Kirjat, jotka muuttivat maailmaa

Tutustuin (päällisin puolin) Andrew Taylorin kirjaan Kirjat jotka muuttivat maailmaa.

Osa listalle mahtuneista 50 kirjasta olivat sellaisia, että itsekin olisin lyhyelläkin miettimisellä sijoittanut ne sille (Valtio, Raamattu, Koraani, Kansojen varallisuus (Adam Smith), Kommunistinen manifesti, Lajien synty, Työllisyyys, korko ja raha (Keynes), 1984 ja Hiljainen kevät).

Kirjat jotka muuttivat maailmaaOsa yllätti – joskin olen samaa mieltä, että ovat varmasti olleet merkittäviä uutuuksia aikanaan (Geographia ja Atlas, Englannin kielen sanakirja, Puhelinluettelo).

Galileo Galilein, Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin teokset tuntuivat myös kuuluvan joukkoon, samoin kaunokirjallisuuden puolelta William Shakespeare, Johann Wolfgang von Goethe, Charles Dickens, Leo Tolstoi ja miksei Jane Austenkin.

Uusin listalle päässyt kirja oli vuodelta 1997 – Harry Potter ja viisasten kivi – historiassa lienee aina vaikeaa nähdä selkeästi ilmiöiden vaikutusta maailmaan ennen kuin on kulunut riittävästi aikaa.
Joitakin minulle ihan outojakin kirjoja oli listattu, esimerkiksi Afrikkaa siirtomaavallan aikana kuvanneen chinua Acheben teos Läsnä oli hajaannus.

Artikkelin avainsanoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.