Pimeässä metsässä

Otsalamppu

Kellojen siirron jälkeen töiden jälkeen ei ehdi lenkille valoisaan aikaan oikein millään ja vaikka valaistuja katuja riittäisikin, niin vakiopolullani on myös muutama metsäinen osuus – ja aika usein muutama katulamppu välistä on pimeänä. Niinpä pitää turvautua lisävaloon. Eilen iltalenkillä tulin otsalamppuun liittyen ajatelleeksi myös menneitä – taas yksi esimerkki siitä miten asiat 20-30 vuodessa ovat muuttuneet. Nyt käyttämäni lamppu (Petzl Zipka Plus Partioaitasta) painaa 65 g ja sitä tuskin pipon päällä huomaa – paitsi sen tarjoamasta valosta. Isäni 70-luvulla hiihtotreeneissä käyttämä lamppu kiinnitettiin päähän nahkahihnoilla (lamppu oli halkaisijaltaan ehkä 8 cm) ja sen tarvitsemat paristokotelo (arviolta 15 x 10 x 5 cm) kiinnitettiin vyöllä hiihtäjän selkäpuolelle.

Muita esimerkkejä siitä miten maailma muuttuu vaikka 10-15 vuodessa voi bongata vaikka 90-luvun elokuvista, kännykät puuttuvat, tietokoneet, jos niitä on, ovat mustavalkoisia ja merkkipohjaisia. Oma lukunsa on tietysti kampaukset ja vaatteet, jotka ajoittain hiukan vanhemmissa elokuvissa jaksavat jopa naurattaa :-)