Maabongauksen perusteet

Päivitetty viimeksi 14.2.2022

Maa- ja aluelistat

Maabongauksessa käytettäviä maa- ja aluelistoja on useita. Yksiselitteisin näistä on YK:n jäsenvaltiot, mutta etenkin maabongausta pitempään harrastaneet käyttävät usein paria kolmeakin seuraavista listoista:

Maalistat

  • YK:n jäsenvaltiot193 valtiota
  • YK:n jäsenvaltiot täydennettyinä valtiolla, jotka eivät syystä tai toisesta (vielä) ole YK:n jäseniä ( Kosovo, Taiwan, Vatikaani) – 196 valtiota
  • Edellämainitut 196 maata ja  YK:n tarkkailijajäsenenä oleva Palestiina  – 197 valtiota

Aluelistat

  • Aluelistoista suppein on Nomadmania -sivuston UN+ -lista, joka sisältää 193 YK:n jäsenvaltion lisäksi 74 jossain määrin itsenäisen aseman omaavaa aluetta, esimerkkeinä vaikkapa Ahvenanmaa Suomessa, Fär-saaret, Grönlanti, Huippuvuoret, monet ei-itsenäiset Karibian saaret ja vaikka Hong Kong ja Macau.
    Yhteensä alueita tällä UN+ -listalla on 267.
  • Travelers’ Century Clubin 331 alueen listalla on edellä mainitun UN+ -listan lisäksi myös mm. TCC:n Enklaavi tai mantereellinen eristyneisyys tai Liittovaltiot–sääntöjen mukaan omiksi alueikseen luettavia maiden osia esimerkkeinä Yhdistyneiden Arabiemiraattien jakaminen 7 osaan, Yhdistyneen kuningaskunnan jakaminen Englantiin, Skotlantiin, Pohjois-Irlantiin ja Walesiin ja vaikka Yhdysvalloista Alaskan ja Havaijin määrittely omiksi alueikseen perustuen niiden etäisyyteen muusta Yhdysvalloista yhdistettynä suureen asukaslukuun.
    Saari-säännön mukaan monet Euroopan saaret kuten esimerkiksi Kanarian saaret, Madeira, Sardinia ja Sisilia ovat myös omia alueitaan.
    Travelers’Century Clubin järjestelmä on YK:n jäsenvaltiolistan ohella ainoa näistä listoista, joilla valtio tai alue otetaan mukaan listalle selkeästi määritellyllä tavalla – tosin TCC:n aluemääritelmäsäännöstössä on 7 sääntöä, eli ihan yhdellä lauseella se ei ole selitettävissä.
  • Most Traveled People –järjestelmä jakaa maailman 1013 alueeseen.
    Tässä järjestelmässä isot valtiot on jo jaettu osavaltioihin, eli siinä missä Yhdysvallat on yksi valtio ja TCC-pisteinä kolme aluetta, niin MTP-järjestelmässä jokainen osavaltio on oma alueensa. Samalla tavalla Venäjä jaetaan oblasteihin ja esimerkiksi Sveitsi kantoneihin.
    Järjestelmää on kuitenkin kritisoitu siksi, että sen aluejako on pitkälti yhden miehen (Charles Veleyn) käsialaa ja siinä missä jotkut maat jaetaan hyvinkin tarkkaan osiin, niin toiset saman kokoluokan maat kuitetaan yhtenä alueena. Alueet ovat kuitenkin helposti tunnistettavissa ja oman aluekirjanpitonsa saa tehtyä Most Traveled People –sivustolla.

    mtp profile 2020 01 Maabongauksen perusteet
    Kuva vuodelta 2020
  • Nomadmanian järjestelmässä maapallo jaetaan tarkimmillaan 1301 alueeseen. Joidenkin maiden osalta alueiden tunnistaminen vaatii jo tarkkaa kartan käyttöä, sillä esimerkiksi Suomi jaetaan viiteen osaan (Ahvenanmaa mukaanlukien) ja alueet pystyy Nomadmanian listassa tunnistamaan lähinnä niistä mainittujen esimerkkikaupunkien perusteella.
    Nomadmania-sivuston hyvänä puolena on, että jos sen onnistuu täyttämään tällä alimmalla, 1301 alueen tasolla, niin sivusto laskee samalla vaivalla myös YK:n osavaltiot, UN+ -listan pisteet ja TCC:n alueet. YK:n osavaltiot laskee toki myös MTP-sivusto.

    Nomadmania Maabongauksen perusteet
    Kuva vuodelta 2020

Nomadmania-järjestelmä tunnettiin aikaisemmin nimellä The Best Travelled People.

Kirjanpito netissä

Most Traveled People ja Nomadmania -järjestelmät tarjoavat paitsi mahdollisuuden ylläpitää omia pisteitään järjestelmien nettisivuilla luomalla niihin tunnukset myös tuottaa karttoja, jotka näyttävät eri väreillä käydyt maat ja alueet.
Travelers’ Century Clubin pisteet on kerättävä itse vaikka excel-taulukkoon (tai käyttää Nomadmania -järjestelmän sivustoa, joka kattaa myös TCC:n alueet).

Unescon maailmanperintökohteet ja muita listoja

Lisäksi käytössä on, usein jonkun muun listan rinnalla, lista Unescon maailmanperintökohteista, Unesco World Heritage Sites (WHS, noin 1100 kohdetta).
Monet käyttävät listaa vierailuja eri alueille suunnitellessaan, mutta harvalla lienee tavoitteita näiden suhteen.
Listaa omista käydystä Unescon maailmanperintökohteista voi ylläpitää ainakin Nomadmanian ja Most Traveled People -sivustoilla.

Erikoistuneimmista bongauslistoista, joista olemme kuulleet esimerkkeinä voisi mainita vaikka tavoite golffata tai suunnistaa kaikissa maailman maissa. Onpa joku juossut maratonin kaikilla maailman mantereilla, Antarktis mukaanlukien. Pääkaupungitkin ovat keräilyn kohteena.

Hyväksyttävän vierailu määrittelyn haasteet

Siinä missä maa- ja aluelistoja on monia, niin on myös käsityksiä ja sääntöjä siitä, että mikä on hyväksyttävä vierailu.

Useimmat tuntemani maabongarit viettävät vähänkin isommissa maissa useita päiviä tai viikkoja, usein kierrellen maan eri osissa ja vieraillen esimerkiksi maan Unescon maailmanperintökohteissa, mutta erityisesti pienten maiden tai saarien tai osavaltioiden kohdalla saattaa tulla vastaan myös kysymys vierailun minimipituudesta.

Yöpyminen maassa saattaisi olla hyvä kriteeri ja jotkut käyttävätkin varmasti sitä, mutta esimerkiksi Karibian alueella on paljon valtioita, joissa usein vieraillaan risteillen ja vain päiväkäynnin verran. Jotkut korvaavatkin yöpymisen maassa tai alueella nautitulla lounaalla, mutta toisaalta risteilylaivoilla on tarjolla runsaasti ruokaa, joten päiväretkellä ei välttämättä tule nälkä.

Entä jos laiva ei myrskyn takia pääsekään satamaan ja vietät päivän ankkurissa mahdollista tuulen tyyntymistä odotellen, mutta et pääse maihin. Olit kuitenkin kyseisen maan aluevesillä. Kävitkö siis kyseisessä maassa?

Entä välilasku maassa, jossa et ole aikaisemmin käynyt? Saatat viettää kentällä useammankin tunnin, mutta olet koko ajan transit-alueella. Entä jos lentosi eivät olleet samalla lipulla ja joudut hakemaan itse matkatavarasi hihnalta ja poistumaan saapumishallista palataksesi kohta takaisin lähtöhalliin jatkaaksesi matkaa?

Hyväksyttävä vierailu järjestelmittäin

Travelers’ Century Clubin säännöt hyväksyttävän vierailun osalta ovat muita järjestelmiä väljemmät:  myös välilaskut ja satamassa käynnit laivasta poistumatta kelpaavat heille, eli hyvin lyhytkin vierailu maan läheisyydessä tällä tavalla riittää. Perusteluna järjestö käyttää sitä, että näin menetellen mahdollisimman monen on mahdollista saavuttaa jäsenvaatimuksena olevat vierailut 100 alueella.

Monet maabongarit eivät kuitenkaan itse laske esimerkiksi välilaskuja tai satamia, jos eivät poistu laivasta.

Nomadmania ja Most Travelled People –järjestelmät käyttävät hyväksyttävälle vierailulle tiukempia kriteerejä :

  1. Jos kyseessä on kansainvälinen raja, jossa rajatarkastukset ovat käytössä, olet vieraillut maassa vasta rajatarkastuksen jälkeen.
  2. Jos rajatarkastuksia ei ole käytössä, niin seisominen kyseisen maan/alueen maaperällä riittää. Tämä pätee myös saariin, eli niihin on rantauduttava.
  3. Luonnontilaisten saarien osalta, jonne rantautuminen ei ole sallittua, riittää saaren koskettaminen (uiden tai laivasta kurkottaen).

Vierailun pituudelle ei aseteta erityisiä vaatimuksia.

Nomadmania muistuttaa myös, että kulku alueen läpi junalla tai autolla ei riitä: junasta tai autosta on poistuttava vähintään astuakseen alueen maaperälle.

Toisaalta Nomadmania mainitsee myös muutaman listallaan olevan asumattoman saaren, esimerkiksi Bouvet Islandin, josta se toteaa, että saaren näkeminen riittää.

Tässä vielä linkki sääntöihin Nomadmanian sivuilla.

Maa- tai aluepisteiden verifiointi

Nomadmania –sivusto on toteuttanut myös maa- ja aluepisteiden verifiointijärjestelmän.
Kun  harrastaja alkaa lähestyä listan kärkipäätä pyydetään häneltä todisteet satunnaisesti valitusta otoksesta käytyjä maita tai maita ja alueita.

Käynnin voi todistaa lentolipuilla, passileimoilla, valokuvilla tai muilla todisteilla.

Verifioinnin läpäistyjen henkilöiden tietoihin  liitetään tieto siitä, että tiedot ovat verifioituja.

Nomadmania Maabongauksen perusteet

Ylläolevassa kuvassa Nomadmanian Suomen kärkeä tammikuussa 2017.
Viljanen, Suonio, Valtari ja Tuomola ovat läpäisseet verifiointiprosessin maatasolla, Valtari ja Tuomola myös aluetasolla.

Maailmanmatkaajat

Suomessa voit tutustua muihin maabongausta harrastaviin henkilöihin Maailmanmatkaajat -klubissa, jonka jäsenvaatimuksena on 100 TCC-aluetta.
Klubi kokoontuu kuukausittain Helsingissä.

Meidän tapamme ja tavoitteemme

Maabongaushistoriastamme, tämän hetkisistä lukemistamme, tavoitteista ja niiden saavuttamisesta ja seuraavista tavoitteistamme voit halutessasi lukea täältä.

0 replies on “Maabongauksen perusteet”