Blog Action Day 15.10.2009

Päivän teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos. Iso teema tällaiseen yhden perheen päiväkirjamaiseen blogiin ja vaikka jokin viikko sitten innostuin ilmoittautumaan yhdeksi kirjoittajaksi tähän maailmanlaajuiseen tapahtumaan, niin en silloin vielä omannut harmainta aavistustakaan mistä kirjoittaisin.

Onneksi menimme sunnuntaina Finlandia-talolle Vuoden Luontokuva 2009 -tilaisuuteen. Illan ohjelmassa oli paitsi tämän vuoden kilpailun palkintojen jako, myös muutama muu esitys, mm. Jorma Luhdan, Seppo Keräsen ja Juha Taskisen kuvaesitykset ja kaikissa näissä paljon luonnossa liikkuvat kuvaajat kertoivat miten ilmastonmuutos ei ole jotain, mikä on ehkä tulossa, vaan jotain, mitä on jo tapahtunut. Palsasoilla ikiroudassa aikaisemmin säilyneet palsat sulavat. Hallamittarit tuhoavat pohjoisen kitukasvuiset puut, kun talvet eivät ole enää riittävän kylmiä pitämään niiden kantoja kurissa. Sopuleiden edellisestä massavaelluksesta on jo 39 vuotta, kun aikaisemmin niissä oli hyvinkin säännöllinen 30 vuoden välein rytmi. Kuutit syntyvät jäälle tai paljaille kallioille kun lumi ei riitä lumipesiin. Kaikki asioita, joita en ollut tiennyt, kun en ollut näistä aiheista ollut riittävän kiinnostunut.
En myöskään ollut tiennyt, että Saimaan norppaa uhkaa myös kesämökkeilijöiden verkkokalastus – jos verkot vaihdettaisiin katiskoihin säästyisi ilmeisesti monta norppaa vuodessa! – Oli siis ihan opettavainen ilta, joka ehkä jossain valintatilanteissa pistää miettimään kumpi vaihtoehto olisi vihreämpi.

Tapasimme Finlandiatalolla myös tunnetun luontovalokuvaaja Hannu Hautalan – siitä kerrasta kun söimme hänen (ja isäni) kanssa kerran illallista olikin jo luultavasti vierähtänyt ainakin 20 vuotta. Myös edellisestä osallistumisesta Vuoden Luontokuva -tilaisuuteen oli tainnut vierähtää lähes yhtä monta vuotta, mutta muutama vuosi sitten satuimme näkemään sen vuoden kilpailun satoa Espoossa Villa Elfvikissä ja sen jälkeen olemmekin taas seuranneet vuosittain tapahtumaa jonkinlaisella mielenkiinnolla sentään.

Tämän vuoden kuvista omia suosikkejani olivat
Liituri, Orava, Nykyaikaa, Korvameduusat:
Liituri Orava Nykyaikaa Korvameduusat

ja miksei voittajakin, Metsän emäntä:

Metsän emäntä

P.S. Tutustuimmekin sitten Jari Kostetin (Oravan kuvaaja) toisen tyyppiseen työhön tässä yhteydessä – aikaisemmin olimme jo tutustuneet hänen kuvataiteeseensa hankkiessamme häneltä Meriharakat -akvarellin.