Kirjavuosi 2011

GenovaSimonMcCall Smith

Tähän aikaan vuodesta lienee tapana tehdä erilaisia vuosiyhteenvetoja – sen innoittamana tein pienen katsauksen vuoden 2011 aikana lukemiini kirjoihin. Internetin ja television aikakautena onnistun edelleen lukemaan lähes kirjan viikossa (48 tänä vuonna), keskimäärin, lomaviikoilla enemmän, muulloin vähemmän.

Kirjavuosi käsitti osaltani, tietysti, suosikkikirjailijoideni uusia (tai ainakin minulle uusia) teoksia, esimerkiksi Michael Palmerin A Heartbeat Away ja The Last Surgeon, medical thriller -genreä, jota olen harrastanut kai noin aina.
Tai Nancy Thayerin Beachcomber – kirjailija, jonka takia suunnittelen matkaa Nantucketiin. Alexander McCall Smithin The Saturday Big Tent Wedding Party vei lukijansa häihin Botswanaan ja Carmen Reidin Anne Valentine -sarjan uusin New Yorkiin (New York Valentine). Kate Jakobsin Lankakaupan joulu taisi jäädä sarjansa viimeiseksi – uusin (Lohturuokaa) käsitteleekin ihan muuta kuin neulomista. Michael Crichtonin Micro on vasta lukujonossa …

Ann-Gerd Steinbyn Stormskärets Anni -elämänkerran innoittamana kävimme kesällä, ihan konkreettisesti, Simskälassa ja Väderskärillä.

Yksittäisiä vuoden minulle merkittävimpiä kirjoja ovat olleet Lisa Genovan Left Neglected (edellisenä vuonna luin saman kirjailijan Alzheimer -kuvauksen Still Alice, joka samoin oli todella hieno kirja). Koneen ruhtinas -elämänkerran luin vasta tänä vuonna – sekin oli hieno katsaus lähihistoriaan: yrityksissä on sentään aika paljon tainnut muuttua Koneen alkuvuosista! Miika Nousiaisen Metsäjätti sen sijaan taisi olla ihan tästä ajasta.
Victoria & Diana Websterin Niin monta Mount Everestiä, joka kertoi lievästi kehitysvammaisen Victorian vaikeasta tiestä lääkäriksi, oli hyvä kertomus uskomattomasta sitkeydestä.

Kevyempia uusia tuttavuuksia olivat Hanna Tuuri (Orapihlajapiiri), jossa muutetaan Irlantiin ja vaikka Lesley Lokkon Sahramitaivas, jossa liikutaan myös Afrikassa (taidan valita kaikki kirjani siten, että niissä matkustetaan!). Matkalla tarttui käteen Sophie Pagen To Marry a Prince, vuoden kuninkaallisten häiden innoittamana kevyenä lukemisena.

Ebba von Sydown Kungligt Snygg liittyi enemmän kiinnostukseeni muotiin kuin kuninkaallisiin.

Syksyllä tutustuin myös kirjoihin The 100 Thing Challenge: How I Got Rid of Almost Everything, Remade My Life, and Regained My Soul
(Dave Bruno) ja Throw Out Fifty Things (Gail Blanke) – ja osittain niiden innoittamana olenkin lainannut entistä useamman lukemani kirjan kirjastosta sen sijaan, että olisin ostanut ne. (Osittain näin myös siitä syystä, että kirjahyllyni on aivan liian täynnä enkä halua enää kasvattaa sitä yhtään.)

Tältä osin, harrastekirjallisuus (?), ajattelin seuraavasti paneutua elämänkertakirjoittamiseen, jonossa ovat opukset pepi Reinikaisen Elämänkaarikirjoitus ja ihmisen vuodenajat ja Timo Montosen Kirjoita tarinasi – ehkä ensi vuonna tähän aikaan olen ainakin ehtinyt ne lukea, kirjoittamisesta en sitten vielä lupaa mitään!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Artikkelin avainsanoja