Purjeveneellä Siperiaan

Purjeveneellä SiperiaanLuimme molemmat loppukesästä Tage Söderströmin kirjan Med segelbåt till Sibirien (kirjaa ei taida vielä olla käännetty suomeksi). Kirjan nimestä huolimatta kyse ei ole ensisijaisesti purjehdusaiheisesta kirjasta – vaan kertomuksesta kahdesta nuoresta pojasta, jotka sodan jälkeen halusivat purjehtia pienellä purjeveneellä Helsingistä Tukholmaan ja miten he sitten päätyivät ensin silloin miehitettyyn Porkkalaan ja sieltä 3 vuodeksi vankileireille Siperiaan ja vielä sen jälkeen kesti 4 vuotta, ennen kuin heidän sallittiin palata Suomeen. Matkan purjehdusosuus tapahtui ilman merikortteja tai GPSiä – lisäksi nuorten tietämys Porkkalan miehityksen merkityksestä oli hatara. Mutta 7 vuotta pakkotyötä tyhmyydestä on kyllä ollut kova rangaistus! Oikeastaan ihmeellistä mistä nuoret ihmiset voivat selvitä sittenkin hengissä. Suosittelemme!