Joululusikka

Joululusikka 2008Tarjosimme lauantai-iltana ystäväpariskunnalle kolmen ruokalajin illallisen (mikä on harvinaista, sillä ruuanlaitto ei oikein kuulu harrastuksiini) ja valkosuklaavaahdon söimme tanskalaisilla joululusikoilla. Näitä lusikoita, kuten muitakin lapsena saamiani hopeita, tulee arjessa käytettyä kovin harvoin, mutta näin joskus edes.

Joululusikka: tanskalaisen Georg Jensenin vuodesta 1910 alkaen vuosittain jouluksi valmistama jälkiruokalusikka – joka vuodelle omanlaisensa. Vanhempani ostivat minulle ensimmäisen syntymävuotenani 1956 ja sen jälkeen pienellä satunnaisuudella useampana vuotena. Jossain vaiheessa, aikuisena, kiinnostuin itsekin näistä lusikoista vähän enemmän, ja päätin, että jatkan näiden keräämistä siten, että panostan jokaiseen vuosikymmeneen (ja samalla lahjoitin jo seuraavalle sukupolvelle joidenkin muiden vuosien lusikoita ja joinakin vuosina sarjassa myös tarjolla olleita jälkiruokahaarukoita). Nyt varsinainen keräilysarjani käsittää lusikat vuosilta 1956, 1966, 1976, 1986, 1996 ja 2006. Lusikoita ei (ainakaan vielä vuonna 2006) ole myytävänä Suomessa, mutta Georg Jenseniltä sen voi ostaa suoraan Tanskasta, vuonna 2006 Suomeen asti toimitettuna yhden lusikan hinnaksi muodostui n. 140 euroa.

Koko lusikkasarjaan vuodesta 1910 alkaen voi tutustua Georg Jensenin -sivuilla (valitse kohta Christmas Spoons) – vuosi 1956 oli luonnollisesti hieno vuosi, mutta myös sodan keskellä vuonna 1943 tehty lusikka on todella kaunis.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Artikkelin avainsanoja