Matkailuaiheinen nollatutkimus

Sapattivapaa mahdollistaa vaikka tutkimustyön. Luin vuodenvaihteen tienoilla matkablogosfääriin tiuhaan tahtiin ilmestyviä bloggaajien vuosikatsauksia ja koska pidin niistä erityisesti siksi, että meidänkään matkailu ei enää niitä lukiessani tuntunut mitenkään oudolta, niin päätin vielä palata niihin ja tehdä niistä hiukan yhteenvetoa.

Otin mukaan 10 yhteenvetoa – enemmänkin olisi ollut tietysti tarjolla, mutta jätin pois esimerkiksi kokonaan tai enimmäkseen ulkomailla olleet bloggaajat – ja lueskelin jutut läpi ja tilastoin epätieteellisellä tarkkuudella, että missä matkabloggaajat vuonna 2014 ovat matkustelleet.

Eurooppa on luonnollisesti ollut suosituin maanosa – maalistalla taitavat olla kaikki ainakin lähtisen Euroopan maat, ehdottomana suosikkina kärjessä Italia ja heti perässä Ruotsi ja Viro. Manner-Espanjassa ja Kanariallakin on käyty ahkerasti, samoin Englannissa (Lontoossa) ja Saksassa (Berliinissä).

Toinen, pitäisikö sanoa tietysti, suosittu suunta on Aasia, kärjessä Japani, Singapore ja Thaimaa, mutta myös Hong Kongissa, Indonesiassa ja Taiwanilla on käyty.

Pohjois-Amerikassa on tietysti käyty, New Yorkissa, mutta myös Alaskassa ja Kanadassa. Keski-Amerikka on suositumpi kuin Etelä-Amerikka: Karibian risteilyä, Meksikoa, Nicaraguaa ja Costa Ricaa löytyy matkabloggaajien yhteenvedoista. Etelä-Amerikasta vain Brasilia ja Peru pääsivät listalle.

Afrikasta ei löydy yhtään maata, jossa olisi käynyt useampikin matkabloggaaja, mutta on siellä kuitenkin käyty: Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Sao Tomen saarella, Swasimaassa ja Ugandassa.

Lähi-itä loistaa poissaolollaan – vain Jordania mainitaan, kerran.
Australiassa (eikä Antarktiksella) ei ollut käynyt kukaan vuonna 2014 – emme mekään.

Matkoja 2014

Blogit, joiden vuosikatsauksiin tätä tutkimusta varten tutustuin, ovat

 1. Vaihda vapaalle -blogin Uskomaton matkavuosi 2014
 2. Marimente -blogin Marimenten matkavuosi 2014
 3. Metallia Matkassa -blogin Muutoksien matkavuosi
 4. Haavematkoja -blogin Haaveilijan matkavuosi 2014
 5. Kaukokaipuu -blogin Matkavuosi 2014
 6. Unagidon -blogin IG Travel Thursday – matkailuvuosi
 7. Tämä matka -blogin Missä sitä ollaan oltu 2014 – kysyn vaan?
 8. Archie Gone Lebanon -blogin Matkailuvuosi 2014

(Blogien järjestys on satunnainen – etsin yhteenvetoja Bloglovin-yhteenvetomaileistäni ja suunnilleen tässä järjestyksessä löysin niitä.)

Oma suosikkini näistä matkailuvuosista oli numero 1, jossa käytiin Perussa, Karibialla, Alaskassa ja vielä Etelä-Afrikassa.
Ja miksei numero 2:kin – tarjolla Keski-Amerikkaa ja Brasiliaa.
Kaukokaipuun, numero 5, ovat ihan omaa luokkaansa.
Unagidon, numero 6, ehti jos oikein laskin, käymään Japanissa vuoden aikana neljä kertaa, eli jos Japanista olet kiinnostunut, niin kannattaa olla kiinnostunut tästä blogista! Ja eksoottisimmat kohteet löytyvät varmasti Travelloverblogista, numero 10, esimerkiksi tuo Sao Tomen saari Afrikan rannikolla ja Grönlanti.

Yhteenvetona nollatutkimuksestani ei voi muuta sanoa, kuin että kyllä nuoret  (*) matkabloggaajat matkustavat! Matkoja per vuosi on useimmilla vähintään 6, monella yli 10, ja sellaisiakin löytyy, joilla matkavuorokausia löytyy yli 100 per vuosi – ja siis edelleen puhutaan ihmisistä, jotka asuvat vakituisesti Suomessa, eli eivät ole koko aikaa matkoilla.

(*) Vaikkakin bloggaajien joukossa on keski-ikäisiäkin ja meitä keski-iänkin jo ylittäneitä bloggaajia, niin pääosaa voinee kuitenkin luonnehtia termillä nuori – ainakin kahdessa näistä blogissa kerrotaan myös tälle vuodelle osuneista häämatkoista.

Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Laura R.

  Mielenkiintoinen koonti ja postaus! Hyvin erilaisia kohteita on tässä ollut kaikilla verrattuna omaan matkailuvuoteeni. Ainoastaan Saksa ja Kanaria löytyy omaltakin listaltani näistä mainitsemistasi. Niiden lisäksi onkin tullut pyörittyä lähinnä Oseaniassa ja Kaliforniassa :)

 2. Kiitos tästä! Hieno yhteenveto. Mahtava kuulla, että meidän matkavuotemme ylsi suosikisesi. Hienoja reissuvuosia on ollut kyllä kaikilla. Saa nähdä mitä tämä vuosi tuo tullessaan.

 3. says: Silu

  Otsikko hämäsi, sillä postaus oli erittäin mielenkiintoinen yhteenveto matkablogeista. Löysin useampia uusia blogeja, joita alan jatkossa seuraamaan Meriharakka-blogin lisäksi :)

 4. says: Pirkko

  Kiitos kaikille kiitoksista!
  Silu – mukavaa jos löysit lisää luettavaa!
  Rami – taidankin vielä päivittää juttua kommenttisi perusteella ja mainita, että kukaan ei tässä ”tutkimuksessa” käynyt Australiassa (eikä Antarktiksella) viime vuonna, niin tulevat kaikki maanosat katettua.
  Arja – minäkin fanitan Eurooppaa, kuten ehkä vaikka jutustamme Eurooppa 100% voit lukea.

 5. Hyviä huomioita olit tehnyt bloggaajien reissuyhteenvedoista. Ja kiitos paljon linkkaamisesta! :) Kirjoitin muuten itsekin syksyllä vähän samanlaisesta aiheesta: http://metalliamatkassa.com/matkailun-trendeja-bloginakokulmasta/ Samoja huomioita itsekin tein, että esim. New York oli kyllä aika paljon tapetilla viime vuonna! Loppuvuodesta taisi iskeä jonkinlainen Italia-villityskin, kun meitä oli siellä useampi melkein samaan aikaan.. Mutta se ei omaan ”tutkimukseeni” kerennyt päätyä :)

  Tosi kiva postaus! :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.