Millaista lumi on?

– Lumiko?
– On olemassa kosteaa lunta, josta puristamme palloja, ja on kuivaa lunta, jossa kieriskelemme alasti… Ilmassa on lumen hohdetta, ja on niin tiheänä satavaa lunta, ettei näe omaa nenänpäätään… On lunta, joka muuraa umpeen ikkunamme niin, että kotimme muuttuvat igluiksi, ja on niin vahvaa lunta, että se kaataa postinkantajan ja hänen painavan laukkunsa, jolloin pelkät kengänpohjat pilkistävät kinoksesta… On lunta, joka on untuvaista kuin angorakissan niskakarva, ja on lunta, joka on niin kova, että se pistää silmiin kuin neuloja sataisi… On lunta, joka on kuin sokerikuorrutusta, ja on lunta, joka on kuin lasitetta, ja on ilon lunta, silloin kun on lapsi ja sen näkee satavan koulunikkunan ulkopuolella, ja on surulunta, joka verhoaa kaivatun ihmisen haudan…
Sellaista on lumi.

(Pirkko Lindbergin kirjasta SOS Tuvalu, joka on  puolustuspuhe Tyynen meren niiden saarien puolesta, jotka ovat ensimmäisinä häviämässä mereen kasvihuoneilmiön myötä. Näin hän kuvaa lunta kiribatilaisille.)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.