Itsenäisyyspäivä

Länsiväylä

Teimme itsenäisyyspäivän päiväkävelyn Hietaniemeen, kun emme tänäkään vuonna ole jouluna näissä maisemissa. Haudoilla käynti ei ole kuulunut itsenäisyyspäivän traditioihimme (jos niitä nyt on ollut – tai on, kynttilät olemme tavanneet sytyttää ikkunoille klo 18-19 väliseksi ajaksi), mutta uutisten lause, että päivä alkoi seppelten laskulla sankariristille ja marsakka Mannerheimin muistomerkille toi asian mieleen. Samoin kuulemani Tuomas Gerdtin haastattelu – kun jutussa toistettiin pariin kertaan hänen olevan 86-vuotias, niin laskeskelin taaksepäin, että isäni olisi myös 86-vuotias tänään, jos vielä eläisi. Siis haudoille, Hietaniemeen (vaikka isäni onkin haudattu Lammille). Mutta riittihän niitä, menneitä sukupolvia, isän äiti ja isä Hietaniemen hautausmaalla ja äidin äiti ja isä ja äiti Helsingin ortodoksisella hautausmaalla.

Muualle haudatut Hietaniemessä