Kreetalla luettua

Kreetan matkan valokuvien viimeistelyn ollessa vielä kesken tässä “välipalana” pieni kirjakatsaus – tuli tuolla Kreetan lomalla luettua sen verran erilaisia kirjoja, että niiden esittely yhdellä kertaa tuntui ovelalta ajatukselta.

Outoja lintuja  Sisters  Rankka kutsumus   Vaellusvuosi

Aloitin Anna Janssonin kirjalla Outoja lintuja. Kiinnostuin siitä, vaikken dekkareista yleensä välitäkään, kun juttu oli sijoitettu Gotlantiin. (Gotlannin kuvauksen osalta kirja lunastikin lupauksiaan, tuli oikeasti siellä joskus vietetty aika mieleen) ja aihekin, lintuinfluenssa, oli kiitettävän ajankohtainen. 9+

Sitten tartuin Danielle Steelen kirjaan Sisters (in English, tämä laji on “sallittu” vain jos sen voi perusteella kielitaidon ylläpidolla). Ihan sujuvaa tekstiä, joskin tämän kirjailijan kirjoissa joskus alkaa päiväunelmaosasto pursuilla vähän yli – tapahtui ihmisille miten kamalia asioita tahansa, niin seuraavassa kappaleessa viimeistään kaikki on taas paremmin kuin hyvin, kaikilla mukana olevilla. Ja kaikki ovat niin hyviä, rikkaita ja menestyviä. 8-

Keväisen hoitajien lakkouhan jäljiltä Kaarina Davisin kirja Rankka kutsumus tuntui jossain määrin kiinnostavalta ja antoihan se varmasti ihan realistista kuvaa sairaanhoitajan työstä – ja vuorotyön haasteista pitää yllä normaalia elämää työn rinnalla. Vertailu sairaanhoitajan työ vs. jonkin muu työ jää lukijan vastuulle – tämä kuvaa vain hoitajan näkökulman. Ja ihan muualla alalla työskennelleenä voin todeta, että joutuu sitä muissakin hommissa hoitamaan sen sataa asiaa yhtaikaa ja limittäin ja päällekkäin kun sellainen päivä sattuu ja – ehkä vielä useammin kuin hoitajilla – kyllä ne työt seuraavat kotiin ja iltoihin ja viikonloppuihin. Mutta kieltämättä, vastuuta ihmisten hyvinvoinnista noin suoraan ei ole. Jotenkin jäi kuitenkin ärsyttämään, tämä. 7½

Viimeiseksi jäi matkailukirja Vaellusvuosi (Francis Mayes), jossa reissattiin lähinnä Välimerenmaita siten, että kussakin maassa vuokrattiin asunto ja asetuttiin “oikeasti” vaikka vaan hetkeksi asumaan. Ja ostettiin, syötiin ja valmistettiin paikallisia ruokia. Mitä mihinkin aikaan päivästä ostettiin ja syötiin -osasto oli ei-niin-kulinaristille jokseenkin tappavan tylsää luettavaa. Useimmiten epäonnistuneet asunnon vuokraukset opettivat jotain ehkä tästä turismin lajista, jos vaikka sitä joskus tulevaisuudessa tulisi harrastaneeksi. Myös museokierroskuvaukset olivat enimmäkseen ihan tylsiä. Yllättävää kuitenkin, että syystä tai toisesta “häiritsin” matkaseuraani tämän kirjan lukemisen yhteydessä eniten referoimalla milloin mitäkin siitä lukemaani yksityiskohtaa muille. Vaikka miten kreikkalaisissa ristiäisissä lapsi kastettiin oliiviöljyyn (tämä luettuna juuri kun olimme käyneet oliiviöljytehtaalla!). 6

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Artikkelin avainsanoja