Maailmaa karttoina

Löysin mielenkiintoisen  kokoelman faktoja maailmasta karttojen muodossa.

top-10-busiest-air-travel-routes-of-2012

Minä pysähdyin erityisesti karttaan 11, jossa luetellaan maailman eniten matkustajia kuljettavat lentoreitit. Listan kärjessä on väli Soul – Jeju, josta en olisi tiennyt mitään, ellei sitä joitakin vuosia sitten olisi lisätty TCC:n aluelistaan. Jeju on siis korealaisten lomasaari ja ilmeisesti kaikki menevät sinne lentäen. Mielenkiintoista – kun joskus pääsen Souliin asti, niin ehkä pitää lisätä matkaohjelmaan myös käynti Jejulla.
Muuten listalla on 4 Japanin sisäistä reittiä, siitä huolimatta, että Japanissa lienee erinomainen junaliikennekin. Reitit Rio de Janeiro ja Sao Paulo ja Capetown – Johannesburg selittynevät ainakin osittain sillä, että ihmiset joutuvat työskentelemään jälkimmäisissä, mutta haluavat viettää vapaa-aikansa ensimmäisissä.
Kansainvälisiä lentoja on vain yksi, Hongkong – Taipei – ja sekin kansainvälinen tai kotimaan lento vähän luokittelijasta riippuen. Yhtään USA:n tai Amerikan sisäistä reittiä ei listalla ole – mutta meitähän onkin tosi vähän verrattuna Aasian väkimäärään (kartta 12).

there-are-more-people-living-inside-this-circle-than-outside-of-it

Muita mielenkiintoisia karttoja tuosta kokoelmastani nostaakseni: mistä löydät McDonaldsin (kartta 5), eri kirjoitusjärjestelmät (kartta 27), maailmankartta siten, että sijoitetaankin etelä kartan ylälaitaan – sehän että siellä on yleensä pohjoinen, on vaan sopimusasia (kartta 40). Kyrillisistä kirjaimista kirjoitinkin viime kesän Serbian, Bulgarian ja Makedonian matkamme jäljiltä äskettäin.

map-of-countries-with-mcdonaldsmap-of-world-upside-down-south-pole-on-top

Tuo viimeisenä esitelty selkään tatuoitu kartta maista, joissa on vieraillut, on tainnut kiertää jo jonkin verran eri sivuilla netissä – ja ei, en ole harkitsemassa tätä. Raaputuskartta riittää minulle excel-listojen ja muutaman nettikartan (World66, MTP) lisäksi.

 

Artikkelin avainsanoja
, , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.