Hiusalan perustutkinnosta

Näin lakkiaisten ja koulun päättäjäisten aikaan hiukan myös ammatillisen koulutuksen sisällöstä, esimerkkinä parturi-kampaajan perustutkinto, jota sisarentyttäreni Satu opiskelee Turussa.
Parturi-kampaajaksi opiskelu kestää 3 vuotta ja koostuu 120 opintoviikosta (90 ov ammatillisia opintoja, 20 ov yleisaineita (äidinkieli, kielet, matemaattiset aineet) ja 10 ov valinnaisia opintoja). 4 päivää viikossa opiskellaan ammattiin ja päivä viikossa yleisiä aineita.

Hiusalan opiskelija (ja kumppani!) vapaallaTukan leikkaamista harjoitellaan ensin harjoituspäihin, jotka ovat aluksi pitkähiuksisia, ja joista sitten leikataan hiukan kerrallaan, jotta pää säilyisi käytettävissä pitkään. Ensimmäisenä vuotena (joka Sadulla on loppumaisillaan) leikataan porrastuksia, ehjää rakennetta ja kerrostuksia. Värjäysten puolella aloitetaan kevytväreistä ja jatketaan hapeteväreihin. Myös lappu- ja huppuraitoja ja vaalennuksia harjoitellaan jo ensimmäisenä vuotena, samoin hiuspohjan hoitoja. Permanentti lienee yksi haastavimmista töistä ja tästä Satu kertoikin jossain vaiheessa, että koetta, jolla testattiin, että kuka oppilaista saa tehdä asiakkaalle permanentin luokasta yli 15 prosenttia ei läpäissyt ensimmäisellä yrittämällä (Satu läpäisi!).

Opiskelijat aloittavatkin asiakaspalvelun koululla jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Ensimmäiset harjoitusasiakkaat ovat opiskelijoiden tuttavapiiristä (esimerkiksi pikkusisko!), mutta myöhemmin opiskelijat tekevät töitä myös tuntemattomille asiakkaille, jotka varaavat koululta ajan ja maksavat palvelusta. Opiskelijat eivät saa palkkaa tehdystä työstä (vaikka asiakkaat niistä maksavatkin), mutta niinpä hinnat ovatkin alhaisia, kattaen lähinnä käytetyt tuotteet. Teoriassa opiskelijat itsekin voivat olla työn kohteena – mutta tämä onnistuu vain, jos koulusta on (tällä luokalla) vapaata sopivaan aikaan. Harjoitusasiakkaiden löytäminen on joskus haastavaa – esimerkiksi permanenttiin halukkaita ei nykyisten opiskelijoiden ikäluokassa juuri ole!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: