Matkalla ilman tietokonetta

IMG_4087Useimmilla matkoillamme viime vuosina mukanamme on kulkenut pienehkö kannettava tietokone ja iPad (ja iPhone ja yksi Nokian puhelin, nyttemmin Lumia 920). Elokuiselle Serbia-Makedonia-Kosovo-Bulgaria -kierrokselle ”matka”kannettavamme ei kuitenkaan päässyt mukaan – toisaalta halusimme minimoida varastettavan elektroniikan määrän (huomaa hienoinen epäluuloisuus itäistä Eurooppaa kohtaan!) ja toisaalta kiertomatkaluonteisella matkalla on tietysti sitä parempi mitä vähemmän tavaroita on mukana.

Varustauduimme matkaan ilman tietokonetta ostamalla iPadiin sovittimen, jolla saamme kameroilla (mukana 2 Canon Ixus-kameraa) otetut kuvat iPadille, mutta käytimme sitä kuitenkin vaan siihen, että poimimme aina päivän kuvasadosta muutaman pikaisia Facebook -päivityksiä varten. iPad ei kuitenkaan tuntunut erityisen kätevältä koko kuvasadon läpikäymiseen ja lajitteluun – mutta sovitin oli kuitenkin ihan ehdoton, että sai edes muutaman kuvan siirtymään kamerasta eteenpäin.

Tällä matkalla päivitin tätä blogiakin jo matkan varrelta – etenkin kun maakin vaihtui parin päivän välein tuntui hyvältä idealta koota vaikutelmia blogiin asti jo tuoreeltaan. Blogin päivittäminen iPadillä olikin jo, uutena kokemuksena, hiukan haastavampi. iPadille olimme ladanneet sitä varten WordPress-sovelluksen, mutta sitä ei sitten kuitenkaan tullut kotona testattua ja muutamasta pienestä jutusta johtuen päädyin sitten kuitenkin tekemään blogipäivitykset selaimella, ilman tuota sovellusta. Tekstin kirjoittamisen osalta ei ollut sen enempää ongelmia kuin kirjoittamisessa yleensä iPadilla – siinä missä tietokoneella kirjoitan melko nopeasti ja sujuvasti kymmensormijärjestelmällä, niin ihan niin sujuvaa ei iPadilla naputtelu ole. Tosin onhan lentokentillä ja muuten matkalle tyypilliseen tapaan odotellessa aikaa kirjoittaa hitaamminkin. Kuvien valinta ja käsittely sujui iPadilla ihan hyvin, niiden saamisessa mukaan blogitekstiin ja erityisesti niiden sijoittelu tai koon muuttaminen oli melko haastavaa – välillä tuli tietokonetta ikävä. Mutta luultavasti jo seuraavalla matkalla bloggaaminenkin sujuisi iPadilla paremmin -sovelluskin toimi sitten hetimmiten kotiin palattuamme ihan pienen virittämisen jälkeen.

Valokuvien jatkokäsittely ilman tietokonetta jäi sen sijaan päivän kuvasadon vilkaisua lukuunottamatta tekemättä – yleensä olemme tallettaneet kuvat varmuuskopiomielessä joka ilta tietokoneelle ja jossain määrin aloittaneet jo parhaiden kuvien erottelun huonommista matkan varrella. Pisimmillä matkoilla olemme jopa kirjoittaneet kuvahakemistoja DVD-levyillekin varmistusmielessä.

Internetissä surffailu ja tvkaistan kautta muutamien kotimaan uutisten katsominen sujui tietysti hyvin iPadilla ja yleisen surffailun olisi enimmäkseen tehnyt ihan sujuvasti pelkillä puhelimillakin.

