Kaikki paitsi purjehdus on turhaa

Saavutettuani ”matkailutavoitteeni” 100 maata (TCC), kokosin tähän blogiin yhteenvedon näistä maista – kirjoittaen sitä varten myös joitakin matkailujuttuja vuosien takaa ja erityisesti toteuttaen kuvakertomuksia matkoista siten, että niitä löytyy lähes jokaisesta maasta.

Tälle blogille nimensä antaneen S/Y Meriharakka -purjeveneen siirtyminen kokonaan pois suvusta innoitti ajatukseen koota yhteen purjehdushistoriaamme samaan tapaan.

S/Y Meriharakka Iirislahdessa
S/Y Meriharakka Iirislahdessa
Lasse ja Pirkko ruorissa
Lasse ja Pirkko ruorissa – vähintään yksi ruorikuva kummastakin joka kesä!

Alla kuvakertomuksina tai ihan kunnon matkakertomuksina purjehdusretkemme parin vuosikymmenen ajalta:

1986

Veljeni ensimmäinen purjevene oli pieni Avance 245, nimeltään S/Y Tiia. Kesällä purjehdimme nelistään, me ja veljeni vaimoineen Helsingistä Paraisille – elämämme ensimmäinen Porkkalanselän ylitys ukkoskuuron vielä yllättäessä oli … ainakin kokemus!

1986 Avance 245

1993

Veljeni tytär, Tiia, syntyi syksyllä 1987 ja veneily jäi hetkeksi. Kesällä 1993 tapailtiin taas veneilyn aakkosia, tällä kertaa vuokratulla moottoriveneellä. Mukana myös 5-vuotias Tiia.

1993 MS Celeste

1994

Syksyllä 1994 ostimme veljeni kanssa kimppaan ensimmäisen purjeveneemme, Sunwind 27:n, joka sai nimekseen Pica Pica. Ensimmäisenä syksynä veneestä tuli otettua vaan muutama ”tekninen” kuva kaupanteon yhteydessä joten kuva-albumin kansikuva on kesältä 1996, jolloin vene kävi ensimmäisen kerran Espoossa ja Haukilahdessa.

1994 Pica Pica

1995

Pica Picalla Uudessakaupungissa ja Raumalla. Pirkko ja Tiia olivat aika hyviä tekemään ostoksia vierassatamien kaupoissa – vaikka tällaisia kuva-albumin kansikuvassa Tiialle olevia kivoja kesähattuja!

1995 Uusikaupunki Rauma

1996

Seuraavan kesän purjehdus ulottui jo Ahvenanmaalle, jossa hienoisesta sateesta huolimatta Lasse ja Pirkko pääsivät nostalgiseen tunnelmaan Bomarsundissa. (Olimme ensimmäisenä yhteisenä kesänämme 1976 tehneet telttaretken Ahvenanmaalle, myös Bomarsundiin).

1996 Maarianhamina

1997

Kökar, Utö, Haukilahti … syksyllä Sunwind 27 vaihtui jo isompaan,  Artina 33:een

1997 Kökar Utö Vänö Haukilahti Artina

S/Y Nausikaa 1988 – 1997 – S/Y Meriharakan 10 ensimmäistä vuotta
Ote Heikki Toikan artikkelista Pursiseuralainen 2/1997 -lehdessä.
Artina 33:n on suunnitellut Hans Groop, josta juttu Helsingin Sanomissa mm. 28.7.2012.

1998

Purjehdusretkiä Saaristomerellä S/Y Meriharakalla.
Kuva-albumissa myös kuvia Pirkon tiimipäiväpurjehduksesta Swan 51:llä Nauvosta.

1998 Artina ja Swan

1999

S/Y Meriharakalla mm. Tallinnassa – vene osan kesää Iirislahdessa

1999 Iirislahti-Tallinna-Hanko-Vänö-Jurmo

2000

Lyhyempiä saaristoretkiä S/Y Meriharakalla mm. Jurmoon ja Vuosnaisiin. Kuva-albumin kansikuvassa nuori kipparimme Satu Saaristomerellä. Kävimme myös S/Y Tiiralla Hangosta Visbyhyn ja takaisin ja päädyimme paluumatkalla ehkä hurjimpaan myrskyyn, missä koskaan olemme olleet, mutta onneksi vaan vene kärsi vaurioita.

2000 Hanko-Visby ja kesäretkiä

2001

Helmikuussa kävimme purjehtimassa Karibialla (Brittiläisillä Neitsytsaarilla).
Mukana myös Satu, jonka nimitimme hetimmiten jollakapteeniksi, hän kun oli ehdottomasti meistä kätevin jollan käsittelyssä.

S/Y Meriharakalla  kävimme Ruotsissa ensimmäistä kertaa omalla veneellä.

2001 Maarianhamina--Sandhamn-Utö

2002

Keväällä purjehtimme Välimerellä Kreikassa Lefkaksen ympäristössä.
S/Y Meriharakalla osallistuimme TPS:n Mälaren eskaaderilla ja palasimme takaisin Gotlannin ja Gotska Sandön kautta. Kuva-albumin kansikuva onkin juuri Gotska Sandöltä – upea paikka!

2002 Wasahamnen-Visby-Gotska Sandö

2003

Kesän reitillä mm. Bengtskär, Isokari, Källskär ja Taalintehdas. Kuvia myös Tall Ship Racestä Turusta ja Pirkon purjehduksesta Swan 51:llä työporukalla Helsingissä.

2003 Källskär, Tall Ship Race, Swan

2004

Keväällä purjehdimme Ateenasta Kosille Välimerellä. Kesällä kävimme mm. Kökarissa ja osallistuimme TPS:n eskaaderin Ruotsista takaisin -osuuteen.

2004 Kökar jaTukholma-Turku

2005

Tänäkin kesänä kävimme Tallinnassa. Lisäksi kiersimme kaikki silloiset Turun Pursiseuran saaret: Pyytinkarin, Tjärulotin, Svinön ja jopa Marholmsörenin.

2005 Tallinna ja TPS:n saaret

2006

Jäähyväiskesä sikäli, että luovuimme osaltamme S/Y Meriharakasta. Purjehdimme kuitenkin vielä tämän kesän niin Turku – Hanko -välillä ja Ahvenanmaan ympäri ja luovuimme veneestä vasta elokuun lopussa.

2006 Träskö Ahvenanmaa

2007

Vene jäi kuitenkin sukuun, eli veljelleni ja teimme sillä tänäkin kesänä kesäretken mm. Jurmoon, Utöhön ja Kökariin.

2007 Utö Jurmo

2008

Edelleen kesäpurjehdus S/Y Meriharakalla – tällä kertaa etenkin Merikarhujen saarissa veljeni liityttyä kyseiseen seuraan.

2008 Gullkrona

2009

Viimeisen kerran S/Y Meriharakalla kahdestaan mm. Pyytinkarilla ja Tjärulotissa.

2009 Turun saaristossa

2010

S/Y Meriharakalla ja Merikarhujen vieraana tänäkin kesänä.

2010 Purjehduskuvat

2011

S/Y Meriharakka viimeistä kesää suvussa. Jätimme veneelle toiseen kertaan jäähyväiset Vormössä Inkoon edustalla. Samalla jätimme jäähyväiset Vormölle, sillä Nokia oli päättänyt myydä tämän henkilökuntansa käytössä olleen kesäsaaren, jolla mekin olimme ehtineet viettää muutamana kesänä mökkiviikonlopun.

2011 Jäähyväiset Meriharakalle ja Vormölle

2012

Purjehtimassa S/Y Tempolla (Arcona 340), jolla veljeni korvasi S/Y Meriharakan.
Syystä tai toisesta tämän jälkeen olemme olleet S/Y Tempollekaan palanneet.

2012 S/Y Tempo

Purjehdusvuosinamme blogimme ”kulki mukana” jos ei nyt maailman merillä, niin Itämerellä ainakin

Muita merellisiä juttuja

Lisää purjehdusaiheisia tai muuten merellisiä juttuja blogissamme löydät tästä.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Petri Läspä

    No heippa Pirkko ja Lasse. Olen mielenkiinnolla seurannut teidän retkiänne lähinnä silloin kun purjehditte. Tämä oli hyvä blogi laittaa viestiä teille, koska otsikko pitää täysin paikkaansa. Emme perheeni kanssa omista purjevenettä mutta veri vetää merelle ja se on aivan uskomaton kaipuu kun voisi edes hetken nauttia siitä kipinästä mikä silloin 12 kesäisenä tarttui, kun Eeron kanssa merelle mentiin. Purjehdus/meri on minulle erittäin tärkeä ja toivon, että jonain päivänä voin viedä lapseni omalle veneelle.
    T: Petri

  2. says: Pirkko

    Kiitos Petri! Osaltamme purjehdus onkin jo enimmäkseen jäänyt, mutta tiedät varmasti, että Eero on jatkanut harrastusta täysillä ja on kai juuri näinä minuutteina rantautumassa Saint Lucialle ylitettyään Atlantin purjeveneellä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.