Olympian vuosi 2017

Olympian esite

Iranilainen ravintola syyskuussa 2015. Olympian Iranin kiertomatkan osallistujat esittäytyvät toisilleen lounasta odotellessamme. Yksi pariskunta kertoo valitsevansa aina Olympian uudesta esitteesta yhden matkan ja tänä vuonna matka suuntautui Iraniin. He ovat löytäneet oman tapansa matkustaa ja se on tämä. Meillekin Olympian matkat ovat tuttuja: viimeisen 13 vuoden aikana olemme heidän matkassaan olleet Tansaniassa, Etelä-Amerikassa, Indokiinassa ja viimeksi Iranissa.

Olympia 2017

Olympia Kaukomatkatoimiston vuoden 2017 esite tuli viime viikon lopulla.
Selasin sen läpi heti ensimmäisenä iltana – kerraten mielessäni jo tekemiämme matkoja, omissa suunnitelmissamme olevia maita ja muuten vaan tutkien mitä kaikkea on tarjolla. Tulipa siinä havainnoitua sitäkin, mitä ei ollut tarjolla.

Bhutanin kiertomatka

Jos nyt valitsisin sen yhden matkan vuodelle 2017 se olisi Bhutanin kiertomatka.
Matkassa olisi meille sopivasti myös ripaus Nepalia, muutama päivä Kathmandussa. Monet käyvät Nepalissa vaeltamassa, mutta emme ole oikein sitä mieltäneet meidän jutuksemme, joten tämä riittäisi. Vaellusta, tai ainakin kiipeämistä näyttäisi olevan riittävästi tarjolla Bhutanissakin, nousu Khamsum Yuelley Namgyal -temppeliin Punakhassa ja vaellus Tiikerin pesä -erakkoluostarin yllä olevalle näköalatasanteelle 3000 metrin korkeuteen. Jälkimmäisen retken kestoksi on arvioitu 6 tuntia ja siitä todetaan, että nousu on paikoin raskas, joten osallistuminen edellyttää hyvää terveyttä ja liikuntakykyä.
Voi hyvinkin olla, että lähdemme tälle matkalle helmi-maaliskuun taitteessa, mutta emme kuitenkaan tee päätöstä ihan vielä: nyt varatuista neljästä matkasta ainakin pari täytyy ehtiä kokemaan ennen kuin varaamme lisää matkoja!

Barentsburg Huippuvuoret
Barentsburgin yhdyskunta Huippuvuorilla

Pysähdyn myös Huippuvuorten matkan kohdalla. Mehän kävimme siellä omatoimisesti, mutta yksi maailmanmatkaajaystävämme on käynyt tuolla Olympian matkalla ja olihan se parempi kuin omatoimimatkamme: Olympia oli saanut sovittua jääkarhunkin kanssa näyttäytymisestä :-).

Bukarest ja Bulgarian kiertomatka pysäyttää hetkeksi: ei Bukarest, mutta Bulgarian osalta Unescon maailmanperintökohteet Ivanovon ja Rilan luostarit jäivät meillä pistäytyessämme vain Sofiassa näkemättä ja Plovdivkin voisi olla mielenkiintoinen. Tuskin kuitenkaan lähdemme kertaamaan Bukarestia ja Sofiaa siitä huolimatta.

Volgan risteilyllä näkisi paljon Venäjää, mutta ei Venäjää meille, ei nyt ainakaan.

Aragat Armenia
Aragat-vuori Armeniassa

Aikoinaan etsimme valmista matkaa, joka olisi sisältänyt Armenian, Georgian ja Azerbaidzanin, mutta silloin sellaista ei löytynyt ja Starligth Tours räätälöi sellaisen meille ja ystäväpariskunnallemme. Nyt Olympiakin tarjoisi sellaisen. Vaan eipä tarjoa nousua Aragats-vuorelle, jonka Lassen tuolloin Yerevanissa asunut ystävä meille ”tarjosi”.
Myös Kazakstan ja Kirgisia olisivat nyt tarjolla samalla matkalla: olisiko niin, että yhä useampi haluaa mielellään yhdistää samaan matkaan samalla suunnalla olevia maita. Reitti näyttää menevän toiseen suuntaan kuin meidän matkamme aikoinaan, eli Astanasta Bishkekiin.

Machu Picchu Peru
Laamat Machu Picchulla, Perussa

Etelä-Amerikan ”isoista” nähtävyyksistä Machu Picchun ja Galapagossaaret voisi nyt yhdistää samaan runsaan 2 viikon matkaan. Aika hyvän tuntuinen yhdistelmä kahdesta maasta, suosittelemme molempia kohteita :-).
Me tosin ”tarvitsisimme” Etelä-Amerikassa yhdistelmämatkan vaikka Boliviaan ja Paraguayhin, mutta sellaista ei ole tarjolla. Bolivian kaveriksikin olisi tarjolla Peru ja Machu Picchu, jota emme kuitenkaan toista kertaa olleet ajatelleet käydä katsomassa. Eteläisen Amerikan kierroksesta Uruguay on pudonnut pois, mutta toisaalta nyt siihen sisältyy Iguassun putoukset. Me ”joudumme” yhdistämään ne Paraguayn bongaamiseen – jos nyt sinne koskaan päädymme.

Karen Blixen Nairobi
Karen Blixen -museo Nairobissa, Keniassa

Afrikan safarien kohdalla pysähdyn hetkeksi Keniaan. Kiehtova Kenia sisältää samat kohteet kuin joulukuisella matkallamme, jopa samassa järjestyksessä, ja Olympia on osannut ottaa matkaan mukaan myös Karen Blixen -museon, jonka me liitimme Aventuran matkamme häntään pienellä räätälöinnillä. Mutta Kenian safari ja Mombasa: Amboselin ja Länsi- ja Itä-Tsavon puistot ovat meiltä vielä näkemättä, eli Keniassa riittäisi kyllä nähtävää toisenkin matkan verran. Ehkei nyt kuitenkaan. Siinä missä olen tavannut sanoa, että meillä risteilyjen välillä pitää olla vähintään pari vuotta, niin ehkä myös safarien.

Rovos Rail -matkat ovat kalliita: Namibiasta Etelä-Afrikkaan 8.250 euroa – ehkei sittenkään. Filippiinien kiertomatka taas kuullostaa Olympia-matkaksi edulliselta: 2.950 euroa kahdesta viikosta. Filippiinit ei kuitenkaan ole ihan matkasuunnitelmiemme kärjessä, joten emme innostu.

Papua-Uusi-Guinea

Port MoresbyEsitteen loppupuolella on mielenkiintoinen pala historiaa: Olympian lehti-ilmoitus vuodelta 1966 kertoo seuraavaa: ”Tänään lähtee KAR-AIRin DC-6 B viemään ryhmäämme Uuteen-Seelantiin, Australiaan ja Uudelle Guinealle”. Nytkin olisi tarjolla matka Papua-Uuteen-Guineaan. Matka näyttäisi päättyvän Port Moresbyhyn, joka taas on jäänyt lähtemättömästi mieleeni Nevil Shuten romaanista On the Beach, jossa Australia on vielä säilynyt maailmanlaajuiselta ydinlaskeutumalta, joka kuitenkin leviää myös etelään. Sukellusveneellä tehdyllä tiedustelumatkalla todetaan mm. että  Port Moresbystä ei enää kuulu mitään. Kirja ja siitä tehdyt elokuvat (ja televisiosarjat) olivat aikoinaan suosikkejani ja opettivat minulle myös Port Moresbyn sijainnin kartalla. 8.270 euroa kahdesta viikosta Papua-Uudessa-Guineassa? Ehkei kuitenkaan nyt vielä ainakaan.

Olympiankin matkassa pääsisi myös Etelämantereelle, mutta toteutus vaikuttaa kalpealta kuunneltuani Arton kertomuksen 7 viikon matkastaan Bark Europalla. Mutta siinä missä en sittenkään näe itseäni purjehtimassa 7 viikkoa eteläisellä Atlantilla, Olympian matkalla saattaisin itseni kuvitellakin, mutta Etelämannerkaan ei ole matkasuunnitelmiemme kärjessä (itse asiassa ei koko listalla). Vaikka ei tuo 10.940 euroa paljoa enempää ole kuin 8.270 euroa.

Matkoja pienen kirjan verran, mutta jotain jäi puuttumaankin.
Iranin kiertomatkalla mielessä olivat myös muut maat sillä suunnalla ja kun kaikkien Stanien (Afganistan, Kazakstan, Kirgiisia, Pakistan, Tadzikistan, Turkmenistan, Uzbekistan) kiertäminen on hiukan haastavaa Afganistanin ja Pakistanin osalta ja Kazakstanissa ja Kirgiisiassa useampikin meistä oli jo ollut, niin ehdotimme Uzbekistan, Tadzikistan ja Turkmenistan -yhdistelmää, mutta sitä ei ainakaan vielä löytynyt. Tämän syksyn tarjonnassa olisi kyllä ollut Uzbekistan ja Turkmenistan -yhdistelmä, mutta jäämme toistaikseksi odottamaan Maailmanmatkaajien klubimatkana Turkmenistanin matkaa ensi keväänä.

Mutta siis, yhteenvetona, ei tullut vielä varattua Olympia-matkaa ensi vuodelle, mutta ihan mahdollista se on, vähän myöhemmin.

Olympia-matkat ovat meille hyvä vaihtoehto kohteisiin, johon emme omatoimisesti halua lähteä, jossa on tarve liikkua laajemmalla alueella kuin yhdessä kaupungissa ja jossa emme kuitenkaan halua autoa vuokrata. Riittävän vieraassa kulttuurissa osaava opaskin on mukava lisä matkaan ja vaikka Olympian matkaohjelmat ovat todella tiiviitä, niin vastapainona suhteellisen lyhyessä ajassa näkee ja kokee todella paljon.
Ja useimmiten viiden tähden majoituksella ja palveluilla siten, että itse ei tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että on joka aamu ajoissa paikalla.
Ryhmän kanssa liikkuminenkaan ei meitä häiritse kun ryhmän koko ei ole liian suuri ja näinhän Olympian matkoilla on. Joskus irtaudumme hetkeksi ryhmästä ja otamme omaa aikaa, mutta usein olemme myös viihtyneet muiden ryhmäläisten seurassa.

Oletko Sinä ollut Olympian matkalla?
Joko Sinulla on vuodelle 2017 ulottuvia matkasuunnitelmia?

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

P.S.
Kirjoitin tämän puhtaasti rakkaudesta lajiin. Olympia Kaukomatkatoimistolla ei jutun kanssa ole muuta tekemistä, kuin että lähettivät meille esitteensä viikonloppuni ratoksi!

Tags from the story
,
Join the Conversation

21 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  En ole ollut Olympian matkoilla, mutta heidän esitteistä saa hyvän mallin omatoimimatkan järjestämiseen tai ainakin hyvät raamit missä kannattaisi käydä. Kopiointia ja ideoiden poimimista ei ainakaan vielä ole kielletty. Heidän Indokiinan kierros ja täälläkin kuvattu matkakertomus oli pohjana kun suunnittelin tulevaa Laosin ja Vietnamin omatoimimatkaa marraskuulle 2016.

  Vuodelle 2017 ei ole vielä yhtään matkaa varattuna — siis vielä.. – kun tänä vuonna on ”vielä” viisi matkaa tulossa. Nyt kesällä Armenia, Kuuba ja Sisilia – myöhemmin syksyllä Marokko, sekä Thaimaa-Laos-Vietnam kierros. Nämä kaikki omatoimisesti. Tavoitteena on vuonna 2017 käydä Kazastanissa, jolloin olisi kaikki Euroopan 51 maata käytynä.

  1. Kiitos Reissu-Jani! Toki mekin joskus olemme Olympian esitteestä hakeneet perustietoa omatoimiseenkin matkailuun, mutta esimerkiksi toissasyksynä päädyimme ottamaan heidän Indokiinan kierroksensa ”maaosuuden” osaksi pitempää Aasian matkaamme, kun se näytti olevan kivan valmis kokonaisuus kaikkien siirtymisineen ja retkineen, eikä haluttu itse lähtöä kaikkea säätämään.

   Me haemme usein melko helppoa toteutusta, joka on käytännössä tarkoittanut, että kaupunkilomat omatoimisesti, roadtripitkin omatoimisesti Euroopassa ja nyt syksyllä Kanadassa, mutta eksoottisemmat kohteet jonkun osaavan tahon valmiiksi kokoamina. Syksyn risteilynkin ostimme suomalaiselta välittäjältä valmiina kokonaisuutena, kun lisäpäiviin ei kuitenkaan olisi lomapäiviä riittänyt, niin mitä sitä sitten säätämään :-)

 2. Mä olen usein unelmoinut kaikenlaisista reissuista, kun olen vanhempieni luona selannut Olympian esitettä. Yhdellä ryhmätkalla me olemmekin jo käyneet Pietarissa (http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/04/03/27-venaja-upeusoverit-tsaarin-ajan-pietarissa/) ja siitä jäi positiiviset fiilikset. Minkä ikäisiä matkaajia Olympian matkoille yleensä lähtee? Odotin Pietarin kohdalla, että olisimme nuorimmat, mutta oli siellä toinenkin alle 30-vuotias pariskunta.

 3. Kiitos Sonjanette! Meidän neljän reissun kokemuksemme mukaan Olympian matkoilla käy toki paljon vähän vanhempia ihmisiä, jotka haluavat matkustaa mukavasti ja helposti – ja jotka ovat valmiita maksamaan mukavuudesta ja palvelusta.
  Mutta jokaisella matkalla on myös ollut mukana nuorempiakin pareja – tai yksinäisiä naisia tai miehiä. Ehkä ikäluokka 20-30 kuitenkin on se harvinaisin, alle 20-vuotiaita voi olla mukana vanhempien kanssa ja sitten taas jo 30+ ikäisiä.

 4. says: Lotta | Watia.fi

  Ihana kuva on valittu uuden esitteen kanteen. <3

  Just tuossa yksi päivä selailin netissä samaista esitettä. Todella mielenkiintoisia matkoja siellä kyllä on. Musta olisi hirveen kiinnostavaa lähteä mukaan opastetulle kiertomatkalle. Nyt kun itse vetää noita Japanin ryhmiä, niin tullut sellainen fiilis, että haluaisi itsekin kokeilla vaan mennä matkanjohtajan perässä mistään järjstelyistä sen enempää välittämättä. Olisipahan ainakin rentoa lomaa. Toisaalta joskus noilla matkoilla on aika kiireinen aikataulu, mutta itse pidän enemmän monen asian kokemisesta kuin löhöilystä. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Meitä noissa valmiissa, sinänsä ihanissa, matkoissa haittaa usein se, että kun ne ovat vain yhtenä tai kahtena toteutuksena vuodessa, niin päivät eivät välttämättä sovi kalenteriimme, ei sitten millään :-(

 5. En ole ollut Olympian matkalla mutta muistan Suomessa asuessani aina lukeneeni esitteen. Aika kattavalta tuntuu matkatarjonta, voisin ottaa minkä noista yllä mainituista tahansa. Tulee ihan matkakuume kun tätä lukee!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Suomalaisen kiertomatkatarjonnan kentässä tuo on kyllä aika mahtava valikoima.

 6. Mahtavia matkoja, lähtisin mille tahansa noista vaikka heti! :)
  Olympia on matkatoimistona minulle aivan vieras, en tiedä olinko kuullutkaan siitä ennen kuin luin siitä blogistasi. Vuodelle 2017 ei minulla ole vielä yhtäkään matkasuunnitelmaa – kunhan ensiksi tulee selvyys tämän vuoden (ja kesän!) reissuihin :)

 7. says: Pirkko

  Kiitos Terhi! Eipähän meilläkään sentään ole oikeasti vielä mitään varattuna vuodelle 2017 – eletään nyt tämäkin vuosi ensin …

 8. Olympian matkat on kyllä huippuja. Olen reissannut heidän matkoillaan Meksikossa, Guatemalassa ja Egyptissä.

  Katselin samaa esitettä, tosin netistä ja kyllähän siellä monikin matka houkuttelisi. Samaa Bhutanin matkaa kuolasin. Rovos Rail saa odottaa kunnes saan sen lottovoiton : )

 9. Mä olen sitä sakkia, jolle matkatoimiston reissuilla reissaaminen, oli se sitten Aurinkomatkat tai Olympia, on aina tuntunut vieraalta. Olympiasta minulla on kuitenkin kuva laadukkaana ja mielenkiintoisena matkatoimistona, ja JOS järjestetylle matkalle lähtisin, niin Olympia olisi vahva vaihtoehto. Mä tykkään opastetuista kierroksista muutenkin, joten kyllähän se voisi olla vaihtoehto…

  Tosin uskon aina pääseväni halvemmalla omatoimisesti, ja se on tässä elämäntilanteessa aika iso paino vaakakupissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Meillä tuo vaakakuppi on tässä elämänvaiheessa kääntynyt helppouden puolelle, eli mielellämme maksammekin vähän siitä, että joku muu selvittää kaiken tarvittavan. Ja jos siltä tuntuu, niin vielä ”tuhlaamme” valmiiksi selvitettyjäkin, ja lähdemme välillä ryhmästä poiskin :-)
   Mutta ehdit Sinäkin, vielä, sitten joskus kymmenien vuosien kuluttua!

 10. Olympian matkoilla en ole ollut mutta kiinnostus on kova :) Ehkä joskus kun on nuorella rahaa lisää tilillä. Matkat kuulostavat erittäin mielenkiintoiselta ja näissä vähän tuntemattomimmissa kohteissa voisin tykätä siitä että olisi matkanjärjestäjän apu. Minun pitääkin hankkia tuo esite. On ainakin sitten jotain mistä haaveilla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miraorvokki! Juuri eksoottisemmissa kohteissa on kiva, että joku muu selvittää tarvittavat jutut. Esite on muuten Olympian sivuilta netissäkin selattavissa.

 11. En ole koskaan Olympian matkalla ollut, mutta vuosia esitettä kuolannut ja hakenut ideoita omiin reissuihin.

  Tuo Filippiinien reissu itse asiassa kuulostaa hintaluokaltaan sellaiselta, että opastettuna varsin kohtuullinen hinta. Monet noista reissuista on sellaisia, että mielelläänhän niihin lähtisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Taitaa olla, muutamasta muustakin kommentoijasta päätellen, tuo Olympian esite myös omatoimimatkailijoiden ”oppikirjamateriaalia” :-) Filippiinejä emme vielä ole mieltäneet omalta osaltamme Top 20 kiinnostavaksi kohteeksi, mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka joskus, sittenkin.

 12. says: Helena Arvio

  En oo vielä ollut, voisin harkita lähteväni joskus.. Nyt olen jo maaliskuussa menossa Teneriffalle ja ens syksynä mahdollisesti Thaimaahan..

  Matka-agentit on ollu mulle hyvä, ovat panostaneet esteettömyyteen.

 13. says: Pirkko

  Kiitos Helena! Totta, maailmalle pääsee edullisemminkin kuin Olympian matkoilla, mutta helpommin ei pääse :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.