Joskus matkasuunnitelmat muuttuvat …

Lentolippuja ostaessaan useimmat meistä valinnevat edullisimmat liput, kunhan aikataulu, lentoaika ja vaihtojen lukumäärä tuntuu sopivalta. Liput maksetaan saman tien ja sen jälkeen niihin ei yleensä ole mahdollista tehdä muutoksia.
Seuraavaksi omatoimimatkailija varaa kohteesta majoituksen – ja usein maksaa ehkä senkin etukäteen, jos parhaan hinnan saa etukäteen maksamalla – näin mekin joskus teemme, ajatuksena, että kun lennot kerran on kiinnitetty, niin kyllä me sen majoituksenkin tarvitsemme.

Joskus suunnitelmat kuitenkin muuttuvat puolin tai toisin.
Kaksi kertaa olemme kuluneiden vuosien varrella peruuttaneet matkan sairauden vuoksi: ongelmitta, sillä matkavakuutuksemme ovat olleet kunnossa ja ne ovat kattaneet kaikki peruutuksista aiheutuneet kulut.

Ainakin kolme kertaa olemme myös joutuneet tilanteeseen, jossa lentoyhtiö peruuttaa varaamamme (ja maksamamme) lennon. Näissä tilanteissa lentoyhtiö ehdottaa vaihtoehtoista aikataulua ja ensimmäisellä kerralla kun tämä meille osui kohdalle (välillä Helsinki – Frankfurt – Zürich, matkalla Liechtensteiniin, keväällä 2009) tarjottu vaihtoehto sattui olemaan se, minkä ihan ensiksi olisimme halunneetkin, mutta päädyimme toiseen halvemman hinnan takia – eli meillä oli onnea! Toisella kerralla iltapäivälento Amsterdamin kautta Firenzeen muuttui aamulennoksi, lähtö Helsingistä klo 6:00, mitä juuri olimme halunneet välttää, mutta toisaalta saimme ½ päivää lisäaikaa Firenzessä.
Kolmas kerta osui kohdalle nyt – olemme varanneet heinäkuun lopulle lennot välille Helsinki – Oslo – Longyearbyen ja takaisin ja SAS päätyi peruuttamaan paluupäivämme iltapäivälennon ja vaihtoehdot olivat aloittaa paluu aamuyöstä klo 4:40 (ja epämukavan lentoajan lisäksi menettää ½ päivää saarilla), lentää seuraavan aamun aamuyölennolla tai seuraavan päivän iltapäivälennolla. Itseasiassa lentoyhtiö tarjosi ensin vain tuota vaihtoehtoa, jossa lyhyestä vierailusta Huippuvuorilla olisimme menettäneet vielä ½ päivää ja vasta pyynnöstä nuo muutkin vaihtoehdot. Päädyimme sitten lopulta siirtämään paluutamme vuorokaudella – ja varaamaan (ja maksamaan) yhden kalliin hotelliyön lisää (hotelliyöt paikassa, jossa niiden tarjonta on hyvin rajallista, ovat hinnakkaita!).
Toivotaan nyt, että muutokset näiden lentojen osalta jäävät tähän …

Radisson

Muistaen lentoyhtiöiden oikeuden muuttaa lentoja – ja että lakkojen tai tuhkapilvien osuessa kohdalle menetetyistä lennoista voi saada korvauksia, mutta ei välttämättä jo maksetuista hotellihuoneista, kannattanee melko tarkkaan miettiä pienehköä alennusta etukäteen maksetusta huoneesta vs. peruutuskelpoinen huone. Me käytämme molempia vaihtoehtoja ehkä 50:50 – jos etukäteen maksettu hinta ei ole riittävän paljon edullisempi tai jos haluamme vielä miettiä hotellivaihtoehtoja, ehkä viime hetkeen asti, niin emme maksa niitä etukäteen.

Hotellimmekin on matkailu-uramme aikana vaihtunut pari kertaa meistä riippumattomista syistä: kerran Lontoossa ylibookkauksen takia ensimmäiseksi yöksi toisen kerran  San Marinossa, kun hotelli olikin päätetty laittaa joulun pyhiksi kiinni. Jälkimmäisellä kerralla hotellivarauksemme oli onneksi matkatoimiston tekemä ja saimme tiedon muutoksesta matkallemme muutama päivä ennen ja samalla matkatoimiston ehdotuksen toisesta hotellista: me saatoimme nauttia lomastamme Toscanan maisemissa etsimättä ruuhka-aikaan pienestä kaupungista vapaata huonetta.
Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *