Vieras Pekingistä

Kolleega PekingistäKolleegani Pekingistä, joka vetää karkeasti ottaen vastaavaa tiimiä siellä, kun minä Suomessa, vieraili tällä viikolla ensimmäistä kertaa Suomessa ja Keilaniemessä.

Vaikkakin olemme viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana lähettäneet toisillemme sähköpostia, keskustelleet chatillä ja puhelimitse ja osallistuneet samoihin virtuaalikokouksiin, niin toki ihmisen tapaaminen henkilökohtaisesti tuo uuden ulottuvuuden suhteeseen. Henkilökohtainen tapaaminen oli myös sikäli antoisa, että kiinalaiseen tapaan kolleegani toi niin minulle kuin koko tiimillemme runsaasti tuliaisia Kiinasta tullessaan: teetä, keksiä ja makeisia taitaa riittää moneksi viikoksi!

Kiinan tiimissä on vielä tällä hetkellä muutama ihminen vähemmän kuin Suomessa, mutta jonkun vuoden kuluttua tilanne voi olla toisinkin päin.
Kollegani on nuori nainen, ensimmäisessä työpaikassaan, mutta takana yliopisto-opinnot niin Pekingissä kuin Bristolissa. Opinnot Englannissa ovat hioneet myös englannin kielen taidon kohdalleen. Myös monet hänen tiiminsä jäsenistä ovat pitkälle koulutettuja ja osa käymistämme keskusteluista koskikin sitä, että kun olemme toistaiseksi siirtäneet enimmäkseen back-office tyyppisiä toimintoja Kiinan tiimille ja esimerkiksi kaikki prosessin kehittämiseen liittyvät työt tehdään vielä Suomessa, että Kiinan tiimin jäsenet kovasti toivoisivat myös haastavampia tehtäviä. Toki tähän liittyen sitten omat haasteensa tarjoaa Suomen tiimin huoli siitä, että mitä tehtäviä tänne sitten jää – mutta toisaalta ihan rutiinitehtävistä ei ole niin vaikea luopuakaan, ainakin jos tilalle on tarjota hiukan vaativampia ja vaihtelevampia tehtäviä.
Keskustelimme myös mahdollisuudesta ottaa joku Kiinan tiimin jäsenistä Suomen tiimiin muutamaksi kuukaudeksi hankkimaan lisää osaamista Kiinaan ja tuomaan myös lisää ymmärrystä sikäläisen tiimin tavasta työskennellä Suomeen – ja kuulemma jokainen Kiinan tiimin jäsen olisi vapaaehtoinen tällaiseen mahdollisuuteen!

Mutta se töistä tältä erää – kiinalainen kolleegani lähti viikonlopuksi Tukholmaan ja me lähdemme huomenna minilomalle minivaltioon, Andorraan!