Turvallisesti verkkoon maailmalla

Freedome feature

Pääsiäisnoitia ei oikeasti ole mutta netissä on paljon kaikenlaista muutamaa noitaa pahempia asioita.

Olemme lähdössä matkalle pääsiäisenä, kuten ehkä Sinäkin.
Turvalliset koti- ja työympäristöt jäävät taakse ja maailmalla käytämme nettiä enimmäkseen ilmaisten wifien kautta. Pahimmillaan – lue turvattomimmillaan – kahviloissa tai jopa kadulla. Vaikka tuskin hotellienkaan (tai joskus naapurihotellin) wifi paljon turvallisempi vaihtoehto on. Ei, vaikka se olisi suojattu salasanalla, sillä tarvittavan salasanan näihin verkkoihin saa kuitenkin helposti, ostamalla sen kahvin tai yöpymällä hotellissa, ellei muuten.

Työkoneella VPN (Virtual Private Network, suojattu yhteys julkisen verkon yli) on varmasti kaikille koskaan etätyötä tekeville tuttu juttu – sellaista työpaikkaa ei taida ollakaan, jonka järjestelmiin pääsisi ilman VPN-yhteyden muodostamista.

Omissa jutuissa yhteyden suojaamista ei kuitenkaan tule niin helposti ajatelleeksi kun sen käyttäminen ei ole pakollista.
Ja täytyy tunnustaa, vaikka minullakin on jopa taustaa IT-hommista, niin kiinnostuin VPN:stä vasta siinä vaiheessa, kun tiesin, että joistain maista en pääse haluamiini palveluihin ilman sitä. Kuten vaikka Kiinasta.

Freedome

Sen lisäksi, että VPN mahdollistaa viranomaisten kontrollin ohittamisen, se tietysti reissussa suojaa yhteytesi. Eipä pääse naapuripöydän kaveri kahvilassa tai vähemmän ystävällismielinen kanssamatkustaja lentokentällä käsiksi verkon yli lähettämääsi tietoihin, pahimmillaan luottokortin numeroihin tai sähköpostisi salasanaan.

Toki voit yrittää olla todella varovainen ja huolellinen, käyttää aina vain salattua https:// -yhteyttä ja olla käymättä pankkitilillä tai tekemättä verkkomaksuja.

Mutta helpompaa on asentaa tietokoneelle, tabletille ja puhelimelle suojauksesta huolehtiva ohjelma, kuten vaikka F-Securen Freedome, jota me olemme käyttäneet nyt jo jonkin aikaa.

Freedome trackerVPN mahdollistaa muuten myös sen tietokoneen tai tabletin käyttämisen televisio-ohjelmien katsomiseen maailmalla, myös niihin, joista Ylen Areena muuten tylysti toteaisi, että tätä ei voi näyttää Suomen ulkopuolella. VPN-ohjelmistoa käyttäessäsi voit nimittäin valita missä maassa olet, väittää sille olevasi vaikka Suomessa.
Jossain muussa tilanteessa voi olla eduksi väittää olevansa vaikka edullisempien lento- tai hotellihintojen maassa lentoja tai hotelleja varatessaan.

VPN suojaa sinut myös mainostajien tiedokeruulta ja sen myötä parhaimmillaan nopeuttaa surffaamista, kun sessiosi ei taustalla kerro koko ajan erilaisille toimijoille, että mistä näytät olevan kiinnostunut. Toki se myös voi hidastaa surffaamista, jos valitset serverin kovin kaukaa.
Kuvassa pieni esimerkki mitä kaikkea Iltalehden blogien vilkaisu ilman VPNää kertoisi eri tahoille.

Freedomesta voit lukea lisää ja halutessasi hankkia sen tästä nyt heti.
Useimpien kannattanee hankkia saman tien paketti useammalle laitteelle: ainakin meillä vähänkin pitemmällä reissulla kulkee mukana kannettava tietokone, tabletti ja kaksi puhelinta ja ehkä vielä Applen kellokin (josta Freedome -kuvat tämän jutun otsikkokuvassa).

Freedome

Käyttökokemuksemme Freedomesta ovat toistaiseksi olleet sekä hyviä että huonoja.
Hyviä tuolla mahdollistavalla puolella, eli taisimme Iranissa olla pienessä seurueessamme ainoita, jotka pääsimme käyttämään esimerkiksi Facebookia. Hiukan vähemmän hyviä sikäli, että saimme sen toimimaan ainoastaan tietokoneella, emme vielä tuolloin iPadilla, eli jos haluat varmistaa yhteydet eksoottisemmistakin paikoista, niin lähde matkaan useammalla laitteella!
Tosin voihan olla, että tuo puolittainen toimivuus Iranissa johtui käytetystä laitteesta (Apple) tai Yhdysvaltojen pakotteista, sillä esimerkiksi tämän tuotearvion maalistassa sitä ei vielä ole (linkki poistettu sen poistuttua bittiavaruuteen).

Muitakin VPN-vaihtoehtoja toki on, myös ilmaisia, mutta meillä sattuu nyt olemaan kokemusta vain tästä – ja jo aikoinaan siihen päädyimme sen markkinajohtajastatuksen takia. Jos muita vaihtoehtoja mietit ja suomalaisten televisio-ohjelmien katsominen ulkomailta on Sinulle tärkeää, tarkista kuitenkin, että palvelun tarjoajalla on serveri myös Suomessa, eli maaksi on mahdollista valita myös Suomi.

Tuoreeltaan kokemuksistamme erityisesti sosiaalisen median käytöstä Iranissa kommentoimme lokakuun alussa jutussamme No Instagram.
Kannattaa lukea myös  jutun kommentit!

Sosiaalisen median rajoitukset

Tämä juttu on tehty yhteistyössä F-Securen kanssa ja niinpä voimmekin arpoa kahdelle teistä, rakkaat lukijamme, Freedomen (1 vuosi, 3 laitetta, arvo 40-50 € voimassaolevista tarjouksista riippuen).

Kommentoimalla tätä juttua olet mukana arvonnassa! Kerro omista kokemuksistasi!
Kysy lisää! Tunnusta, ettet ole asiaa tätä ennen juuri ajatellutkaan … ja muista laittaa mukaan sähköpostiosoitteesi (joka ei näy paitsi meille), että saamme mahdollisen voiton osuessa kohdallesi yhteyden Sinuun.

Kommentoinnille on aikaa koko pääsiäisen: arvomme tuotteet 30.3. aamulla klo 9.

Yhteistyöhön päädyimme tällä kertaa siksi, että tietoturva ON tärkeä aihe ja siitä ei ehkä voi puhua liikaa. Tämäkin on liian vähän, sillä VPN-ohjelmiston lisäksi pitäisi myös muistuttaa laitteiden suojauksesta: VPN:hän hoitaa vain sen yhteyden suojauksen.
F-Securen tähän tarjoama ratkaisu on SAFE, mutta siitä lisää vähän myöhemmin, kun olemme itsekin keränneet siitä kokemuksia: tarkoitus on vaihtaa Norton monipuolisempaan SAFEen, ja kunhan olen sen ehtinyt tekemään, niin palaan kokemuksiin, niin vaihdosta kuin SAFEsta.

Save

Tags from the story
Join the Conversation

27 Comments

 1. Freedom on ollut jo tovin käytössä, joskaan en tiedä toimiiko se tässä puhelimessa jatkuvasti vaikka käytännössä sovellus on auki. Kuvakkeet häviävät aina jossain vaiheessa tuolta yläpalkista. En tiedä, että sulkeeko puhelin sen automaattisesti vai ruksuttaako se kuvakkeiden häviämisestä huolimatta tuolla taustalla.

  Mutta vaikka käytössä se onkin ollut, en tosiaan ole tullut ajatelleeksi tuota tilien kaappaamista, vaan ennenmin juurikin tuota, kuinka se mahdollistaa paremman liikkuvuuden netissä. Olen siis tietämättäni ollut turvassa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi!
   Kannattanee ainakin maailmalla ja ilmaisissa verkoissa tarkistaa, että se VPN-ikoni on ruudun ylälaidassa ja tarvittaessa käynnistää ohjelma uudelleen, jos se on syystä tai toisesta pudonnut pois päältä.

 2. Hyödyllinen postaus. VPN-yhteyttä on tullut käytettyä Kiinassa, mutta vain siellä. Olisi kiva kokeilla, miten tuo Freedom toimii. Toistaiseksi olen suhtautunut melko huolettomasti surffailuun (joskin tietokoneen virustorjunta ynnä muut suojaukset on kyllä hoidettu), mutta ehkä tätä pitäisi pohtia tarkemmin. Riskihän on tosiaan olemassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Hyvä, että tietokoneesi on suojattu, mutta maailmalla kannattaa kyllä huolehtia myös yhteyden suojaamisesta.

 3. says: very

  Käytin Freedomea kännykälläni onnistuneesti hiljattain Qatariin ja Arabiemiraatteihin suuntautuneella matkallani. Se toimi oikein hyvin matkan aikana. Käytin VPN:ää siksi, että avoimet langattomat verkot lentokentillä ja kahviloissaa ovat turvariskejä. Joku voi helposti salakuunnella verkkoliikennettä. Matkallani varasin lentoja ja hotelliyöpymisiä luottokortillani avoimen langattoman verkon yli, joten Freedomen antama turva kelpasi oikein hyvin. Nyt käytössäni oli vain kuukauden tilaus, joten vuoden tilaus maistuisi mieluusti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos very! Hyvin tunnut jo olevan asiasta perillä – onnea arvontaan!

 4. says: merikukka

  Koneella käytän ulkomailla suojattua yhteyttä, mutta kännykkää ei ole suojattu. Asia pitää korjata.

 5. says: Pirjo

  Tärkeää asiaa. Täytyy laittaa hankintaan, mutta varmuuden vuoksi ilmoittaudun ensin arvontaan. Sulla on jo mun sähköpostiosoite.

  1. says: Pirkko

   Sinäkin liikut niin kaikkialla, että ohjelmisto olisi hyvä olla käyttämissäsi laitteissa. Onnea arvontaan!

 6. says: Oppis

  Olipa hyvä kirjoitus! Kiitos siitä. Tuohan pitää heti hankkia. Olen paljon ulkomailla ( eläkeläinen kun olen). Näyttää ratkaisevan monta asiaa kerralla. Aika huolettomasti tullut operoitua netissä kaikenlaisia asioita ( iphonella), Espanjassa viimeaikoina paikallisen operaattorin prepaid yhteydellä. Toimii hyvin. Edullinen, mutta turvallisuudesta tosiaan ei mitään tietoa.

 7. says: Dasha

  Tärkeä aihe, hyvä postaus! Ulkomaan reissuilla mukana kulkevat aina puhelin ja tabletti, joten tietoturvaa olen miettinyt…

  1. says: Pirkko

   Hyvä, että olet jo miettinyt … tästä se ehkä vielä paranee!

 8. says: MandiElina

  Tärkeä ja mielenkiintoinen juttu, kiitos. Olen kyllä ajatellut laitteiden suojausta ja kännykässäni on F-Securen ohjelma operaattorin kautta. Sen sijaan tablettini saattaa olla täysin vapaata riistaa: pari vuotta sitten turva-asiantuntija väitti, että iPadiin ei saa suojausta, ja turvaohjelma jäi silloin hankkimatta. Portugalin matka edessä eli pitää syventyä asiaan huolellisemmin.
  Mukavaa ja turvallista Algerian reissua, seuraan postauksiasi mielenkiinnolla!

 9. says: Juhani

  Kokeilin joskus Freedomen ilmaisversiota, ja se vaikutti oikein hyvältä. Tämä tulisi tarpeeseen!

 10. says: Anna pesonen

  olen kokeillut monia VPN-palveluja, mutta kaikkien ongelmana tuppaa olemaan niiden mukanaan tuoma netin radikaali hidastuminen.
  Useita palveluita kokeilleena en ole vielä löytänyt palvelua joka olisi tämän ongelman ratkaissut.
  Freedomen kokeilu kuulostaisi mielenkiintoiselta jotta näkisi että onko ko. palvelussa vastaavaa ongelmaa.

 11. says: Kimi rosendahl

  On kokeiltu ilmaisversiota. Ihan kätevä joissain asioissa. Tosin hidastaa nettiä.

 12. says: Lotta

  Asun Saksassa ja VPN tulee jatkuvasti käytettyä Yle Areenan ja Suomen Netflixin katsomiseen. Vanha VPN soppari tuli purettua tuossa kuukausi sitten kun ei enää hinta-laatutaso kohdannut, tarkoituksena ollut jo jonkun aikaa Freedomea kokeilla.
  Puhelinta ei ole tullut suojattua, tarkotuis ollut pitkään mutta aina se vaan jää… Hyvä tietysti olisin kun tuolla tulee nettipankkiakin hoideltua.

 13. says: Timo

  F-securella tulee ilmeisesti virustorjunta samalla? En ole vpn:ää käyttänyt kännykällä, mutta matkalla tulee loggailtua wifi-yhteyksiin melko huolettomasti ja aatellut että virustorjunta hoitaa.. Tän voisi ottaa kyllä kokeiluun..

 14. says: Tuomo Hinkkanen

  Asiassa on monta näkökohtaa, hidastaako VPN n käyttö liikennöintiä ? Joissakin hotelleissa, jopa 4*, on luvattoman heikko yhteys, (riippuu tietysti huoneen sijainnista yms)
  Kiinan tyyppisiin maihin se on varmasti paikallaan
  TV siihen ei välttämättä VPN/Freedomia tarvita, itselläni on DNA TV tabletissa, jolloin ulkomaillakin voin tallentaa taivaaseen ja sen jälkeen ladata ohjelman tabletille ja katsoa vaikka koneessa

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.