Kesää enää kirjoissa

Väärä varustus Ensimmäinen kesä Itikkakesä
Sateisena sunnuntaina ehtii vaikka lukea. Poimin syksyn kirjatarjonnasta jossain vaiheessa kiinnostavan tuntuiset kotimaiset ja ostin niistä muutaman (ja tilasin kirjastosta muutaman, joista en niiden omistamiseen asti innostunut). Vasta hankkimani 3 kirjaa luettuani huomasin, että syystä tai toisesta ne kaikki kertoivat kesästä – ehkä jäin kaipaamaan kesää siinä määrin, että tiedostamattani valitsin tarinoita kesästä! Jaana Taponen kuvaa kirjassaan Väärä varustus kesäistä viikkoa kallioisella saarella. Tina Lundánin kirjassa Ensimmäinen kesä ympäristönä on useamman perheen “kesäkerrostalo” (pieni sellainen), puutarhoja ja niittyjä ja Eeva Nikoskelaisen Itikkakesässä vanha huvila maalla, järven rannalla. Muuten tarinat ovatkin sitten ihan erilaisia – ja ihan eri syistä niistä kiinnostuinkin. Jaana Taponen – ainakin yhteen esikoisteokseen pitää uskaltaa tutustua kaudessa – ja tässä päähenkilön lievän ylipainon kuvaus eri kohdissa, avuttomuus alkeellisissa oloissa saarella ja tutustuminen suomenruotsalaiseen pitivät kesämiljöön lisäksi hyvällä tuulella. Tina Lundánin kirja piti lukea “jatkona” Reko Lundánin tarinalle – ja ehkä hiukan odotusten vastaisesti se osoittautui hyväksi tarinaksi ihan omanaan: piti miettimäni oikeasti, että mitenkähän tuollainen kesämökkimalli voisi toimia … Eeva Nikoskelaisen kannanotto vanhusten hoitoon taas oli virkistävän erilainen kuvatessaan tietotekniikan mahdollisuuksia siinä ja antaessaan tarinassaan pääosan vanhukselle. Hyvää luettavaa, kuten koko Eeva Nikoskelaisen tuotanto, johan alunperin innostuin sen Turku-liitynnän takia.

(Kirjastosta lainattavien listalle jäivät Päivi Alasalmen Valkoinen nainen, jonka Afrikka-kuvaus oli ok, mutta en pitänyt kirjan lopusta, joka oikeastaan pyyhki koko alun pois. Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin on vielä saamatta, samoin kuin Siri Kolun Metsänpimeä.)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

1 Comment

  • Muodin lähihistoriasta kiinnostuneena investoin myös tähän syksyn uutuuskirjaan: Palonen Rauni – Dillemuth Mia – Vekkeli Pirkko: Tähdet arkilla, Suomalaisten suosikit paperinukkeina.
    Paperinukeilla muistan leikkineeni maalla 60-luvulla, mutta eivät tainneet kyllä olla näitä paperinukkeja ne …

Comments are closed.