Olen myös käyttänyt tietokonetta päiväkirjan kirjoittamiseen ja kevyeen rahojen laskentaan, yrittäen pitää lukua luottokorttiostoksista ja siitä paljonko valuuttaa on kulunut ja vieläkö sitä riittää tai paljonko pitäisi vaihtaa lisää. Exceliin tottuneena kaipasin siis sitä vähän lomallakin. Ehkä iPadille löytyisi joku taulukkolaskennan tapainenkin sovellus pienellä etsimisellä. Päiväkirjan pitämiseen iPad on ihan riittävä väline – matkalla kirjoitetun tekstin saattoi sitten lopuksi lähettää itselleen mailissä tietokoneelle oikeasti talteen.
[pullquote]Vinkkinä, kannattaa kokeilla wifin toimivuus ennen kuin purkaa yhtään laukkua[/pullquote] Vielä lopuksi kommentti kokemuksistamme wifistä käyttämissämme 3-4 tähden hotelleissa, jotka olemme valinneet sillä perusteella, että niissä on huoneissakin ”free wifi”.  Asuimme tällä 8 päivän matkallamme 3 hotellissa ja kahdessa niistä vaihdoimme hetimmiten huonetta, kun ensimmäisessä wifi ei toiminut tai toimi huonosti. Kummallakin kerralla saimme toisen huoneen, toisessa jopa sviitin, kun asiasta mainitsimme. Vinkkinä, kannattaa kokeilla wifin toimivuus ennen kuin purkaa yhtään laukkua, niin muuttaminen on helppoa. Tämä, että kahdessa kolmesta hotellista jouduimme vaihtamaan huonetta on ehkä pitemmällä aikavälillä enemmän kuin yleensä, mutta olemme aikaisemminkin samasta syystä vaihtaneet huonetta useita kertoja – kuitenkin niin, että kaikissa hotelleissa, jossa wifin on luvattu olevan, se ainakin kohtuulaatuisena on aina löytynyt – pahimmillaan vaatien hetkittäistä oleilua hotellin käytävillä!

Ja ihan lopuksi yhteenvetona tästä matkalla ilman tietokonetta: siinä missä aikaisemmin teimme vain parin päivän matkoja ilman kannettavaa, niin ehkä jatkossa tulemme varmaan vajaan viikonkin matkat tekemään ilman sitä, mutta pitemmillä matkoilla tuon valokuvien käsittelyn ja varmistamisen takia kannettava matkustaa edelleen kanssamme.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Annika

  Vuoden verran olen minäkin reissannut pelkän iPadin kanssa. Kun kuvat saa sillä palikalla Padiin, bloggailukin onnistuu helposti. Itse olen käyttänyt Blogsy-appsia. Se on helppokäyttöinen. Kuvatekstit ja kuvien koon muuttaminen onnistuu helposti. Sillä saa tehtyä linkitkin. Kuvat tallentuvat jollekin palvelimelle, esim. Picasaan. Koska Blogsy temppuili välillä, hommasin Postsin, mutta vaikka päällisin puolin on vielä helpompikäyttöinen, en ole vielä löytänyt esim. kuvatekstejä. Niinpä asensin Blogsyn uudelleen ja toivon sen taas pelaavan. Blogsylla on muuten mahtava tuki. Vastaavat sähköposteihin jopa sunnuntaisin! Blogsya voi käyttää myös offline. Vain julkaisu vaatii verkon. Vaikka iPad on lähinnä katselulaite, kyllä se bloggaajalle minusta riittää. Pitkään muuten mietin, onko koko laite mitenkään tarpeellinen, mutta nyt mietin, miten ikinä olen selvinnyt pitkistä lennoista ilman TV-kaistaa!

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommenteista Annika!
  TV-kaistasta ehdottomasti samaa mieltä – toivottavasti nämä mahdolliset oikeudelliset prosessit sitä vastaan kestävät tosi kauan ja palvelu pysyisi käytössä. Blogsystä vasta nyt luin, että saattaisi se tukea WordPressin päällekin tehtyä blogia, kenties myös tällaista joka ei ole WordPressin palvelussa vaan ”omalla” serverillä – ehkä siihen joskus pitäisi paneutua.

 3. says: Annika

  Blogsy toimii monilla alustoilla, mutta tosiaan tuo itsenäisyys, siitä en tiedä. Kuulemma ainakin Pallontallaajien blogit toimivat, ja ne ovat WordPressia. Minua pyydettiin sinne mukaan, mutta lopulta en lähtenyt. Miettiessäni selvittelin noita teknisiä juttuja. Blogsy maksaa muutaman euron, että ei haittaa, vaikka kokeillessa huomaisi, ettei toimikaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.