Maailmankarttamme

Vihreät käyty. Keltaiset ehkä seuraavaksi. Siniset ehkä. Punaiset ei.

Linkit blogimme juttuihin kaikista käymistämme maista (139/140 – päivitetty 2/12/2019) löydät ylläolevasta kartasta.  Pieniin valtioihin osut paremmin jos zoomaat kartan isommaksi.

Maiden lisäksi meille tärkeitä ovat myös Traveler’s Century Clubin alueet.
Näiden osalta valitsemamme karttaohjelma on, kuten kaikki “täppää käymäsi maat” -sovellukset normaaliin tapaan epälooginen, eli osa alueista on linkitettävissä karttaan, osa ei. Linkitimme ne, jotka se tuntee, mutta alla täydellinen kuvaus TCC-alueiden osalta.

Eurooppa

Pohjoismaissa omiksi alueikseen lasketaan Ahvenanmaa Suomessa, Norjassa Huippuvuoret ja Tanskassa Grönlanti ja Färsaaret.

Yhdistyneet kuningaskunnat jaetaan TCC-alueina Englantiin, Pohjois-IrlantiinSkotlantiin ja Walesiin. Myös Gibraltar, Guernsey ja Jersey sekä Man-saari ovat omia TCC-alueitaan.

Espanjalla ja Portugalilla on myös useita saaria, jotka ovat omia TCC-alueitaan, kuten Espanjan Baleaarit (Mallorca ja Menorca), Ceuta (Afrikan puolella oleva alue) ja Kanarian saaret Espanjassa ja Portugaliin kuuluvat Azorit ja Madeira.

Ranskassa “täytyy” käydä myös Korsikalla, jotta olisi käynyt kaikilla maan TCC-alueilla ja Italiassa myös Lampedusan saarella, Sardiniassa ja Sisiliassa.
Ranskalle kuuluva Reunion on toki maantieteellisesti Afrikkaa tai Intian valtamerta, mutta listattakoon sekin nyt tässä yhteydessä, sillä muita Afrikan harvoista TCC-alueista emme ole kolunneet, Egyptin Siinaita lukuunottamatta.

Kreikassa TCC-alueita ovat manner-Kreikan lisäksi Dodekaanien ja Joonian meren saaristot ja Kreeta. Kyproksellakin olemme käyneet myös Pohjois-Kyproksella ja ajaneet Dhekelian alueen läpi.

Itä-Euroopassakin on vielä muutama erillisalue, eli Bosniassa Sprska, Moldovassa
Transnistria ja Venäjällä Kaliningrad.

29 aluetta siis Euroopan itsenäisten valtioiden lisäksi!

Euroopan kaikki valtiot ja TCC-alueet saimme käytyä Moldovaan ja Transnistriaan suuntautuneella matkallamme syksyllä 2014.

Eurooppa 100% !

Aasia

Aasia on meillä vielä maabongausmielessä pahasti kesken, mutta muutamilla TCC-alueilla olemme sielläkin käyneet, eli Jejun saarella Etelä-Koreassa, Borneolla Sabahin alueella Malesiassa ja tietysti Hong Kongissa ja Makaolla.
Turkkikin jaetaan kahteen alueeseen, ja Euroopan puoleisen Istanbulin lisäksi olemme pistäytyneet myös Aasian puolella.  5 aluetta siis Aasiassa.

Lähi-itä

Lähi-idän saimme osaltamme valmiiksi ainakin toistaiseksi syksyllä 2017.

Lähi-itä 100%

Lähi-idän 6 aluetta tulevat siitä, että TCC-järjestelmässä Abu Dhabin lasketaan valtioksi, mutta emiraatit TCC-alueiksi.

Pohjois-Amerikka

Myös Pohjois-Amerikan saimme käytyä syksyllä 2017 Alaskaan ja Havaijille suuntautuneella matkallamme.

Pohjois-Amerikka 100%

Pohjois-Amerikan TCC-alueet ovat  Alaska, Prince Edward Island Kanadassa ja Ranskalle kuuluva St. Pierre & Miquelon. Mainitaan nyt tässä kohdin myös Havaiji, vaikka TCC sijoittaakin sen Tyynen valtameren yhteyteen ja Bermuda, jonka se sijoittaa Atlantille. Siis 5 aluetta.

Karibia, Väli- ja Etelä-Amerikka

Karibian 13 valtiosta meiltä uupuu enää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti.
Näille “TCC-saarille” olemme jossain vaiheessa poikenneet: Aruba (vain Lasse), Bonaire, British Virgin Islands, Cayman-saaret, Curacao (vain Lasse), St Maarten ja Saint Martin. Lasse poikkesi Aruballa ja Curacaolle muutama vuosikymmen ennen blogimme ajanlaskun alkua, joten niistä ei ole juttulinkkiä tarjota. 5/7 aluetta siis Karibialla.

Karibian alueen tilanteen osaltamme niin valtioina kuin TCC-alueina kokosin ennen viimeisintä Eteläisen Karibian kierrostamme tähän juttuun:

Karibia: 13 valtiota ja 17 aluetta

Väli-Amerikan saimme “valmiiksi” syksyllä 2019 tekemällämme kiertomatkalla.
Etelä-Amerikasta sen sijaan puuttuu vielä useampikin valtio: Kolumbia,  Guayana(t), Suriname, Bolivia, Paraguay ja Venezuela. Näistä Venezuela jääneekin uupumaan ja Boliviassa korkeus on vähän tiputtanut sen kiinnostavuutta.

Tyyni valtameri

Tyyni valtameri on alue, joka taitaa meillä jäädä pitkälti tutkimatta. Australian ja Uuden Seelannin lisäksi olemme alueen lukuisista TCC-saarista käyneet vain Ranskalaisessa Polynesiassa, Pääsiäissaarilla ja Galapagoksella.  Siis vain 3 aluetta ja maitakin vain nuo mainitut kaksi.

TCC alueiden lukumäärä

Näistä  kaikista muodostuu 53/55 pisteen ero käymiemme maiden (139/140) ja käymiemme TCC-alueiden (192/195) välillä 🙂

YK:n jäsenvaltioita meillä on käytynä kolme vähemmän, eli 136/137 – tämä ero johtuu siitä, että Kosovo, Palestiina ja Vatikaani, jotka yleisesti lasketaan valtioiksi, eivät ole YK:n jäsenvaltioita. Kuten ei Taiwankaan, mutta siellä emme ole vielä käyneet.

Erot pisteissä Pirkon ja Lassen välillä ovat alueiden osalta syntyvät Arubasta ja Curacaosta ja maiden välillä Venezuelasta – näissä Lasse ehti matkailemaan 70-luvun alussa ennen kuin tapasimmekaan.

Pirkolla on myös Most Traveled People -profiili (292/891 aluetta) ja Nomadmanian profiili (357/1281 aluetta), mutta etenkin jälkimmäisen päivitys taitaa olla ikuisesti vähän vaiheessa.
MTP-listalla Pirkko on sijalla 33 ja Nomadmanian ranking-listoilla lukemissa 16 (UN), 11 (TCC) ja 23 (1281 aluetta) Suomessa.

(Päivitetty 2.12.2019, uusimpina Nomadmania -pistee ja MTP-pisteet Väli-Amerikasta ja Meksikon Yukatanista.)

Heikot pisteet

Muutaman maassa maailmassa (Indonesia ja Trinidad & Tobago) olemme toistaiseksi käyneet vain välilaskun verran. Olemme kuitenkin laskeneet ne TCC:n sääntöjen mukaisesti maalukuumme, mutta toki tulemme mitä todennäköisemmin päivittämään nämä heikot pisteet vielä oikeiksi pisteiksi tulevina vuosina.
Trinidad & Tobago on tällainen heikko piste vain Pirkon osalta – Lasse on saarella ehtinyt aikoinaan viettää oikeastikin aikaa.