Ahvenanmaan ympäri

Meriharakka Käringsundissa 2006
S/Y Meriharakka Käringsundissa

Pursiseuran tänä kesänä Pietariin suuntautuneen eskaaderin sijaan päädyimme loppulomallamme TPS:n Ahvenanmaan ympäri suuntautuneita eskaadereja (vuonna ’76, ’82 ja ’96) mukaillen kiertämään Ahvenanmaan.
Ahvenanmaan eteläosat ja Maarianhamina olivat meille jo tuttuja aikaisemmilta Ahvenanmaalle tai Ruotsiin suuntautuneilta purjehdusretkiltä, mutta pohjoisosat eivät, purjeveneellä ainakaan. Aikaa meillä oli vain viikko, joten kiersimme Ahvenanmaan ripeästi – Tjärulotista Pyytinkarille 6 päivässä (joihin vielä sisältyi yksi välipäivä Lappoossa).

Ahvenanmaa kierretty - lipunlasku (Klikkaa kuvaa nähdäksesi lisää kuvia.)

Etappimme olivat:
– Tjärulot – Rödhamn (lounastauko matkalla Bänö-O:n lahdessa), 56 mpk
– Rödhamn – Käringsund, 31 mpk
– Käringsund – Hamnsundet, 36 mpk
– Hamnsundet – Lappo, 30 mpk
– Lappo – Pyytinkari, 24 mpk
Maileja yhteensä kertyi Satavasta – Satavaan 257 mpk.

TPS:n aikaisempien eskaadereiden reitit sisälsivät aina myös Maarianhaminan, mutta siellä olimme olleet aikaisemmin sen verran usein, että jätimme sen suosiolla tällä kertaa väliin. Bomarsund oli meidänkin suunnitelmassamme alkuun, mutta kun tuuliennusteet lupasivat sen verran kovia tuulia, että välipäivä alkoi tuntua hyvältä idealta, niin oikaisimme sen pois väliltä Hamnsundet – Lappo. Myös jo aikaisemmin meille tutut saaret: Seglingen, Kumlingen ja Sottungan jätimme tällä kertaa väliin.

Kovat tuulet enimmäkseen suotuisista suunnista (lähes kaikilla osuuksilla isopurje yhdellä, viimeisellä osuudella jopa kahdella, reivillä) kuitenkin omalta osaltaan myös mahdollistivat retken toteuttamisen viikossa – jos aikoo kiertää Ahvenanmaan samalla tutustuen siihen :-) tai tehdä purjehtimisen lomassa myös lomailla :-), niin aikaa on syytä varata tuplasti!

Katso myös Kovia tuulia ja S/Y Meriharakka jälleen merellä.

Artikkelin avainsanoja