iPhone 6s Plus

Matinkylän ranta

Vaihdettuani runsas kuukausi sitten puhelimeni Lumia 920:stä iPhone 6s Plussaan (64 Gt) olen muutamankin blogijutun kommenteissa saanut vinkkejä, että kerro lisää uudesta puhelimestasi.

En aluksi innostunut aiheesta, sillä en mielestäni oikeastaan osaa arvostella juuri tätä uutta iPhonea, sillä tämä on ensimmäinen iPhoneni, joten en osaa sanoa mitään tästä verrattuna aikaisempiin malleihin, mutta ehkä voin kuitenkin omista lähtökohdistani kertoa hiukan kokemuksiani.

Orava, Seurasaari Hanko, lintulauta

Oikeastaan olisin halunnut vaihtaa iPhoneen jo kauan sitten, mutta vasta nyt sain lopulta tehtyä päätöksen jättää Nokian (työsuhde)puhelimet taakse ja ostaa (oman) puhelimen.

Lumiasta iPhoneen

Perusteluina vaihtoon minulla olivat päällimmäisenä seuraavat Lumian heikkoudet:

 • matkoillamme välilaskuilla ja kohteeseen saavuttaessa Lassen iPhone oli verkossa tai wifissä sekunneissa, siinä missä Lumia useimmiten tarvitsi uudelleenkäynnistyksen toimiakseen maan vaihdon jälkeen
 • kaikki ne Lumialta puuttuvat (tai huonommin) toimivat sovellukset, joitakin mainitakseni vaikka Olympus PEN -kamerani yhteys puhelimeen tai Instagram
 • Lumian akun kesto erityisesti navigointitilanteissa

Itse vaihto sujui helposti, sillä vaikka iPhone oli minulle ensimmäinen, niin jo parikin iPadia omistaneena maailma oli minulle tuttu ja sain saman sovellusympäristön siirrettyä iTunesilla uuteen puhelimeenikin. Ei ihan suoraviivaisesti, mutta iTunesilla mikään ei ole suoraviivaista  (jos pitäisi valita vähiten lempisovellukseni, niin iTunes olisi kyllä vahvoilla). Kontaktit siirtyivät helposti, sillä privaatit olivat Gmailin kontakteissa ja työkontaktit Outlookin kontakteissa, eli itse puhelimessa minulla ei ollut mitään siirrettävää. Sähköpostitilien määrittely oli myös helppoa (oli se kyllä viime aikoina jo Windows-puhelimessakin helppoa), mutta uutena ominaisuutena uuden puhelimen myötä saan kaikki sähköpostini luettua samalla sovelluksella, mikä on enimmäkseen ihan mukava piirre.

Glögi Raakasuklaakurssi

Uusia sovelluksia

Uusia lempisovelluksia, joita iPhonen myötä olen ottanut käyttöön:

 • Nordea Next ja Codes – ehkä nämä olisi jo saanut Windows -alustallekin, mutta koska tiesin olevani siirtymässä iPhoneen, en edes alkanut ”tapella” näiden kanssa sillä puolella
 • Health, joka mahdollistaa Emergency-tietojen syöttämisen puhelimeen ja (jos niin haluaisin) puhelimen käytön vaikka askelmittarina. Syötin tänne myös rokotustietoni, niin ne ovat luontevasti samassa paikassa kun muut tämän otsikon tiedot.
 • K-ruoka ja S-mobiili, no ehkä eivät nyt lempisovelluksia, eivät ruokakaupat niin mielenkiintoisia ole, mutta muutamia tarjouksia olen molemmista jo napannut, kun ovat osuneet kohdalle

Puhelimen lukitsemisen avaamista sormenjälkitunnistuksella en ehkä miellä sovellukseksi, mutta on se vaan mukava ominaisuus!

Aviomies on harrastanut jo pitempään myös Sirin kanssa juttelua, mutten ole vielä siihen ehtinyt tutustua (enkä ole keksinyt sille erityisiä tarpeita).

50 sentin kimppu Kissa, Hanko

Pieniä haasteita

Siirrossa minulle työläin osuus oli Skywallet -salasanaohjelmiston toimimattomuus Applen puolella, mutta palasin sitten salasanalla suojattuun (ja muutenkin koodattuun) Excel-tiedostoon, jonka Numbers -sovellus osaa avata, suojauksista huolimatta (Lumia ei selvinnyt suojatuista Excel-tiedostoista). Jos löytyisi sovellus, joka olisi Wunderlistin tapaan helposti käytettävissä WIndows PC:llä, iPadillä ja iPhonella niin voisin harkita siirtyväni siihen. Wunderlist on siis käyttämäni työlistasovellus.

Myös omien tuttujen soitto-ja tekstiviestiäänien tuomien iPhonelle iTunesin kautta osoittautui melkoiseksi tekniseksi harjoitukseksi, mutta tätähän ei tietysti olisi ollut pakko tehdä. Mutta onnistui sekin, eikä aikaa kulunut kuin vajaa tunti!
Samat soittoäänet ovat kulkeneet matkassani Sony Ericsson P900:lta, ensimmäiseltä älypuhelimeltani, aina puhelimesta seuraavaan, joten pakkohan ne oli nytkin saada ”mukaan”.

Jonkin verran olen navigoinut Applen karttasovelluksella, mutta sen kanssa minulle muodostui pieneksi haasteeksi se, että se juttelee englanniksi, kun valitsin puhelimen peruskieleksi englannin (kun suomennoksien kanssa on vaan joskus niin vaikea elää). Mutta kun latasin Lumiasta tutun HEREn karttasovelluksen puhelimelleni, niin jopa se alkoi jutellakin suomeksi.

Akvarelli Malmitalo Uudet lasit

iPhone ja iPad

iPad -käyttöäni uusi puhelimeni on ehkä vähän vähentänyt, Notes toimii riittävän helposti myös isonäyttöisellä iPhonella, Elisa Kirjaa ja Blogloviniakin käytän nyttemmin myös puhelimella, ennen vain iPadillä. Televisiota olen toistaiseksi ehtinyt katsoa puhelimella vain harvoin, mutta sekin onnistuisi nyt yhtä helposti puhelimella kuin iPadilläkin.

Isompaan Plus-malliin päädyin, sillä totesin, etten kuitenkaan kanna puhelinta koskaan taskussani vaan joko kädessä tai käsilaukussa, joten koosta ei ole haittaa ja ikänäköisenä siitä on hyötyä. Puhelimena, siis ihan puhumiseen, tämä isompi puhelin on ehkä hiukan huonompi käsitellä kuin pienempi, mutta puhun puhelimessa melko harvoin, pitemmät puhelut kuulokkeita käyttäen ja autossa minulla on handsfree (johon iPhone muuten kytkeytyi ongelmitta, Lumian kanssa sai siinäkin kohtaa hetken askarrella).

Marraskuinen auringonlasku Haukilahden ranta

Kamera ja kuvat

Myös iPhonen kameraan olen tyytyväinen, etenkin sovelluksen helppokäyttöisyyteen. Kuva on helppo ottaa, helppo siirtää ja kuvat ovat helposti käytettävissä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Etenkin Facebook -integraatio jätti Windows-puhelimella toivomisen varaa. Täytyy tunnustaa, että arjesta sieltä täältä napattujen kuvien osalta puhelin on jopa syönyt hiukan melkein uuden minijärkkärinikin käyttöä.

Kuvat kulkeutuvat iCloudiin samaan tapaan kuin Lumialta OneDrivelle, mutta toistaiseksi en ole saanut selvitettyä, että olisivatko ne yhtä kätevästi käytettävissä myös automaattisesti tietokoneen hakemistosta kopioitavissa kuin OneDrivella, joten tältä osin vielä toistaiseksi Lumia oli kätevämpi. Kuvat ilmestyivät myös OneDriveen nopeammin kuin iCloudiin, mutta ehkä senkin voisi jotenkin parametroida paremmin, jos jaksaisi asiasta ottaa selvää.

Samoin akku kestää hyvin, lataamisen voi vaikka joka toinen yö halutessaan unohtaa, mitä Lumialla ei kannattanut tehdä.

Ja kuvat, ne ovat siis, Instagram Travel Thursdayn hengessä, niitä enimmäkseen iPhonella arjesta sieltä täältä napattuja ja Instagramiin ladattuja kuvia, tietysti!


instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Minun lähes neljä vuotta vanha Lumiani saa poikaystävältäni jatkuvia tuhahduksia ja ”vaihda uudempaan ja parempaan” -kommentteja. On totta, että Lumiaan ei saa kaikkia sovelluksia, ja se onkin todella suuri miinus, mutta muuten puhelin toimii edelleenkin ihan hyvin, ja sovelluksia käytän iPadilla, joten suurta tarvetta puhelimen päivittämiseen en ole vielä kokenut. Mutta olen varma, että sitten kun se päivä koittaa, ostoskoriin lähtee kylläkin jokin muu merkki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ehkä jos olisin voinut sanoa, että puhelin toimii ihan hyvin, niin en olisi vieläkään vaihtanut, mutta kun se lause alkoi rapista monesta kohtaa, niin päätin vaihtaa.

 2. Ei ole enää sitten paluuta Applesta, varo vaan! ;) Minä yritin vaihtaa keväällä huvikseni Androidiin, edellisen iPhonen kadottua Allure of the Seasilla, mutta ei pystynyt. iPhone on vaan niin käyttäjäystävällinen ja sovellusvalikoima, mitä siihen saa, on vaan niin monipuolinen. Akun tehosta varoitan, että se tulee kyllä vielä laskemaan, mutta ihan kohtuullisena se on säilynyt, vaikka tämä oma iPhone 6 -luuri on ollut käytössä kohta jo puolisen vuotta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Ei ole suunnitelmissa paluuta, pikaista ainakaan :-) Vaikka kuka sitä tietää tulevaisuuden tarjonnasta, Applen tai muiden merkkien puolesta.

 3. Hyviä mietintöjä! Minulla on ollut kanssa puhelimenvaihtoajatuksia. Hankin uuden Lumian vasta maaliskuussa edellisen hajottua reissussa, mutta nyt harmittaa kun siihen ei saa esimerkiksi joitain kuvankäsittelyohjelmia joita haluaisin käyttää. Hinnan vuoksi haaveilen iPhone sijaan androidista, mutta en ehkä kuitenkaan ole niin tekniikkaorientoitunut, että vaihtaisin puhelinta puolen vuoden jälkeen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arja! Niinhän tuo on, että Windowsin sovellustarjontaa ei oikein ole saatu kohdalleen, ei Nokian aikana, eikä Microsoftinkaan hoteissa vielä.

 4. says: Timo

  Hyvä raportti. Itselläni taitaa olla menossa jo neljäs iPhone joten menee jo rutiinilla. Toki Android-puolella olisi enemmän ominaisuuksia, mutta helppokäyttöisyys ja loogisuus on nyt vanhemmiten vienyt nörttiminältä päätäntävaltaa.

  Sirillä on hauska kokeilla ne normaalit ’mikä on elämän tarkoitus?’ ja kysyä että mitä on nolla jaettuna nollalla. :-) Muuten itse käytän lähinnä hälytyksen pois-ottoon, musiikin soittoon ja välillä puhelun käynnistykseen, mutta monet nimet vain hankala lausua ’oikein’ englanniksi.

  Matkailuun mainio on off-line kartta maps.me ja Helsingin lentokentän appsi + esim Live train map VR:ltä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Timo! Ehkäpä minäkin tässä vielä jossain vaiheessa hiukan tutustun tuohon Siriinkin. Offline -karttojen osalta luotan toistaiseksi noihin jo Lumiasta tuttuihin Heren karttoihin :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nella! Minulle on hyvin ”kelvannut”, toivottavasti Sinullekin :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *