Ryhdy maabongariksi!

Päivitetty 4.7.2020, myös taulukko, vastaamaan Traveler’s Century Clubin 329 alueeseen vuoden 2020 alussa päivitettyä aluelistaa (lisätyt 2 aluetta: South Ossetia, Austral Islands). Samalla korjattu virhe Samoan osalta, Länsi-Samoa on itsenäinen, siitä saa maapisteen, American Samoasta vain TCC-pisteen.

Päivitetty 9.3.2018, myös taulukko, vastaamaan Traveler’s Century Clubin 327 alueeseen vuoden 2018 alussa päivitettyä aluelistaa (lisätyt 3 aluetta: Socotra, Akrotiri ja Dhekelia ja Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret).

Päivitetty 16.1.2016  kommentilla, että tietyssä tilanteissa taulukko ei laske maita oikein ja lisäämällä loppuun linkki Mikä on Sinun maakerroin -juttuun Kohteena maailma -blogissa. Lisäksi päivitetty TCC:n jäsenvaatimus, 100 TCC-aluetta, ajantasalle (ennen 70 aluetta).
(Julkaistu ensimmäisen kerran 17.4.2014, päivitetty 7.2.2015 kappaleella aiheesta TCC-alueet kartalla.)

Maabongaustaulukko

Yleisön pyynnöstä – tässä yksinkertainen Excel-taulukko, jolla voit laskea monessako maassa olet käynyt. Tai itseasiassa voit samalla taulukolla laskea sekä monessako Travelers Century Clubin (TCC) aluelistan mukaisessa alueessa ja monessako YK:n jäsenvaltiossa olet käynyt. TCC alueita on tätä nykyä 329 ja YK:n jäsenvaltioita 193.

Taulukon täyttäminen tapahtuu yksinkertaisesti rastittamalla ne maat ja alueet, joissa olet käynyt. Malliksi taulukkoon on jo täytetty Suomi, Ruotsi ja Ahvenanmaa – mutta jos et ole sattunut näissä maissa käymään, niin otat sitten tietysti pois nämä rastit.

Me olemme aloittaneet maabongauksen tuolla TCC-listalla, joskin sittemmin aloimme laskemaan myös YK:n jäsenvaltioita (ja itsenäisiä valtioita) – ja suosittelen lämpimästi tuota TCC:n aluelistaa siksi, että sen hiukan tarkempi jako erityisesti Euroopan osalta muistuttaa monesta mielenkiintoisesta, matkan arvoisesta alueesta Euroopassa pääkaupunkien ulkopuolella.

Monta muutakin tapaa laskea maita on, esimerkiksi Most Traveled People -listan 949 aluetta tai Nomadmanian 1301 aluetta, mutta alkuun suosittelen noita pienempiä ja yksinkertaisimpia listoja, esimerkiksi tätä.

Maabongauksesta voit lukea enemmän Maabongauksen perusteet -jutusta.

Jos innostut täyttämään listaa ja päädyt yli 100 TCC-alueeseen, olet tervetullut mukaan Maailmanmatkaajien toimintaan – ota rohkeasti yhteyttä vaikka meihin, jos haluat tietää lisää.

(Yksinkertainen excel-taulukkomme ei ole täydellinen: tilanteissa, joissa olet käynyt jossain maassa, mutta et sen ”pääalueella” taulukko ei osaa laskea maiden lukumäärää oikein. TCC-alueet se laskee kuitenkin oikein. Tällainen tilanne syntynee helpoiten tilanteessa, jossa käyt Dubaissa (UAE), mutta et Abu Dhabissa (UAE:n ”pääemiraatti”) tai jos käyt Skotlannissa, mutta et Englannissa. Tällaisia kohtia maailmalla on kuitenkin aika paljon ja useimmiten ihmiset vierailevat ensimmäisenä ”pääalueella”, joten en ole halunnut virittää tätä taulukkoa huomioimaan kaikkia näitä lukuisia monimutkaisempia kuvioita. Mutta tokihan silloin itse tiedät paremmin ja voit itse oman korjata oman lukusi!)

TCC-alueet kartalla

Eräs lukijamme antoi meille vinkin, että verkosta löytyy Google Maps -kartta, johon on merkitty kaikki TCC-alueet – itsenäiset valtiot sinisellä ja muut alueet punaisella. (Lisäksi karttaan on merkitty muutamia Unescon maailmanperintökohteita vihreällä).

TCC kartta Pohjois-Eurooppa

Kuvassa havainnollisuuden vuoksi esimerkkinä Pohjois-Eurooppaa – esimerkiksi Grönlanti, Färsaaret ja Ahvenanmaa on merkitty punaisella merkillä, Islanti, Norja, Tanska ja Suomi sinisellä merkillä.
Avaamalla kartan Google Mapsissä sitä voi zoomata normaaliin tapaan ja sillä voi siirtyä haluamalleen alueelle – esimerkiksi Karibialla on todella paljon niin valtioita kuin TCC-alueita.
Paitsi TCC-ideaan tutustumiseen minusta kartta voisi hyvin toimia myös tilanteissa, joissa on lähdössä matkalle jollekin suunnalle – zoomaamalla kartan sinne saa helposti mielikuvan lähiseuduilla mahdollisesti sijaitsevista muista alueista.

(Vielä huomautus tähän karttalinkkiin liittyen – kartta ei ole meidän toteuttamamme ja sen myötä sen tehnyt henkilö voi poistaa sen halutessaan verkosta koska tahansa. Kunhan ehdimme toteutamme kartan ”omana tuotantona” jolloin sen olemassaolo on päätettävissämme – ja samalle pääsemme eroon noista karttaan hiukan epäloogisesti lätkäistyistä muutamista maailmanperintökohteista.
Mutta juuri nyt emme ehdi tähän paneutua, joten eletään tällä toistaiseksi.)

