Satava – Svinö – Tammo – Träskö – Kifskär – Tunhamn – Ånsören – Gullkrona – Nauvo – Satava

Purjehdus2008 (kuvaa klikkaamalla näet lisää kuvia)

Tänäkin kesänä pääsimme sitten kuitenkin purjehtimaan S/Y Meriharakalla (kuten joka kesä vuodesta 1998 alkaen). Tämän kesän uutuudet veneellä olivat Artina 33:n pleksikuvun vaihtuminen tavalliseen sprayhoodiin (nyt sprayhoodin saa pois kun veneellä kilpaillaan, jolloin purjeiden käsittely on helpompaa) ja Eeron liittyminen Merikarhuihin.

Merikarhujäsenyys toi TPS:n neljän saaritukikohdan, kaupallisten satamien ja ystävien kesämökkirantojen lisäksi käyttöömme ison joukon uusia saaritukikohtia – ja kun purjehduksemme osui ehkä yhdelle heinäkuun ruuhkaisimmista viikoista Saaristomerellä, niin uudet kohteet, joista saa paikan myös myöhemmin illalla ja joissa on vapaita saunavuoroja, olivat tervetulleita! Vierailimme kolmessa kohteessa, jotka kaikki olivat hienoja, Kifskär kaksine satamineen ja kaksine saunoineen kerrassaan upea. Toisaalta näkymän Ånsörenin kallioiltakin olivat mahtavat … joten … Yhteistä muutamalle Merikarhusatamalle, joissa kävimme, oli satamaan sisäänajoon vaadittava tarkkuus – satamien sisäänajo-ohjeet luettiin yleensä varmuuden vuoksi pariin kertaan ennen kapeisiin ja kivikkoiselta vaikuttaviin salmiin ajamista – mutta toisaalta satamat olivat sitten suojaisia.

Nettikeskusteluissa Merikarhuja on kritisoitu omien satamiensa “mustasukkaisesta” varaamisesta vain jäsenten käyttöön, mutta eiköhän kyse ole pitkälti siitä, että jäsenet ovat yhdessä hankkineet saaritukikohtansa, kuten mökin omistaja mökkirantansa ja saunansa ja eipähän niitäkään anneta yleiseen käyttöön. Ja ainakin sesonkiaikana ja ainakin Saaristomerellä on niin paljon veneitä liikkeellä, että kaupalliset satamat täyttyvät jo alkuiltapäivästä, niin jos pursiseurojen ja Merikarhujen paikkojen vapaampi käyttö sallittaisiin, niin sitten nekin olisivat tietysti täynnä illalla siinä vaiheessa kun viimeinen jäsen haluaisi veneelleen paikan ja miehistölleen saunavuoron. Esimerkiksi Gullkronasta emme ole kai koskaan saaneet saunavuoroa … ja Nauvossa saimme lauantai-iltana todellakin lähes viimeisen paikan sinne n. klo 19 saavuttuamme.

Helteet eivät purjehdusviikollemme ihan ehtineet, mutta toisaalta tuulet olivat sopivia (6-10 m/s) eikä satanut. Myötä- tai sivutuuliosuuksia olisi voinut olla vähän enemmän … Maileja kertyi 4 vrk:ssa n. 140.

Poikkesimme matkalla myös taas Anchan ja Robinin kesämökillä Träskössä ja tutustuimme Robinin Itämeren suojeluprojektiin (kaislarannan raivaus) ja Kifskärissä ankkuroiduimme Pirkon työkaverin Helenan (OPK:n ajoilta) veneen viereen! Nauvossa taas uudistimme vanhan tuttavuutemme ravintola L’Escaleen.

Kiitos Eero mukavasta purjehduskokemuksesta tänäkin kesänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.