iPhone

iPhone

Minulle tarjoutui tilaisuus lainata iPhone muutamaksi päiväksi – joten tässä muutama kommentti siitä. (Puhelintahan ei vielä myydä Suomessa, tämä oli AT&T:n liittymällä oleva jenkkipuhelin.) Vertailukohtana Sony Ericssonin P900 -puhelin, jollainen minulla oli aika monta vuotta aina viime kesään asti ja Nokian E90 -puhelin.

Ensivaikutelma puhelimesta – kunhan saa sen saa päälle – on, että sitä ON helppo käyttää. Kaikki toiminnot ovat näytöllä ja valinta tapahtuu puhelimen noin ainoalla valintanäppäimellä. Kirjoittaminen sormella tökkimällä näytölle ilmestyvälle pienelle Qwerty-näppäimistöllä sen sijaan tökki koko 4 päivän lainan ajan. Kirjaimiin pitää osua sormenpäällä, kynnenkärki ei riitä eikä pientä kynää (kuten P900:ssa) voi käyttää apuna tarkkuutta lisäämään. Numeronäppäimistön kohdalla osuminen oli helpompaa. Näytön liikuttaminen sormella kelaamalla tai zoomaaminen, pitämällä näytöstä yhdellä sormella kiinni ja vetämällä toisella sormella isommaksi sujui sen sijaan helposti. Joissakin valikoissa oli hiukan vaikea keksiä, että miten koskettamalla riviä (esimerkiksi puhelinmuistiossa olevat nimet) hiukan eri kohdista eri tavalla puhelin päätti soittaa numeroon tai kysyä, että haluanko poistaa tämän kontaktin – mutta tuollaiset kai oppisi melko pian.

Puhelin oli selkeästi laajennus iPodiin – musiikki- ja videotoiminnot olivat hyvin “tyrkyllä” ja puhelin oli myös hyvä nettiselaimena, erityisesti näytön pysty/vaakavalinta puhelinta kääntämällä ja helppo tapa suurentaa kuvaa tekivät siitä pienehköstä näytöstä huolimatta lähes miellyttävää. Kosketuskäyttöliittymä sopi myös hyvin karttojen selaamiseen ja vaikka YouTube -videoiden katsomiseen (jos se nyt sitten on tärkeää :-)). Myös puhelintoimintojen integrointi viihdetoimintoihin oli hyvin toteutettu, musiikki taukoa automaattisesti puhelun ajaksi ja jatkaa siitä mihin jäi puhelun loputtua.

Haluaisinko sitten itselleni iPhonen kun se tulee Suomeen (jos minulla ei olisi työsuhde-E90:stä)? Jos painottaisin musiikkia, YouTube- ym. videoita ja nettiselailua, niin ehkä. Toistaiseksi puhelinkäyttöni on kuitenkin painottanut kirjoittamista (tekstiviestit, sähköpostit) ja kirjoittaminen juuri tuntui tuon puhelimen heikolta kohdalta – eli ehkä en. Toistaiseksi ainakin kannatan vielä eri laitteita eri tarkoitukseen: kameraa kuvaamiseen, autonavigaattoria autossa, Zen Stonea lenkillä, tietokonetta (tai N800:sta) nettisurffailuun, televisiota videoiden katseluun ja puhelinta puhumiseen, tekstaamiseen ja myös sähköposteihin. Mutta voihan joku pitää siitä, että kaikki on aina mukana – etenkin kun tässä paketissa kaikkien osa-alueiden toteutus on kieltämättä tehty aika hyvin!

Hintaan tai teknisiin ominaisuuksiin tai pakolliseen kytkykauppaan puhelin+liittymä en ota kantaa – näistä aiheista netistä taitaa jo löytyä riittämiin kannanottoja …

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: