Matkoja moneksi vuodeksi!

Maailmanmatkaajissa ihmiset jakavat myös suunnitelmiaan tulevista matkoistaan.
Osalla niitä, esimerkiksi eläköitymisen kynnyksellä, on jo valmiina melko yksityiskohtaisesti useammaksi vuodeksikin – ja käsittäen myös ajallisesti hyvinkin pitkiä matkoja tai oleskeluja ulkomailla (ja matkoja uudesta tukikohdasta käsin).
Ja ”maabongareilla”, joista monet ovat jo käyneet todella monessa maassa tai TCC- tai MTP -listan mukaisella alueella, suunnitelmat painottuvat tietysti pitkälti uusiin maihin ja alueisiin.

Omalta osaltamme jonkinlaisia suunnitelmia on jo jonkin aikaa ollut olemassa ”lopun Euroopan” osalta (jäljellä Moldova ja Transnistria, Ukraina, Valkovenäjä ja Huippuvuoret)  ja kun tähän lisätään näkökulma, että kaikkialle ei kannata mennä kaikkina vuodenaikoina – lomailu kylmässä ja märässä ei ole kivaa eikä paljon yli 30 asteen lämpötiloissa – niin talviloman osalta on, jos uusiin maihin mielii, jo katsottava aika kauas.

QatarCostaricaEtelä-Korea

Näiden ystävieni listojen innoittamana olen itsekin innostunut listaamaan mahdollisia uusia kohteita (TCC-Euroopan lisäksi) jo useammalle vuodelle, käsittäen meiltä puuttuvia maita, jotka kuitenkin ovat näitä suhteellisen turvallisia ja jollain tapaa miellyttäviä ja kiinnostavia:

 • Bahrain + Qatar
 • Costa Rica + Guatemala + Kolumbia
 • Etelä-Korea + Taiwan
 • Georgia + Armenia + Azerbaizan
 • Iran
 • Jordania + Kuwait
 • Kazakhstan
 • Kenia + Madagaskar
 • Marokko + Algeria + Tunisia
 • Nepal
 • Seychellit + Mauritius
 • Vietnam + Kambodza + Laos + Malesia.

(Päivitetty yliviivaamalla jo toteutuneet ja varatut matkat 5.7.2018.)

petrakeniavietnam

Kokonaisuuksia, joita kannattaa ajatella samalla kertaa – mutta jotka eivät välttämättä käytännössä ihan tuollaisia toteudu – lopullinen toteutus kun riippuu niin matkojen ja lentojen tarjonnasta kuin lomien järjestymisestä. Listattuna jonkinlaisessa aakkosjärjestyksessä, ei minkäänlaisessa aikajärjestyksessä.
(Yliviivatut – ”meni jo”- eli matka on jo varattu!.)

risteilyTuon listan ohella yksi tulevia matkoja poikiva ”kokonaisuus” saattaisi olla Etelä-Karibian risteilyt –  tuolta alueelta olisi helpohkoa kerätä useita maita,  osan vaan listakseni:  Barbados, Dominica, Dominikaaninen tasavalta, Grenada, Martinique, St. Lucia, St. Kitts & Nevis ja St. Vincent, mutta emme ole niin innostustuneita risteilijöitä, että haluaisimme kovin usein viettää lomamme laivalla.

 

grand canyonhawaiibali

Rajallisista lomapäivistä ja matkailuun käytettävästä rahamäärästä kilpailevat myös uudelleen houkuttelevat ”vanhat” maat, kuten esimerkiksi Portugali, Pohjois- ja Länsi-Espanja, Botswana + Namibia ja myös hahmotelma vielä toisesta maailmanympärimatkasta, reittihahmotelmalla hiukan Kanadaa, mm. Prinssi Edwardin saari, USA:n kansallispuistoja (Grand Canyon, Yosemite, Yellowstone), Las Vegas, Hawaiji ja sieltä vaikka Fidzin kautta Balille – ei juuri yhtään uutta maata, mutta monta kutkuttavaa paikkaa! Eikä viikonloppu vaikka Pariisissa tai Amsterdamissa tai Hampurissa olisi huono vaihtoehto – edellisestä kerrasta esimerkiksi näissä kaupungeissa on jo kulunut aikaa. Pyramidit Egyptissäkin on vielä näkemättä, mutta sinne ei ihan hetimmiten kannata yrittää.

pyramidit

Siinä vaiheessa elämää kun lomapäiviä ei enää tarvitse laskea kiinnostavalta tuntuisi myös ajatus viettää joissakin maissa pitempiä aikoja, esimerkiksi Tanskassa, Iso-Britanniassa tai Sveitsissä. Tai miksei ”ja”!

P.S. Georgia + Armenia + Azerbaizan ja Kazakhstan eivät ehkä täytä kaikkia noita kriteereitä turvallinen, miellyttävä ja kiinnostava, mutta ne saavat olla listalla ”melkein” eurooppalaisina – ja ovathan ne lähinnä kaukokohteita sisältävällä listalla aika lähellä. Ja useamman kuin kerran on käynyt siten, että jokin maa tai alue on ehkä aluksi valikoitunut matkakohteeksi uuden ”pisteen” takia, mutta osoittautuukin lopulta hyvinkin kiehtovaksi ja mukavaksi kohteeksi, kuten vaikka Belgrad Serbiassa. Tai vaikka Makao.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Annika

  Paljon matkustavaksi sinulla on hassuja ennakkoluuloja. En tietenkään tiedä, mistä olet kiinnostunut tai mitä keskimäärin pidät miellyttävänä, mutta Armenia, Azerbaidzan ja Georgia on uskomattoman hienoja maita. Jos kaipaa luksusta, kannattaa mennä Bakuun. Jos arvostaa vanhaa kulttuuria, Armenian luostarit ovat uskomattoman hienoja. Jos haluaa tavata ystävällisiä ihmisiä, kannattaa nähdä Georgiaa vähän Tbilisin ulkopuolelta. Kahden viikon kierros noissa maissa edelliskesänä oli yksi hienoimpia matkailukokemuksiani. Maissa käymättä ei kannata epäillä niiden turvallisuutta. Tietenkin on niitä alueita, joille ei kannata mennä, mutta tavalliseen turistimatkailuun ne ovat huomattavasti vaikkapa Thaimaata turvallisempia. Sopivan tilaisuuden tullen palaan varmasti! Ainoastaan kasvohoitoon jätän menemättä. Enää en halua näyttää vesirokkoiselta. :)

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Annika – onnistuit (taas?) haastamaan minut ajattelemaan tätä – ja ehkä selitys löytyy ainakin parista asiasta.
  Etenkin omatoimisesti matkustettaessa kielitaidolla on merkitystä, eli maat, joissa pärjää ainakin kohtuullisesti englannilla tai ruotsilla tai auttavalla espanjalla, ranskalla tai saksalla tuntuvat miellyttävämmiltä – voit ainakin luulla ymmärtäväsi mitä ympärilläsi tapahtuu.
  Toinen aspekti on jonkinlainen luottamus kyseisen maan yhteiskunnan järjestyneisyyteen – tämä korreloinee jollain tapaa maan sijaintiin tuossa korruptioindeksissä – Georgia on aika korkealla, mutta vaikka Armenia, Valkovenäjä, Kazakhstan, Azerbaijan ja Ukraina ovat tuolla 100:n toisella puolella ja se voi tarkoittaa absurdeja asioita kyseisessä maassa. (Georgiassa taas Lasse on jo käynyt, joten se vähän vähentää sen haluttavuutta yhteisenä kohteena, bongausmielessä.)

  Ja jotenkin näistä molemmista ”muuttujista” kielestä ja ”järjestyneisyydestä” seuraa se, että jos omatoimisesti matkailee, niin voi omatoimisesti maassa tehdä juttuja – esimerkiksi Kiinasta en kauheasti pitänyt, kun tunsin olevani liikaa paikallisista isännistä ”riippuvainen”, vaikka sikäläiset kolleegani ihan mukavia ovatkin!

  Tietysti toisaalta ennakkoluuloista saattaa päästä lähtemällä rohkeasti paikan päälle – ensimmäiselle matkallemme Arabiemiraatteihin (Abu Dhabiin) Lassea piti jonkin verran maanitella, mutta sittemmin olemme kiertäneet kaikki 7 emiraattia ja erityisesti Ajmaniin olisimme mielellämme jääneet pitemmäksikin aikaa.

  Mistä taas pidämme, niin kun kaikkea maailmassa ei kuitenkaan ehdi näkemään, niin luontokohteet ja merkittävimmät ”maailman ihmeet” otetaan mahdollisuuksien mukaan listan kärkeen – Thaimaasta muuten emme erityisesti pitäneet, vaikka monet siellä vuodesta toiseen käyvätkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *