Valhe, emävalhe, valokuva-albumi

Hesari julkaisi jokin aika sitten Arno Kotron kolumnin otsikolla Valhe, emävalhe, valokuva-albumi, joka pohti sitä, että elämä näyttää menneiden vuosien valokuvia katselemalla ihan erilaiselta kuin tavallinen arki: kuvissa on kesä ja ollaan lomalla. Tai juhlitaan syntymäpäiviä, vappua, juhannusta, joulua. Kuvissa ei ole marraskuisia arkiaamuja eikä mikrossa lämmitettyä einesruokaa. Kirjoittaja vertaa myös kuvia ja päiväkirjan kirjoittamista, että kuvia otetaan kun on hyvä olo ja päiväkirjaa kirjoitetaan, kun on huono olo.

Ehkä näin, Kotrolla, mutta vähän kolumnissa on mielestäni kliseiden toistamisen makua. Kamerakännyköiden, Instagramin, Facebookin ja bloggaamisen myötä kuvia otetaan kaikista tilanteista ja useimmin kirjoitetaan päivän positiivisista kuin negatiivisista tapahtumista.

Omalta osaltamme, kieltämättä kuvia on määrällisesti eniten lomilta ja matkoilta, kesäisistä maisemista. Ja sukutapaamisista, vappulounailta, ystävien tapaamisista. Mutta ehdottomasti myös arjesta – Lasse vastaa kysymykseeni kuvalla keittiön pöydältä. Puutarhan kevättä on kiva kuvata tai talven lumisia maisemia.  Työpaikaltakin tulee joku kuva otettua melkein kuukausittain – mutta kieltämättä vähän ajatellen siellä vietettyä aikaa!

Näihin muihin kuin matka- ja lomakuviin liittyen – kun toissa vuonna sain skannatua/skannautettua kaikki paperi- ja diakuvamme, innostuin tekemään niistä myös vuosikokoelmia, joihin valitsin pienehkön joukon parhaita kuvia per vuosi, ja jokin aika sitten kokosin tällaisen kokoelman myös vuodesta 2013. Kutsuin kokoelmaa (jonka kokonaisena jaamme vain sukulaisillemme) Vuoden 2013 lisäkuviksi – nämä kuvat kertovat vuoden tapahtumista, mutta vuoden matkoista vaan yhdellä kuvalla per matka.
Näihin kuviin mahtuu myös työtä ja arkea: tammi-helmikuun hiihtoretkiä, keväinen linturetki, taloyhtiömme autopaikkaremontti, suunnittelupäivä Båtvikissa, alkukesän lenkillä bongatut ihanan väriset maitohorsmat, tiedotustilaisuus Nokian puhelimien myynnistä Microsoftille, marraskuun pimeyttä ja retki Turkuun katsomaan uutta Kirjastosiltaa ja suvun uusinta jäsentä.

Hiihtoretkellä Linturetkellä  Emäsalossa Haukilahden rantaa
Autokatokset purettu Uudet kehikot valmiina Asfaltointi Toukokuinen Båtvik Marraskuinen RantaraittiNokia-talolla 3.9.2013 Nokia-talolla 3.9.2013
WP_20131222_005 563749_10152062097794371_426174233_n

Odotellessani aikaa ja inspiraatiota elämänkerran kirjoittamiseen näissä kuvakokoelmissa on jo niiden alku. Siinä missä myös päiväkirjamerkinnöissäni – isältäni peritty tapa kirjoittaa muutamalla lauseella jokaisesta päivästä, jotka kirjoitetaan viimeistään viikon viiveellä ja joiden kirjoittaminen ei ole tunnetilasta kiinni – ja ne kirjoitetaan bloggaamisen tai Facebookin käytön rytmistä riippumatta!

3.9.

Kuvista vielä – arjen kuvia tuli muuten myös otettua innostuttuani osallistumaan keväällä 2012 järjestettyyn valokuvapäivään.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *