Yhteistyömme Oma aika -lehden kanssa päättyy

meriharakkaomaaikaMeriharakan vierailu Oma aika -lehden blogeissa jäi sitten lyhytaikaiseksi – päädyimme sopimuksen päättämiseen teknisten erimielisyyksien takia. Tai pitäisikö sanoa yhteistyömuodon toteutukseen liittyvän väärinkäsityksen takia.

Kun helmikuussa aloitimme keskustelut Meriharakka-blogin sisällön jakamisesta yhtenä Oma aika -lehden blogeista, yksi ensimmäisiä ehtojani oli:

Koska blogimme on ollut olemassa jo kymmenen vuotta – ja uskoni tällaiseen yhteistyöhön pitkällä aikavälillä ei ole kovin hyvä – lehtenne luultavasti keksii viimeistään vuoden kahden mittaan jotain muuta – niin en ole halukas tähän: ”Tällaisessa tapauksessa toimitaan niin, että blogi ohjataan ilmestymään Oman Ajan palvelussa ja lakkaa siis olemasta tämänhetkisessä palvelussaan.” – sillä tästä muodostuisi meille ongelma siinä vaiheessa kun kyllästyisitte yhteistyöhön kanssani. Joten, jos tämä on kynnyskysymys teille, niin emme taida päästä eteenpäin asiassa.

”Vastauksena” tähän Oma aika -lehti kiirehti tapaamista kanssamme ja tavatessamme läsnä oli paitsi päätoimittaja ja toimitussihteeri myös muutama teknisestä toteutuksesta vastaava henkilö ja toistimme tämän todeten, että kun kummankin toteutusalustana on WordPress, niin saman materiaalin julkaiseminen niin olemassaolevassa blogissa kuin Oma aika -lehden blogissa on helppoa.

Sen jälkeen osana teknistä toteutusta toimitimme blogistamme matkailuun liittyvän aineiston – ei siis koko blogin sisältöä – Oma aika -lehden blogialustalle ladattavaksi. Ainakin tekniset henkilöt ymmärsivät varmasti tuossa vaiheessa, ettei koko blogi siirry tuolle alustalle.

Maaliskuussa aloitin julkaisun sekä omassa että Oma aika -lehden blogissa ja näin edettiin, ongelmitta, huhtikuun puoleen väliin.
Tällä välillä kävin myös yhden keskustelun Oma aika -lehden online-tuottajan kanssa sen tiimoilta, että onko ok, jos ottaisimme  yhden bannerimainoksen blogiimme (tietysti siis omaamme, sillä emme kai me neuvottelisi Oma aika -lehden blogialustan mainoksista) ja tähän saimme vastauksen, että tämä on ok, kunhan aineistomme ei mene (myös) heidän sivulleen, banneri olisi ok ja linkitys meidän sivullemme olisi ok.

Huhtikuun puolessavälissä sitten samainen online-toimittaja pyysi, että ohjaisimme oman domainimme (www.meriharakka.net) Oma aika -lehden blogiin ja vaikka sitten kertasin hänelle (ja päätoimittajalle) edellä kuvaamani vaiheet sopimukseemme liittyen, niin lopputuloksena oli, että nyt lehti kuitenkin, bloggaajien tasapuolista kohtelua korostaen, halusi blogin olevan kokonaan vain Oma aika -lehden palvelussa.
Johon sitten totesin, että kun jo helmikuussa totesin ehtonani olevan oman blogini säilymisen,niin päätimme sitten lopettaa yhteistyön lyhyeen.

Ymmärrän Oma aika -lehden kannan sikäli, että kun jutut ovat netissä kahteen kertaan, niin Google-haut jakautuvat kumpaankin kohteeseen ja Oma aika -lehden blogiin ohjautuu vähemmän liikennettä kuin jos kaikki haut ohjautuisivat sinne – mutta en ihan ymmärrä sitä, että lehti ei ollut tätä ymmärtänyt yhteistyömme alussa ja alkutaipaleella. Mutta, kuten päätoimittaja totesi, blogit olivat heille uusi asia – ja aivan ilmeisesti uudempi kuin meille, eli eivät olleet oikein ymmärtäneet tätä.

Me emme valintatilanteessa edelleenkään jääneet kovin pitkäksi aikaa miettimään jätämmekö oman alustamme ja siirrymme kokonaan lehden alustalle – kymmenen vuoden historia ja vapaus hallita kokonaisuutta alustaa myöten itsenäisesti oli meille arvokkaampi asia kuin pieni rahallinen (luonnollisesti veronalainen) korvaus materiaalin jakamisesta Oma aika -lehdelle.

Vuosien mittaan olen seurannut myös joitakin muita blogeja ja parhaimmillaan yhteistyökuvioiden muuttuessa monikin blogi muuttaa alustaansa ja yhteisöään ainakin kerran vuodessa. Viimeisimpiä muuttoja edes satunnaisesti seuraamistani blogeista on esimerkiksi Kaukokaipuu -matkablogin muuttaminen pois Rantapallo-alustalta tai PlusMimmi -blogin siirtyminen Bellablogit -alustalle oltuaan hetken itsenäinen ja sitä ennen Olivian alustalla.
Jotenkin kun bloggaamisellani ei ole ollut kaupallisia tavoitteita, niin jatkuvuus ja itsenäisyys tuntuvat minulle kaupallista menestystä tärkeämmiltä arvoilta.
Oma aika -lehden blogien toteutustapa näyttää myös jättäneen sen muillekin bloggaajille jonkin verran toivomisen varaa – ainakin Katriinan puhdistus -blogin vanhat lukijat ovat kommentoineet nykytilanteen sekavuutta verrattuna aikaan kun blogi oli itsenäinen, mutta varmasti pienillä parannuksilla tuon blogin tuollakin alustalla saa paremmin toimivaksi.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Pirkko

    Mielenkiintoinen tapa Oma aika -lehdellä käsitellä asiaa – kirjoitin tästä lyhyesti myös Oma aika -lehden blogiin (jos juttua ei sieltä ole jo poistettu, katso seuraava kappale) ja kuten kaikkia muitakin blogijuttuja siellä, niin tein sille noston Oma aika -lehden Facebook -sivulla ja laitoin toisen pienen jutun sinne jossa mainitsin, että jos joku lukijoista haluaisi jatkossakin seurata juttujani, niin sen voi tehdä myös seuraamalla Meriharakan Facebook -sivua.

    Tuo Meriharakan Facebook -sivun osoite poistettiin Oma aika -lehden Facebookista parissa tunnissa (sitä ennen sitä kautta oli jo tullut muutamia uusia ”tykkääjiä” Meriharakalle). Seuraavana päivänä poistettiin myös linkki Oma aika -lehden blogijuttuun. Tuon blogijutun kautta (joka linkitti tähän juttuun, jota sentään hallitsemme itse) tämän jutun on lukenut vuorokaudessa noin 50 henkeä.

    En ihan ymmärrä Oma aika -lehden tavoitetta piilottaa tätä asiaa – päätoimittaja keskustelussamme asiasta runsas kuukausi sitten totesi, että hän oli ymmärtänyt tämän väärin ja jos kerran molemmille toimivaa mallia ei löydy, niin puretaan yhteistyökuvio ja se siitä. Ei tässä minusta mitään isompaa dramatiikkaa ollut.
    Mutta mielestäni tämän jutun taustat ansaitsivat tulla selitetyiksi – jos ei muuten, niin ehkä joku tulevaisuudessa kaupallista yhteistyötä harkitseva bloggaaja tai yritys löytää tämän jutun ja kumpikin osapuoli ymmärtää sitten paremmin jo ennen yhteistyön aloittamista, että millä ehdoilla sitä lähdetään tekemään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.