Puoli vuotta ilman uusia vaatteita

Vuosi ilman uusia vaatteita

Taisin tässä blogissakin avautua syksyllä, että yritän sapattivapaani aikana puolen vuoden mittaista vaatteiden ostolakkoa netissä levinneen Vuosi ilman uusia vaatteita -ilmiön mukaisesti.

Varsinaisessa haasteessa sukat ja alusvaatteet jätettiin ulkopuolelle, mutta muuten mahdolliset uushankinnat pitäisi löytää kirpputoreilta tai kavereilta. Lisäksi sääntöihin on sisällytetty kolmesta poikkeuksesta, josta en nyt ihan varmaksi tiedä, että oliko ne ajateltu noihin alusvaatteisiin vai ”saako” ostaa kolme ihan uutta vaatetta. Haasteen Facebook -ryhmässä yleisin tulkinta näyttää olevan, että ne kolme voivat olla mitä vaan.

Omalta osaltani päätin, että tuo lähden mukaan vaan puoleksi vuodeksi eli syyskuun alusta helmikuun loppuun. Vaikka vapaani jatkuikin huhtikuun alkupuolelle asti niin uumoilin, että maaliskuussa kauppoihin tulevat kevätmallistot houkuttelevat varmasti ostamaan sitten jo jotain uutta.

Näin siinä sitten kävi:

Syyskuusta aina marraskuun loppupuolelle asti ostolakko piti vailla yhtään hairahdusta. Alkusyksystä oli helppo olla ostamatta mitään talvista kun tiesimme olevamme kohta lähdössä kesään.

PingviinipuseroMarraskuussa Aasian kierroksemme oli edennyt Kuala Lumpuriin ja siellä kuumuus ajoi meidät myös ostoskeskuksiin ja sikäläiseen Marks & Spencerin myymälään, jossa katsoin yhtä kivan näköistä jouluneuletta (ostoskeskus OLI hyvin ilmastoitu!) ja kun olin jo siitä päästämästä irti, niin Lasse kantoi eteeni pörröisen pingviinineuleen ja siihen sitten lankesin. Ensimmäinen hairahdus käytetty! Puseroa käytin sitten joulukauden lähes kaikissa tilaisuuksissa, joten sen ostaminen ei vieläkään harmita.

 

 

Phnom Penhin lentokentältä mukaan tarttui myös mustaruudullinen Burberry -kopio huivi 7 eurolla – väriyhdistelmä tuntui vaan niin oikealta! Taas kuitenkin yksi osoitus siitä, että jos tarkoitus on olla ostamatta mitään, niin ei pidä mennä kauppoihin edes katselemaan.

Gudrun Sjöden Tuvsta Burberrykopio

Tammikuussa menin varomattomasti alennusmyyntien aikaan Gudrun Sjödenin myymälään ja mukaan lähti Tuvsta -mekko ja muutamat legginsit (ja taisi siinä pinossa yksi huivikin olla). Eli jos vuoteen sallittiin 3 hairahdusta, niin puolen vuoden sallitut hairahdukset oli viimeistään tässä vaiheessa käytetty kokonaan. Mekkoa olen toistaiseksi käyttänyt kerran matkamessuilla ja legginsejä muutaman kerran kotona, mutta näin jälkikäteen arvioiden ei olisi pitänyt tälläkään kertaa innostua alennusmyynneistä.

Samaisella ”onnettomalla” retkellä Helsingin keskustaan tuli myös ostettua Stockmannilta jo silloin tarjolla olleista kevätmallistojen vaatteista Repeatin luonnonvalkoinen neuletakki: cashmirhan on aina hyvä sijoitus ja jos olisin jäänyt odottamaan, niin kokoni olisi voinut loppua …

Marimekon parka Bryce Canyonissa

Kalifornian matkaa tekosyynä käyttäen ostin myös Marimekon kevätmalliston mustan parkan jo helmikuussa. Takki osoittautui kuitenkin ehdottoman hyväksi keväisen viileissä luonnonpuistoissa ja pääsi mukaan myös Lissaboniin ja olen käyttänyt pääasiassa sitä myös parin ensimmäisen työviikon aikana, joten ainakin se osoittautui hyväksi ostokseksi. Syytä tietysti olisikin, lähes 400 euron takille!

Marimekon parka ja pitsineuleHelmikuun lopulla San Franciscossa käytimme hiukan aikaa Macy’s -tavaratalossa ajatuksena ostaa hiukan uusia alusvaatteita (sallittuja!), mutta mukaan lähti sitten myös yksi pitsineule. Pitsineule pääsi sittemmin mukaan jo Lissabonin viikonloppuun ja uskoisin sen kesällä pääsevän enemmänkin käyttöön, joten senkään ostaminen ei vieläkään harmita.

 

 

 

 

Eli ei tämä ihan putkeen mennyt: hairahduksia kertyi kait suunnilleen kymmenen sallitun kolmen sijaan ja rahaakin kului. Mutta kului sitä paljon vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona, alusvaatteita lukuunottamatta summa jäi alle tonnin ja siitäkin tuo Marimekon takki selittää suurimman osan. Ja osa tuosta tonnistakin tuli rahoitettua yhden vanhan Joutsenen pitkän toppatakin ja yhden Marimekon vähäiselle käytölle jääneen raitapaidan myymisellä: näistä kertyi yhteensä 170 euroa!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

33 Comments

 1. Hauska idea, en ollut kuullutkaan tuosta ”Vuosi ilman vaatteita” kamppiksesta, missähän kolossa olen taas elänyt… :) Jäin miettimään minkä verran vaatteita tuli ostettua silloin kun jätin työt Helsingissä taakse ja lähdimme reissaamaan 1,5 vuodeksi, ja ei siinä kyllä kovinkaan monta ostosta tullut tehtyä. Outdoor-kamat kun kokivat kovinta kulutusta, mutta nekin oli jo omastatakaa. Nyt kun on taas työelämässä, huomaan että hankintoja tulee tehtyä helpommin…

 2. says: sarrrri

  Haha :D Minä kyllä shoppailen muutenkin niin älyttömän vähän uusia vaatteita, että puolivuotinen menisi helposti, mutta vuotta en lähtisi edes yrittämään. :) Mulla on melkein niin päin, että minun TARVITSISI ostaa jotain tiettyjä uusia juttuja, mutta en koskaan raaski tuhlata rahaa mihinkään ylimääräiseen. Huono shoppailija siis. :D

 3. Noteerasin haasteen, kun se syksyllä somessa levisi. Ajattelin, ettei minusta tuohon ole, etten todella päätä mitään. Yhtäkkiä huomasin, että puoli vuotta oli suunnilleen kulunut ja olin ostanut vain alusvaatteita ja yhden iltapuvun, reissusta, oikeasti tarpeeseen. P.s. Ihan vähän kritisoisin tuoteväärennöksen ostamista, tukeehan siinä samalla järjestäytynyttä rikollisuutta. Mutta koska itse kirjoitin juuri otsikolla Väärin matkustettu, ehkä pitäisi ottaa sanat takaisin, ettei tule syytettyä väärin ostamisesta. ;)

 4. Hyvin olet Pirkko ostolakossa pysynyt! Mulla olisi luultavasti vaatekaappiin tullut vieläkin enemmän hairahduksia, varsinkin Aasiassa… siellä joutuu kyllä usein hillitsemään itseään ja kovasti, ettei vain osta mitään.

  Ps. Tuo pingviinipaita on aivan ihana! :)

 5. Mäkään en ole kuullut tuosta haasteesta, mutta ei olisi tehnyt tiukkakaan ottaa osaa. Olen siis todella huono shoppailija ja ostan vaatteita yleensä kahdesti vuodessa, kerralla heti sitten enemmän, niin ei heti tarvitse mennä takaisin. Piti oikein alkaa miettimään, että milloi olen viimeksi ostanut vaatetteita…mutta sehän taisi olla helmikuussa, mutta vain siitä pakottavasta syystä, että farkkuni hajosivat päälle. Ostin samanlaisen parin kaupasta tilalle :D

 6. Voisi itsekin testata, että kauanko maltan olla ostelematta uusia renttuja. Shoppailen todella harvoin, koska ajattelen kaiken ylimääräisen rahan lentolippuina… En nyt tähän hätään edes muista, milloin olisin viimeksi ostanut jonkun vaatteen!

 7. says: Pirkko

  Kiitos kaikille kommenteista!
  Tuon haasteen sivuillakin tuntuu enimmäkseen olevan ihmisiä, jotka toteavat, etteivät ole vuosiin mitään ostaneet – eli ihmisiä, jolle tämä ei ole mikään haaste!
  Omalta osaltani tässä oli kyllä hiukan haastettakin, etenkin ajanjaksolla, jolla olisi ollut aikaa vaateostoksille.
  Mutta kivasti tuo pistää miettimään aihetta ja samoin kuin sanotaan, että paaston sivuvaikutuksena ihminen saattaa jatkossakin miettiä tarkemmin mitä syö, niin ostolakon sivuvaikutuksena huomaa kyllä miettivänsä tarkemmin mitä ostaa vaikkei lakossa varsinaisesti enää olisikaan.
  Ehkä minä vielä joskus pääsen tuohon Project 33 -ideaan asti, eli 33 vaatekappaletta per sesonki ja muut varastossa!

 8. says: Pirkko

  Annikalle vielä tuosta feikkituotteen ostamisesta, että ehkä olisin ostanut tuon vaikka se olisi ollut aito, jos olisi ollut oikea väri tarjolla sopivasti jossain kohtaa. Aitoja Burberryjäkin löytyy kaapeista kai parikin, eli periaatteessa olen samaa mieltä kanssasi, että aito mieluummin kuin feikki. Mutta tuo nyt vaan osui kohdalle niin vastustamattomasti tilanteessa, jossa niillä kulmilla kuitenkin joutui oleilemaan, eli sallin itselleni satunnaisen erheen.
  (Enkä kyllä ole ihan varma onko juuri tuollaista aitona, mutta tietysti, jos kuosi on riittävän oikean näköinen, niin kai se on rike tuotemerkkiä vastaan, vaikkei heillä juuri nyt moista mallistossa olisikaan.)

 9. says: Pirkko

  Jennalle vielä asioiden ajattelemisesta lentolippuina – kun asuntolainat on jo pari vuosikymmentä sitten maksettu ja palkka juoksee (sapattia lukuunottamatta), niin valitettavasti tilin saldo ei rajoita vaateostoksia sen enempää kuin matkustamistakaan. Jälkimmäistä rajoittaa nyt sitten taas lähinnä lomapäivien saatavuus, niitä kun ei oikein nyt heti saa rahallakaan.

 10. says: Ansku BCN

  Eipä tuo puoli vuotta taitaisi minullekaan tehdä tiukkaa, varsinkin jos saisin juuri ennen aloittamista käydä päivittämässä sukka- ja uimapukuvaraston, ne tarvitsevat nimittäin juuri nyt päivitystä. Koin pienen herätyksen eilen, kun etsin kesävaatteita kaapeista ja totesin omistavani yli 32 (vintage)mekkoa. Mekkotyttö on mekkotyttö, housuja kaapista ei löydy kuin kolmet ja niihinkin kuuluu kovalla käytöllä olevat vaellushousut. Pitäisiköhän haastaa itseni käyttämään kuukauden ajan vaan noita mekkoja, ja jos puristaa tai tuntuu epämukavilta, laittaa ne sitten kiertoon, hmmm….

 11. 10 vaatetta puolessa vuodessa kuulostaa mun mielestä hurjan paljolta! Yritin tässä just pinnistellä muistia ja olen tainnut ostaa maaliskuussa Berliinistä yhden huivin, kevään hullareilta pari pakettia sukkia ja sitä edelliset vaatteet viime kesän alennusmyynneistä, ja silloinkin ihan pari kolme vaatekappaletta ?. Ja en siis ole päättänyt olla ostamatta (helmikuun säästökuuria lukuunottamatta) vaan en vain yksinkertaisesti löydä mitään ostettavaa. Tarttisin kyllä uusia vaatteita, itse asiassa.

 12. says: Pirkko

  Kiitos Ansku kommentistasi, josta käy ilmi, että on täällä edes joku, joka tunnustautuu jossain määrin vaate, siis Sinun tapauksessasi mekko”hulluksi” :-)

  Ja kiitos myös, tietysti, Sinulle Arna.
  Tämähän on ollut hyvä postaus sikälikin, että saan hiukan asemoitua itseäni tältä osin. Ehkä minun tosiaan kannattaa aloittaa uusi ostolakko hetimmiten, kesä-elokuu voisi olla hyvä aika, sillä jos lakonkin aikana tulen ostaneeksi enemmän kuin muut ilman mitään lakkoakin, niin taidan mitä sitten tarvita edes sen lakon ”tuekseni”!

 13. Kuulostaa hauskalta haasteelta :) Itselläni saattaisi toimia, jos sellainen kausi sattuisi. Joskus tulee lyhyen ajan sisällä osteltua paljonkin ja joskus taas puoli vuotta menee helpostikin.

 14. Tää oli hyvä juttu! En tiennytkään, että tästä oli oikein kamppis olemassa, mutta itsekin olin vuoden ostolakossa, enemmän tai vähemmän asiassa onnistuneena, ennen tätä meidän maailmanympärimatkaamme. Mielestäni tärkeintä on kuitenkin että yrittää ja tiedostaa ostojensa tarpeellisuuden. Jo se on askel parempaan. Itselläni ainakin tuo kokeilu oli todella tervetullut ja kun en eksynyt Helsingissä kauppoihin, niin eihän sitä mitään voi ostaakaan ;)

 15. Meinasin eka kirjoittaa tähän, että en kyllä itse tämänmoiseen proggikseen pystyisi, mutta sitten kesken naputtelun aloin oikeasti ajattelemaan asiaa. Nyt kun kelaan puoli vuotta mielessäni taaksepäin, niin eipä hirveästi ole tarpeettomuuksiin sorruttua. Ainoa, missä voisi petrata on ostettujen vaatteiden laatu; halpisrätit ovat syystäkin halpisrättejä… Kiitos tästä, tämä jäi mieleen kytemään. Ehkä minäkin?

 16. Hyvä ja kannatettava haaste :). Minullekaan ei varmaan tekisi tiukkaa, jos sääntöihin kuuluu se, että saa ostaa kirppareilta. Ostan käytettynä lähes kaikki vaatteet, alusvaatteet tietenkin poikkeus. Yritän tällä hetkellä haastaa itseäni jatkuvasti ostamaan vähemmän, uutena/käytettynä. Silloin osaa jotenkin ihan eri tavalla myös nauttia niistä uusista jutuista. Ehkä täytyy joskus alkaa huvikseen laskemaan, mitä kaikkea sitä tulee ostettua. Voisi olla ihan herättelevä kokemus.

 17. says: Maarit

  Minusta puoli vuotta ilman uusia vaatteita pitäisi olla normi eikä niinkään ihmeteltävä saavutus. Mihin tämä yhteiskunta on lienee menossa.. On helppoa olla ostamatta kun ei käy kaupoissa ja koluaa kaapin nurkista käyttämättömät vaatteet pitoon. Itselläni hujahti helposti kulunut talvi ilman vaateostoksia. Nyt kevään tullen hankin uuden ulkoilutakin jollaista ei minulla vielä ollutkaan ja sitä olisi tarkoitus taas pitää puhki asti. :)

 18. Hienosti oot pysyny tavoitteessa! Oon ite todella tarkka vaateostoksista ja yritänkin olla ostamatta mitään turhaa vaatetta kun sitä tuntee tyylinsä ja mieltymyksensä aika hyvin ja ostettua tulee oikeastaan vaan sitä mitä varmasti käyttää. Musta on hienoa että ihmiset tiedostaa nykyään pointin siitä ettei kannata turhaan ostella kun vaatteita tuotetaan niin järjettömiä määriä turhaan.

  Mieluiten käytän rahani matkoihin ja elämyksiin… mutta haasteeseen en koe omassa tapauksessa tarvetta, koko ajan säästän johonkin tulevaan seikkailuun eri tavoin ja vaatteet jää sillon aika lailla toissijaisiksi. :)

 19. Tämä on aivan loistava haaste, ja olisin lähtenyt siihen itsekin mukaan ellei oltaisi reissussa. Täällä ei nimittäin voi olla varma tarvitseeko jotain ostella lisää kun säät saattaa vaihdella ja selkeää reittiä ei ole tiedossa.

  Lisäksi täytyy myöntää että olen huomannut itsessäni uusia puolia – luulin voivani vastustaa kaikkia kiusauksia mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä että on tullut ostettua sellaisiakin asioita jotka vaan puhuttelevat jotain osaa siitä esteettisestä minusta..

 20. says: Veera Bianca

  Onpa muuten oikeesti hauska idea! Itse nykyään shoppailen aika vähän, mutta varmaan oikeasti tollainen puoli vuotta olisi haasteellinen! Pitänee pistää kokeilu harkintaan, veikkaan että itselläni tuloksena olisi vaan epäonnistumisten lista :D

 21. says: Jenna

  Ihana tuo pingviinipaita! :) Hyvä haaste itselle tuo shoppailulakko. Jos pystyisi olemaan vuoden ilman vaateshoppailuja niin varmasti tajuaisi, kuinka vähällä sitä pärjää. Ainahan sitä kuitenkin käyttää niitä suosikkivaatteita :)

 22. Hauska postaus! Ja kiva, että rehellisesti kirjoitit, että mönkään meni :D Mulla tuskin shoppailulakko onnistuisi, koska valitettavasti ostelen vaatteita ja tavaraa ”ihan muuten vaan” ilman varsinaista tarvetta. Siinä mielessä tällainen haaste kylläkin tekisi mulle vain hyvää!

 23. Mielenkiintoinen projekti! Ja toisin kun kaikki muut kommentoijat niin minulle tämä olisi varmasti haaste, tunnustan nimittäin vaattee paheekseni (kirjojen ohella). Olen itse miettinyt että tälläinen ostolakko olisi hyvää itsensä haastamista, tosin tiedän että kohta kukkaronnyörit tiukkenee joka tapauksessa kun asuntoa ollaan hankkimassa. Mutta mielenkiintoinen projekti joka tapauksessa, ehkä pitäisi itsekin kokeilla jossain vaiheessa!

 24. says: Pirkko

  Kiitos, edelleen, kaikille kommentoijille. Tämä sattui ilmeisesti olemaan sikäli ihan hyvä aihe, että melkein kaikilla on tähän mielipide. Joko ihmettelevä, että ostaako joku vaatteita jokaisella puolivuotisjaksolla, en minä vaan :-) tai sitten pohdiskelua siitä, että pystyisinkö minä olemaan ostamatta ja pitäisiköhän kokeilla!
  Ihanaa, kannaltani, että edes muutama on tunnustanut, ettei taitaisi olla ihan helppoa kuitenkaan.
  Osittain tämän jutun tekemisen – ja kaikkien näiden kommenttien herättämien ajatusten innostamana – olen miettinyt, että otanpa seuraavan ostolakkojakson vaikka kesä-elokuulle, 3 kuukautta.
  Olen vielä ostamassa muutamia juttuja nyt töihin palattuani ja kesän alla, mutta kesäkuun alusta eteenpäin ennen syksyä voinen taas helposti olla ilman, ellei nyt jotain ihan katastrofia jotain osin satu.

 25. No hyvinhän sä pärjäsit vaikka vähän lipsuit! Mä voisin ostaa vaikka 10 vaatetta kuukaudessa, eikä varmaan tekisi edes tiukkaa. Onneksi budjetti tulee vastaan ennen kuin näin ehtii käydä. Oon tietoisesti pyrkinyt vähentämään vaateshoppailua viime aikoina.

 26. Hyvä haaste, tuollaista voisin kokeilla joskus itsekin ja kerryttää samalla reissukassaa! Jossain vaiheessa ostin lähes kaiken kirpparilta, silloin tuntui siltä että huvin vuoksi shoppailukin on ihan ok, kun ostaa kuitenkin käytettyä ja pistää sen taas kiertoon. No sitten Helsingistä katosi lempparini Valtterin kirpputori, ja olen siirtynyt uuden ostamiseen. Siinä tulee rahojen ja ympäristönkin kannalta mietittyä vähän tarkemmin, että ostaisi harvemmin ja laadukkaampaa. Hyvin näytit pärjäävän muutamista lipsumisista huolimatta :)

 27. says: Pirkko

  Kiitos Meri ja Arja – mukava saada lisää tällaisiakin kommentteja, että kyllä sitä muillakin tulee aina välillä kaikenlaista ostettua, käytettynä tai uutena :-)

 28. Jaa-a… Tykkään vaatteista, olisi helppoa olla vaatehullu, ja alennusmyyntilöytö tavaratalosta voi olla merkkijakkupuku. Kun toisaalta elätän itseni osa-aikatyöllä, suuri osa vaatteistani on kierrätystä kavereiden kesken ja toimii onneksi hyvin.

  Säästäväisille sijoittajille olen tavannut jakaa lapsuuskodin oppia: Kun jotain hankkii monen vuoden haluamisen jälkeen, jaa ostohinta kaikilla niillä vuosilla, jolloin vain haaveilit siitä. Keskiarvo siedettävä.

  Vaikka kyllä minäkin ajattelen ajoittain jopa bussilippuina…

 29. says: Pirkko

  Kiitos kommentista! Tuota Sinun säästäväisyysvinkkiä vähän mukaellen (ja vaatehuoneeseen kertyneitä vaatteita ajoittain kriittisesti tarkastellen, sillä mielellä että saisiko näitä karsittua taas vähän) niin oppi siitä, että vaan muutaman kerran pidettäviin juhlakuteisiin ei paljoa kannattaisia uhrata, mutta lähes jatkuvasti käytettäviin perusvaatteisiin kyllä, se per käyttökerta hinta ei niillä kuitenkaan sitten nouse kovin korkeaksi!

 30. says: Rimma - matkablogi

  Tämä onkin loistava haaste! Itse olen ollut tässä mukana lähes huomaamatta, kun itselle en paljon vaatteita ole viime aikoina (jaksanut) katsellut ja pojallekin pääasiassa käytettyjä. Varmasti hyvä ostos tuo Marimekon takki. Hyvä pyrkiä satsaamaan määrän sijasta laatuun!

 31. says: Pirkko

  Kiitos Rimma kommentista.
  Ja tosiaan, on tuota takkia ainakin tänä keväänä tullut paljon käytettyä.

 32. Itse en ole kyseistä kamppiaa myöskään nähnyt mutta minalismi-ideologiasta pidän paljon. Vuoden alusta aloitimme mieheni kanssa vuoden ilman vaatteita ostolakon ja meillä ei siis osteta myöskään kirpparilta mitään eikä myöskään alusvaatteita. Kohta puoli vuotta mennyt ja treenihousuille olisi kova tarve mutta näillä mennään. Tuossa aloitus postaukseni aiheeseen =) Voisi tehdä päivitys postauksen asian tiimoilta.

  http://www.naiseudenvoima.com/elina-naiseuden-voima/tavaran-minimalisointia-ja-vaatteeton-vuosi

 33. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Elina!
  Ehkä minäkin vielä joskus toteutan tämän vielä tiukempanakin, kyllä niitä alusvaatteitakin tosiaan olisi ainakin puoleksi vuodeksi hyvinkin varastossa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.