Haastattelu: Matkailua opiskelemassa

Tapaan Anne Salmelan ravintola Kaislassa sateisena perjantai-iltana etäopintojen ja viikonlopun vieton välissä. Olen tutustunut Anneen matkabloggaajien yhteisössä ensin Facebookissa ja sittemmin myös tapaamisissa ja lehtikirjoituskurssini haastattelu-aiheen innostamana päätin Annen avulla ottaa hiukan selvää matkailualan opinnoista.

Anne, opiskelet matkailualaa.
Miten päädyit alalle?

Olin jo ollut muutaman ”välivuoden” työelämässä. Olin aina ollut kiinnostunut matkailusta ja seurasin matkablogeja ja voisi sanoa, että blogeilla Veera Bianca – Wanderlust expert  ja  La Vida Loca on ollut merkittävä osuus päätymisessäni opiskelemaan matkailun perustutkintoa. Päätöksen lähteä opiskelemaan tein Intiassa, Goassa.
Anne Metallia matkassa

Missä opiskelet?

Matkailualaa voi opiskella useammassakin paikassa. Itse pyrin ensin Lahteen, mutta lopulta päädyin aloittamaan opinnot tammikuussa 2013 Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Porvoossa. Haaga-Heliassa on kaksi matkailualan opintolinjaa, matkailun koulutusohjelma Porvoossa ja matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma Pasilassa. Porvoossa opinnot voi aloittaa syksyllä tai alkuvuodesta, kummassakin aloituksessa on 40 paikkaa.

Kerro vähän opinnoistasi

Restonomi-opinnot Porvoossa ovat mukavan käytännönläheisiä. Jo ensimmäisenä lukukautena toteutimme projektityönä opintomatkan Tallinnaan ja tapahtuman vaihto-oppilaille. Opintojen edetessä projektit ovat haastavampia, mutta on mukava tehdä asioita yrityksille todelliseen tarpeeseen. Toki teoriaakin tutkintoon sisältyy, kieliä, laskentatointa ja työyhteisötaitoja.
 
Alkuopintojen jälkeen iso osa tutkintoon vaadittavista kursseista ovat valinnaisia. Itse olen valinnut kursseja esimerkiksi kestävän matkailun, sosiaalisen median ja e-busineksen alueilta, mutta jos haluaa vaikka suuntautua erityisesti ilmailuun niin voi opiskella tarkemmin vaikka Amadeus-järjestelmän käyttöä.
Opinnäytetyönäni teen Createtrips -työkalulla mobiilioppaan. Oppaan tekeminen on mukavaa, mutta motivoituminen teoriaosuuden kirjoittamiseen on haastavampaa!

Sisältyykö opintoihisi harjoittelujaksoja?
Miten ne ovat järjestyneet?

Opintoihin sisältyy 5 kuukautta harjoittelua, jonka voi myös jakaa osiin. Itse halusin suorittaa harjoittelun yhtenä kokonaisuutena ja aloitankin kohta harjoittelujaksoni Traveller-matkatoimistossa. Harjoittelu on tällä alalla palkatonta.

Minkälaisiin tehtäviin haluaisit sijoittua?

Haaveilen perustavani oman yrityksen, jossa voisin yhdistää osaamistani matkailun, netin ja somen alueilla, mutta aluksi voisin työskennellä matkatoimistossa, hostellissa tai turisti-infossa. Pidän asiakaspalvelusta ja ihmisten kanssa työskentelemisestä. Erityisesti pienissä matkatoimistoissa tehtävät ovat usein mukavan monipuolisia ja hostelleissa on paljon mahdollisuuksia auttaa ja neuvoa ihmisiä.

Anne, kirjoitat myös matkablogia Metallia matkassa.
Miten aloitit blogin kirjoittamisen?
Kerro lyhyesti blogistasi?

Bloggaamisen aloitin jo vuonna 2009, mutta nykyisen blogimme perustimme heinäkuussa 2014. Olemme Markuksen kanssa molemmat hevareita ja vaikkakin Metallia matkassa on matkablogi, niin matkoillamme on aina mukana ripaus musiikkiharrastustammekin muodossa tai toisessa. Matkailualan (tulevana) ammattilaisena kirjoitan myös matkailualan ilmiöistä ja turismin eri muodoista, en vain tekemistämme matkoista.
Osana opintojani osallistuin myös bloggaamiskurssille, josta kyllä kokenutkin bloggaaja sai lisävinkkejä. Olen muuten kurssini ainoa matkabloggaaja – melkein outoa!

Metallia matkassa

 

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *