestelmä, AIS (Automatic Identifcation System) on kauppalaivoissa pakollinen tunnistusjärjestelmä, jossa VHF-kanavalla lähetetään aluksen sijainti, kurssi ja nopeus ym. dataa. AIS-vastaanottimella voidaan näyttää alukset esimerkiksi karttaplotterilla ja saatujen tietojen perusteella voidaan laskea mahdollinen törmäyskurssi. Huviveneissä AIS-vastaanotinta voi käyttää tutkan apuna, muttei korvaajana. Yksi hyvä linkki harrastelijalle on Panbo’s blogi. Halvimmat AIS-vastaanottimet maksavat alle 200 euroa. Lisäksi tarvitaan PC tai vastaava. Eräässä suomalaisessa karttasovelluksessa on myös mahdollista näyttää AIS-dataa.

Ruotsin Sjöfartsverket on tehnyt AIS:tä videon. Tästö voit ladata 37 MB esityksen. AIS:n keksijä on ruotsalainen Håkan Lans. Håkan on lisäksi keksinyt muun muassa VGA-näytön ja PC-hiiren.

Webissä on sivu AISLive, josta voi katsoa miten alukset näkyvät kartalla. Jos haluaa ajantasalla olevan datan, niin se maksaa lähes 1000 euroa/vuosi. Muutaman tunnin vanhaa dataa pääsee katsomaan ilmaiseksi, kun vain rekisteröityy sivulle. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa näet AISLive:n kuvan Turun lähestymisestä. AISLive käyttää Turusta jostain syystä nimeä Karlstad (olen lähettänyt korjauspyynnön).

Turku

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

1 Comment

Comments are closed.