Vieraskynä: Valloittava Baskimaa

Tänä vuonna päätimme viettää pääsiäisloman Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa Baskimaassa. Espanjassa pääsiäisperinteet elävät yhä sitkeimmin vaurasta Pohjois-Espanjaa köyhemmässä ja uskonnollisemmassa eteläisessä Espanjassa. Todella vaikuttavia pääsiäiskulkueita voi nähdä esimerkiksi Andalusian kaupungeissa Málagassa, Sevillassa ja Córdobassa. Vaikka muuallakin Espanjassa järjestetään monin paikoin edelleen pääsiäismessuja, pääsiäiskulkueiden määrä on pienenemään päin, ja esimerkiksi Baskimaassa niitä on jäljellä enää vain muutamia, eivätkä ne ikävä kyllä yllä vaikuttavuudeltaan tai tunnelmaltaan Andalusian tasolle. Tästä huolimatta Baskimaa ja erityisesti San Sebastián ovat täydellisiä lomakohteita juuri esimerkiksi pääsiäisen viettoon ja siitä edelleen pitkälle syksyyn saakka.

Pääsiäiskulkuetta Hondarribian vanhassakaupungissa
Pääsiäiskulkuetta Hondarribian vanhassakaupungissa
San Pedron kylässä
San Pedron kylässä

Baskimaa tarjoaa matkalaiselle sydämen kyllyydestä kulttuuria, herkuttelua ja upeita maisemia. Lämpötilat voivat kohota lähelle 20 astetta jo huhtikuussa, mutta Atlantin vaikutus pitää huolen siitä, että kesäkuukausinakaan lämpötila ei usein nouse liian tukalaksi – myös tästä syystä Pohjois-Espanja on sisämaassa asuvien espanjalaistenkin suosiossa. Runsaiden sateiden ansiosta Baskimaa on tunnettu vehreydestään ja erottuu näin maisemaltaan suurelta osalta muusta Espanjasta.

Baskimaa on kiehtova sekoitus ikivanhaa baskikulttuuria sekä eurooppalaista hienostuneisuutta, jonka aistii erityisesti Ranskan läheisyydessä sijaitsevassa rantakaupunki San Sebastiánissa. Mielestäni San Sebastián on yksi maailman kauneimmista näkemistäni kaupungeista.

La Conchan ranta ilta-auringossa
La Conchan ranta ilta-auringossa

Alue on tunnettu hyvästä ruuastaan, erityisesti pintxoistaan ja monista Michelin-ravintoloistaan. Vuosittain julkaistavan maailman parhaimpien ravintoloiden listan kärkikymmenikössä on jo esimerkiksi kaksi baskiravintolaa, Arzak ja Mugaritz. Katso koko lista täältä. Pintxot ovat Baskimaan erikoisuus. Ne ovat usein vaalean leivän päälle koottuja tapaksia tai erillisiä pieniä, lämpimiä annoksia. Pintxoilla voi herätellä nälkää tai sitten pintxoista voi koota kokonaisen illallisen.

Kalliimpien Michelin-ravintoloiden sijaan juuri pintxot ja paikallistenkin suosimat keskitason ravintolat ja kuppilat tarjoavat huikeita makuelämyksiä kohtuuhintaan. Kannatta kokeilla myös paikallista siideritilaa, jonka perinteinen ja edullinen illallinen valtavine siideritynnyreineen jää varmasti mieleen. Alueella tehdään ja juodaan myös txakolia, raikasta ja hapokasta valkoviiniä, joka sopii täydellisesti kalaruokien kanssa; Baskimaan ruokakulttuuria leimaa erityisesti runsaasti käytetty kala ja äyriäiset. Kannattaa kokeilla myös lähellä sijaitsevan Riojan viinialueen viinejä, joita Baskimaassa juodaan laajalti.  Vinkkejä onnistuneeseen San Sebastiánin pintxo-kierrokseen löydät esimerkiksi Todopintxos-sivustolta (englanniksi).

Txakoliviljelmiä Getariassa
Txakoliviljelmiä Getariassa

Suomesta ei Baskimaahan tietääkseni ole sesonkiajan ulkopuolella suoria lentoja, mutta joinakin vuosina ovat jotkin lentoyhtiöt tarjonneet suoraa lentoa Helsingistä Biarritziin (Ranska), joka sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päästä San Sebastiánista. Muuten voi lentää esimerkiksi Madridiin tai Barcelonaan ja jatkaa matkaa junalla, bussilla, tai lentäen. Tällä kertaa löysimme Expedialta hyvän hotellitarjouksen kolmen tähden Husa-hotellista, jonka sijainti San Sebastiánin keskustassa oli ihan täydellinen! Löydät lisää majoitus- ja matkavinkkejä esimerkiksi San Sebastiánin virallisilta turismisivuilta.


Valloittava Baskimaa -jutun kirjoittaja on Kööpenhaminassa asuva Maailmankansi-blogin (linkki poistettu blogin poistuttua 6.9.2018) kirjoittaja Carolina. 

 

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *