Maailmankarttamme

Vihreät käyty, tummat vähintään kolmesti. Siniset ehkä. Punaiset ei.

Linkit blogimme juttuihin kaikista käymistämme maista (143/144 (P/L) – päivitetty 31/3/2020) löydät ylläolevasta kartasta.  Pieniin valtioihin osut paremmin jos zoomaat kartan isommaksi.

Maiden lisäksi meille tärkeitä ovat myös Traveler’s Century Clubin alueet, joista olemme käyneet 199/200 alueella.

Näiden osalta valitsemamme karttaohjelma on, kuten kaikki “täppää käymäsi maat” -sovellukset normaaliin tapaan epälooginen, eli osa alueista on linkitettävissä karttaan, osa ei. Linkitimme ne, jotka se tuntee, mutta alla täydellinen kuvaus TCC-alueiden osalta.

Eurooppa – 29 TCC-aluetta

Pohjoismaissa omiksi alueikseen lasketaan Ahvenanmaa Suomessa, Norjassa Huippuvuoret ja Tanskassa Grönlanti ja Färsaaret.

Yhdistyneet kuningaskunnat jaetaan TCC-alueina Englantiin, Pohjois-IrlantiinSkotlantiin ja Walesiin. Myös Gibraltar, Guernsey ja Jersey sekä Man-saari ovat omia TCC-alueitaan.

Espanjalla ja Portugalilla on myös useita saaria, jotka ovat omia TCC-alueitaan, kuten Espanjan Baleaarit (Mallorca ja Menorca), Ceuta (Afrikan puolella oleva alue) ja Kanarian saaret Espanjassa ja Portugaliin kuuluvat Azorit ja Madeira.

Ranskassa “täytyy” käydä myös Korsikalla, jotta olisi käynyt kaikilla maan TCC-alueilla ja Italiassa myös Lampedusan saarella, Sardiniassa ja Sisiliassa.
Ranskalle kuuluva Reunion on toki maantieteellisesti Afrikkaa tai Intian valtamerta, mutta listattakoon sekin nyt tässä yhteydessä, sillä muita Afrikan harvoista TCC-alueista emme ole kolunneet, Egyptin Siinaita lukuunottamatta.

Kreikassa TCC-alueita ovat manner-Kreikan lisäksi Dodekaanien ja Joonian meren saaristot ja Kreeta. Kyproksellakin olemme käyneet myös Pohjois-Kyproksella ja ajaneet Dhekelian alueen läpi.

Itä-Euroopassakin on vielä muutama erillisalue, eli Bosniassa Sprska, Moldovassa
Transnistria ja Venäjällä Kaliningrad.

29 aluetta siis Euroopan itsenäisten valtioiden lisäksi!

Euroopan kaikki valtiot ja TCC-alueet saimme käytyä Moldovaan ja Transnistriaan suuntautuneella matkallamme syksyllä 2014.

Eurooppa 100% !

Lähi-itä – 6 TCC-aluetta

Lähi-idän saimme osaltamme valmiiksi ainakin toistaiseksi syksyllä 2017.

Lähi-itä 100%

Lähi-idän 6 aluetta tulevat siitä, että TCC-järjestelmässä Abu Dhabin lasketaan valtioksi, mutta emiraatit TCC-alueiksi.

Pohjois-Amerikka – 5 TCC-aluetta

Myös Pohjois-Amerikan saimme käytyä syksyllä 2017 Alaskaan ja Havaijille suuntautuneella matkallamme.

Pohjois-Amerikka 100%

Pohjois-Amerikan TCC-alueet ovat  Alaska, Prince Edward Island Kanadassa ja Ranskalle kuuluva St. Pierre & Miquelon. Mainitaan nyt tässä kohdin myös Havaiji, vaikka TCC sijoittaakin sen Tyynen valtameren yhteyteen ja Bermuda, jonka se sijoittaa Atlantille. Siis 5 aluetta.

Väli-Amerikka – 7 TCC-aluetta

Väli-Amerikka käsittää Meksikon, Keski-Amerikan ja Karibian.

Syksyllä 2019 tekemämme Keski-Amerikan kiertomatkan myötä olemme käyneet kaikissa siihen kuuluvissa valtioissa. TCC-alueita ei Keski-Amerikassa ole.

Panamasta Meksikoon – koko tarina

Karibian 13 valtiosta meiltä uupuu enää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti.
Näille “TCC-saarille” olemme jossain vaiheessa poikenneet: Aruba, Bonaire, British Virgin Islands, Cayman-saaret, Curacao, St Maarten ja Saint Martin. 7 aluetta siis Karibialla.

Karibian alueen tilanteen osaltamme niin valtioina kuin TCC-alueina kokosin ennen Eteläisen Karibian kierrostamme tähän juttuun:

Karibia: 13 valtiota ja 17 aluetta

Etelä-Amerikka – 1 TCC-alue

Etelä-Amerikasta meiltä puuttuu kolme valtiota: Kolumbia,  Bolivia ja Paraguay. Pirkolta myös Venezuela.

TCC-alueita Etelä-Amerikassa on kaksi: Ranskan Guyana ja Venezuelalle kuuluva Isla Margarita. Ranskan Guyanaan teimme päiväretken Surinamista keväällä 2020 – Isla Margaritaa emme tavoittelekaan.

Afrikka – ei TCC-alueita (vielä)

Monta Afrikan maata on (joltain osin) nähty, mutta monta on vielä näkemättä – ja monta jääkin näkemättä, sillä Afrikassa on monta sellaista valtiota, joiden turvallisuustilanne ei oikein houkuttele niissä käymään. Vaikka haluammekin kokea mahdollisimman monta maata, niin haluamme jokaisen matkan tuntuvan ajatuksena mukavalta, ei pelottavalta tai muuten ahdistavalta, joten sotaa käyvät valtiot ja osa infrastruktuuriltaan heikoimmista valtioista saa jäädä meiltä kokematta.

Aasia – 5 TCC-aluetta

Aasia on meillä vielä maabongausmielessä pahasti kesken, mutta muutamilla TCC-alueilla olemme sielläkin käyneet, eli Jejun saarella Etelä-Koreassa, Borneolla Sabahin alueella Malesiassa ja tietysti Hong Kongissa ja Makaolla.
Turkkikin jaetaan kahteen alueeseen, ja Euroopan puoleisen Istanbulin lisäksi olemme pistäytyneet myös Aasian puolella (sovitaan tässä yhteydessä että laskimme Turkin valtiona Istanbulin kohdalla).  5 aluetta siis Aasiassa.

Tyyni valtameri – 3 TCC-aluetta

Tyyni valtameri on alue, joka taitaa meillä jäädä pitkälti tutkimatta. Australian ja Uuden Seelannin lisäksi olemme alueen lukuisista TCC-saarista käyneet vain Ranskan Polynesiassa, Pääsiäissaarella ja Galapagoksella.  Siis vain 3 aluetta ja maitakin vain nuo mainitut kaksi.

TCC-alueiden kokonaislukumäärä

Näistä  kaikista muodostuu 56 pisteen ero käymiemme maiden (143/144) ja käymiemme TCC-alueiden (199/200) välillä :-)

YK:n jäsenvaltioita meillä on käytynä kolme vähemmän, eli 140/141 – tämä ero johtuu siitä, että Kosovo, Palestiina ja Vatikaani, jotka yleisesti lasketaan valtioiksi, eivät ole YK:n jäsenvaltioita. Kuten ei Taiwankaan, mutta siellä emme ole vielä käyneet. Lasse kävi Venezuelassa 70-luvulla – Pirkko ei ole (vielä) siellä käynyt.

Pirkolla on myös Most Traveled People -profiili (313/949 aluetta) ja Nomadmanian profiili (380/1301 aluetta), mutta näiden päivittäminen taitaa osaltani olla ikuisesti vähän vaiheessa.
MTP-listalla Pirkko on sijalla 27 ja Nomadmanian ranking-listoilla lukemissa 17 (UN), 11 (TCC) ja 22 (1301 aluetta) Suomessa.

(Päivitetty 29.9.2021 Puola Pommern ja Warmia-Masuria)

Heikot pisteet

Indonesiassa olemme toistaiseksi käyneet vain välilaskun verran. Olemme kuitenkin laskeneet ne TCC:n sääntöjen mukaisesti maalukuumme, mutta toki tulemme mitä todennäköisemmin käymään siellä vielä joskus kunnollakin.

0 replies on “Maailmankarttamme”