Karttoja

Välillä taas jotain muutakin kuin maailmanympärimatkan matkakuvia.

Ostimme eilen uuden matkailuaiheisen lelun! Entuudestaan meillä on mm.  puhallettava maapallo ja raaputuskartta, mutta kun huomasin Suomalaisen kirjakaupan esitteessä mainoksen väritettävästä karttapallosta, niin pakkohan se oli käydä ostamassa!

Ennen maailmanympärimatkaamme hahmottelimme jossain vaiheessa reittiämme puhallettavaan karttapalloomme värillisillä teipinpalasilla, mutta tämähän on paljon parempi! Piirsin siihen nyt hetimmiten koemielessä keväälle ja kesälle 2014 hahmotellut matkat – niistä on toistaiseksi vaan 1 varattuna, mutta hahmotelmia seuraavistakin on (tietysti) työn alla.

Väritettävä karttapallo

Itsenäisyyspäivän Maailmanmatkaajien kuukausikokouksessa oli puhetta Studio 55:ssa matkamme aikana olleesta karttoja käsittelevästä jaksosta ja katsoimme sen eilen – ihan hyvin Ari Turunen (joka on kirjoittanut kartoista nyt kirjankin Maailman kuvat) muistutti katsojalle, miten kartat on useimmiten laadittu siten, että niissä korostetaan laatijan maailmankuvaa: Eurooppa tai Pohjois-Amerikka keskellä ja sellaisella projektiolla, että pohjoiset osat maapalloa ovat suuria – tyypillisessä Mercatorin projektiossa Grönlantihan näyttää saman suuruiselta kuin Afrikka, joka todellisuudessa on kuitenkin 15 kertaa Grönlanti!

Australia

Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Pirkko

    Satuin vielä huomaamaan vielä yhden kartta-aiheeseen liittyvän jutun. Tässä on hyviä kuvia siitä minkä kokoisia eri maat tai maanosat oikeasti ovat suhteessa toisiinsa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *