Matkailun perusteet

Erityisesti Bloglovin’in myötä (linkki poistettu Bloglovin’in lopetettua) olen tullut seuranneeksi aikaisempaa enemmän muidenkin kirjoittamia matkailublogeja ja kalifornialaisen Katien blogista Hope Engaged löysin pienen juttusarjan matkailuharrastuksen mahdollisestamisesta niin ajan- kuin rahankäytön suhteen. Lisäksi Katie samassa juttusarjassa käy läpi muutamia muita matkailun perusasioita.

katieKatie kirjoittaa omasta, amerikkalaisesta, näkökulmastaan, mutta osa asioista on matkailijan kotimaasta ja kohdemaasta riippumattomia – joten suosittelen Katien (englanninkielisten) juttujen lukemista – linkit väliotsikkojen perässä ovat Hope Engaged -blogin juttuihin.

Seuraavassa lyhyet referaatit näistä – ja muutama kommentti  omasta ja suomalaisen näkökulmasta:

Mistä aikaa matkustamiseen?
(How to travel while working a 9-5 job)

Hope Engaged -blogi listaa lomapäivien käytön (tietysti), mutta muistuttaa, että liittämällä ne muihin vapaapäiviin niitä kuluu vähemmän tai saa pitemmän loman.
Tätä olen käyttänyt mm. ottamalla lähes joka vuosi juhannusviikon vapaaksi, siinä kun viikon loman saa 4 lomapäivällä 6 sijaan. Nykyiset työni taloushallinnon raportointirytmillä eivät oikein ole olleet joululle edullisia, mutta toisaalta, silloinhan matkat ovatkin kalleimmillaan ja paikat ruuhkaisimmillaan.
Ylityövapaita olen hyödyntänyt paljon. Ja Katien listan kohdan 3 – pyydä palkatonta vapaata – toteutan tulevana talvena. Suunnittelujänne tähän oli pitkä, ensimmäisestä ehdotuksesta lopulliseen hyväksyntään kului 6 kuukautta, mutta toisaalta onhan tuo asiana itsellekin sen verran iso, että ihan hyvä, että päätöstä puolin ja toisin kypsyteltiin hetki.
Etätöitä ulkomailla en työmatkoja lukuunottamatta ole tehnyt – kotimaassa olen joskus Turussa käydessämme työskennellyt sieltä käsin jonkun päivän. Töitäkään en ole ulkomailla varsinaiseen työhöni liittyvien työmatkojen lisäksi vielä tähän mennessä harkinnut tekeväni.
Osa-aikatyötä saattaisin joskus myöhemmin vielä harkitaSabbatical
Aika-aspektiin liittäisin myös tämän, vaikka sitä ei Hope Engaged -blogin -juttusarjassa mainitakaan: yritämme mahdollisuuksien mukaan valita aina kohteelle optimaalisen vierailuajankohdan, hyvin pohjoisen kohteisiin keskikesällä, kesällä hyvin kuumiin kohteisiin keväällä tai syksyllä ja selkeästi sadekaudellisiin kohteisiin niiden ulkopuolella. Tällä logiikalla jätämme Euroopan pääosin väliin marraskuusta-maaliskuun puoliväliin: liian kylmää ja sateista kaupunkimatkailuun. Heinä- ja elokuun olen usein ollut suosiolla töissä – etenkin Euroopassa on turhan ruuhkaista (ja joko kuumaa tai sateista) ja Suomessakin useimmiten riittävän mukavat kelit.

Mistä rahaa matkustamiseen?
(Prioritize your spending)

Katie, kuten muutama muukin seuraamani matkailuaiheinen blogi, mainitsee, että heiltä usein kysytään miten teillä on varaa matkustaa niin paljon.
Katien vastauksissa on: pyydä matkarahaa häälahjaksi (vähän myöhäistä meille!), perusta erillinen matkasäästötili, osta harkiten ja hyödynnä kirpputoreja.
Nämä ohjeet osunevat paremmin hiukan meitä nuoremmille – itse olen enemmänkin nähnyt matkailun harrastuksena siinä missä purjehtiminen tai kesämökkeily.
Uskoisin jopa, että vaikka matkoja vuodessa kertyykin 5-10, niin niihin käytetty rahamäärä on korkeintaan samaa luokkaa kuin purjeveneen tai kesämökin ylläpitoon per vuosi kuluisi. Vielä toistaiseksi matkustamistamme onkin rajoittanut enemmän ajan kuin rahan puute. Tuosta harkiten ostamisesta ja kotiin kertyvän tavaran minimoimisesta olen kyllä myös ollut kiinnostunut viimeisten vuosien mittaan eri muodossa ja vaikka se ei aina vaatteiden tai (fyysisten) kirjojen osalta onnistukaan, niin jo ison osan vapaa-ajasta käyttäminen matkoilla vähentää muuta kulutusta, kun matkoilta kuitenkin harvoin teemme jääkaappimagneetteja suurempia ostoksia.

Lentomailien keräämisestä luottokorteilla
(Travel Credit Cards)

Tämä oli ehkä minulle vierain – ja yksityiskohdissaan amerikkalaisin näistä jutuista. Myöskään isojen yritystoimintaan liittyvien kulujen maksaminen luottokortilla pisteiden keräämiseksi ei ”normaalissa” palkkatyössä oikein ole mahdollista. Ja taitaisi Suomessa verottajallakin olla tähän jokin kanta. Eli tätä emme ole hyödyntäneet. Lentoyhtiöiden kanta-asiakaskorteilla, Finnair ja SAS, olemme ehkä keskimäärin yhden palkintolennon Pohjoismaihin tai Eurooppaan vuodessa lentäneet, viimeksi pisteillä lensimme Vilnaan, mutta lento sinne, ainakaan jos myös välilaskullinen olisi kelvannut, ei toki olisi rahallakaan ollut kallis.

finnair

Ruokamenot matkalla
(Food)

Valitse hotelli, jossa on kunnon aamiainen. Syö yksi ateria päivässä ravintolassa. Osta ruokaa ruokakaupasta tai torilta. Tee ruokaa itse (jos asut paikassa, jossa on keittiö) – ja ota sitä varten omat mausteet mukaan. Pakkaa mukaan välipaloja.
Tältä osin Katie onnistuu kuvaamaan juuri meitä! Harvoin olemme tosin asuneet paikassa, jossa itse voisi tehdä ruokaa, mutta esimerkiksi toissa kesänä Nordkappissa asuimme leirintäalueella, ja kun käytössä oli keittiö söimme siellä muutaman itselämmitetyn mikroaterian – norjalaisella hintatasolla motivaatio tähänkin oli ihan kohdallaan! Purjehdusvuosina pakkasimme ulkomaille purjehtimaan lähtiessämme mausteet mukaan, jottei niitä viikon tai parin kulutuksen takia tarvinnut ostaa.
Proteiinipatukoita otamme nykyisin mukaan joka kerta – kun ateriaväli lennoilla tai retkillä tai muuten venyy vähän pitemmäksi, niin sellaisella ”ostaa” kätevästi muutaman tunnin lisäaikaa. Ja ostamme ne pääosin lähikaupasta Suomessa, niin saamme sellaisia, joista pidämme eikä niistä tarvitse maksaa kioskihintoja.

aamiainen

Kartuta matkakassaa matkalla
(Teach Abroad)

Tämä osio käsittelee vain englannin kielen opettamista ulkomailla. En tosiaan ole työntekoa ulkomailla matkan aikana harkinnut, mutta juttua lukiessa tuli mieleeni, että mitenkähän vaikeaa tuollaisen TESOL tai TEFL -sertifikaatin saaminen olisi – onhan pääasiallinen työkieleni ollut englanti jo yli kymmenen vuotta. Jutussa ei muuten puhuta mitään työluvista – luulisi, että sellaisenkin eteen pitäisi jotain tehdä jos vaikka Thaimaassa haluaisi englantia opettaa.

Asumisen vaihtoehdot
(Accommodations)

Asu ystävien/sukulaisten luona. Agoda.com. Air BnB. Rick Stevesin Eurooppa. Hostellit. Couch Surfing. Google. Asu halvalla = asu Kaakkois-Aasiassa. Jos et aio viettää aikaa huoneessa, tyydy perusversioon. Mieti sijaintia, asu kaukana keskustassa, jos otat auton, muuten asu lähellä. Varaa ajoissa. Risteile.
Ystävien/sukulaisten kotona olemme joskus harvoin yöpyneet. Agoda ei ole tuttu, mutta ehkä siihen kannattaa tutustua – olen vaan jotenkin jämähtänyt Booking.comiin, etenkin kuin jokunen kokeilu Trivagollakin on ollut pettymys, sen ensin edullinen hinta olikin sitten varsinaisella varaussivulla vähemmän edullinen. Hotels.comiin kannattaisi ehkä tutustua, kun niillä on joku joka 10. yö ilmainen joillain ehdoilla. Toisaalta Booking.comissa on Genius-alennukset. Asuntojen vaihdot ja huoneistojen vuokraamiset ovat kahdestaan nopeahkolla aikataululla matkustettaessa myös jääneet vähäisemmälle. Sijainnin suhteen olemme päätyneet samaan – autolla kaupungin liepeille, mutta muuten lähelle omia kiinnostuksen kohteita. Katie kehuu löytäneensä ainutlaatuisia majoituksia Rick Stevesin sivuston kautta, mutta olemme mekin yöpyneet mm. majakassa Pendeenissä Englannin rannikolla tai kartanohotellissa Bretagnen maaseudulla.

IMG_0472_pendeen

Risteily on joissakin tapauksissa ihan varteenotettava vaihtoehto ”asumiseen” ja sisältäähän se ruuatkin, mutta toistaiseksi risteilykiintiömme on ollut luokkaa risteily joka toinen vuosi – sen verran tuntuu aina menevän aikaa risteilyelämän vähemmän viehättävien puolien unohtamiseen.

Liikkumisen vaihtoehdot
(Transportation)

Kävely. Juna. Lentokone, erityisesti edulliset kuten vaikka Ryan Air ja Air Asia. Bussit. Luettelo erilaisista kulkuneuvoista Aasiassa tuk-tukeista pitkähäntäveneisiin. Maanalainen – osta useamman päivän lippu. Vuokra-auto. Skootteri/moottoripyörä. Polkupyörä. Veneet/laivat. Ja lopuksi hiukan ohjeita siitä, että tutki vaihtoehdot, tingi, osta ennakkoon, tulosta varaukset ja kartat. Tämä sarjan kuudes juttu listasi jo vain melko triviaaleja asioita – ehkä Katie alkoi jo kyllästyä omaan juttusarjaansa …
Itse harrastamme kävelyä, liikaakin, väsyksiin asti. Takseja kun on pakko, vaikka niiden hinnoissa onkin aina haasteita, kuten kirjoitimme Uber-taksia kokeillessamme.
Auton vuokraamme tarvittaessa ”länsimaissa”, mutta vaikka Lähi-idässä tai Intiassa olemme valinneet auto + kuljettaja vaihtoehdon. Skootterilla olemme ajanneet vain joillakin Välimeren saarilla – ei ole ihan meidän juttumme. Polkupyörän olemme vuokranneet (tai niitä on hotellin puolesta ollut saatavilla) useammassakin paikassa ja etenkin pienemmissä paikoissa sillä liikkuu kätevästi. Tai kaupungeissa, jotka ovat panostaneet pyöräilyyn, kuten vaikka Kööpenhaminassa – kunhan uskaltautuu sen polkupyöräruuhkiin, niin ihan hyvin se sujuu!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.