Mikä on Sinun maakertoimesi?

Kohteena maailma -blogi esitteli tammikuussa 2016 jutussaan Mikä on Sinun maakertoimesi? idean laskea käytyjen maiden ja ikävuosien suhdetta. Jutun kommenteissa monet, tunnetutkin, matkailijat esittelevät maakertoimiaan: käy katsomassa ja vaikka itsekin kommentoimassa!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Jenni / Globe Called Home

  Moikka! Kokeilin tuota taulukkoa, ja se muuten ei laske suurinta osaa Aasian maista YK-maiksi, koska siinä kohtaa sarakkeista puuttuu olennainen funktio.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Jenni todella paljon havainnostasi!
  Korjasin taulukon – toivottavasti se toimii nyt kaikkien maanosien osalta.
  Jos vielä havaitset – tai joku havaitsee – siinä virheitä, olen hyvin kiitollinen, jos kerrotte niistä.

 3. says: Antero

  Hei ja kiitos mukavasta matkaseurasta Moldovassa. Kokeilin taulukkoa, toimii muuten OK, mutta yksi pieni virhe solussa W67 (=J5 kun pitäisi olla =F5).
  Tulos TCC 94 UN 70, lisää tulossa vielä tänä vuonna!

 4. says: Pirkko

  Kiitos Antero havainnostasi – korjasin (taas) listaa tältä osin – jokohan tuo jo nyt olisi virheetön :-)
  Ja samoin Sinulle, kiitos matkaseurasta – ihan mukava ryhmähän meitä oli tuolla Moldovan matkalla.
  Ja kuten jo erikseen mailissa sanoinkin, tuolla tuloksellasi olisit enemmän kuin tervetullut mukaan Maailmanmatkaajien toimintaan!

 5. says: Juha

  Moi,

  Middle Eastin alla Abu Dhabi laitettu itsenäiseksi valtioksi, eli Yhdistyneet Arabiemiirikunnat unohtunut listasta.

  Oikein mukavia matkakertomuksia teillä :-)

  Juha

 6. says: Pirkko

  Tämä on hiukan kimurantimpi juttu – samanlainen esimerkki on Yhdistyneet Kuningaskunnat, joka koostuu 4 TCC-alueesta ja maapisteen saa käymällä missä tahansa niistä. Olen sen osalta valinnut listalle Englannin maapisteeksi ja vähän samalla logiikalla Abu Dhabin, joka on emiraateista suurin, Yhdistyneiden Arabiemiraattikuntien maapisteeksi.

  Mutta kieltämättä, jos joku käy Skotlannissa ja Dubaissa, niin hänen pitäisi sitten muokata hiukan tulosta maiden osalta.

  En nyt kuitenkaan taida muokata exceliä vielä tällä puheella tältä osin, mutta kiitos kommentista – jos löytyy useampia Skotlannissa ja Dubaissa käyneitä, niin ehkä sitten täytyy :-)

  Mutta iso kiitos kommentistasi, Juha!

  1. says: Arto

   Tämä maapisteiden jääminen pois tulee vastaan kaikissa tilanteissa, joissa matkailija on käynyt jollakin ei-itsenäisellä TCC-alueella muttei kyseisen valtion pääalueella: esim. Ahvenanmaalla muttei Manner-Suomessa, Azoreilla muttei muualla Portugalissa tai Turkin Euroopan puoleisessa osassa muttei Aasian puolella.

   Laskukaavan korjaaminen kokonaan virheettömäksi tältä osin vaatisi siis melkoisen määrän ehdollisia rakenteita. Ehkä hyvä kompromissi olisi lisätä taulukkoon yksinkertaisesti pieni tekstinpätkä, joka mainitsee että tällaisissa tilanteissa taulukon käyttäjän on itse korjattava maapisteiden määrää ylöspäin.

  2. says: Pirkko

   Kiitos Arto! Olen samaa mieltä tuosta, että yksinkertainen taulukko ei ole enää yksinkertainen, jos nuo kaikki vaihtoehdot siihen määrittelee, eli lisäsin nyt tästä varoituksen juttuun (ja taulukkoon).

 7. says: meeh

  Hei! Kiitos tästä taulukosta.
  Miten muuten lasketaan, jos on aikoinaan käynyt esim. DDR:ssä ja Jugoslaviassa? Tästä listasta en niitä löytänyt, mutta maitahan nuokin aikoinaan olivat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Käydessäsi DDR:ssä ja Jugoslaviassa kävit silloin tietysti jollain alueella kyseisissä maissa. Maatasolla DDR:stä ”saa” Saksan, mutta vaikka olisit (kuten me) käynyt aikoinaan DDR:ssä ja Saksassa niin niistä tulee nyt vaan yksi maa. Jugoslavian käyntisi sijoittuu jonkun (joidenkin) nykyisten maiden kohdalle, joten vaikka ne eivät silloin maita olleetkaan, niin väittäisin käyneeni siinä/niissä.

 8. says: Helmipaikka

  Kap Verde puuttuu Afrikan valtioista, excelissä ei ole listattu Kap Verdeä ollenkaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Valitettavasti nyt reissussa en ehdi avaamaan tuota exceliä, mutta veikkaisin, että syynä voisi olla se, että lista on tehty Travelers’ Century Clubin aluejaolla ja Kap Verde voisi löytyä pääotsikon Atlantic Ocean tai Atlantti alta.

 9. says: Helmipaikka

  Kiitos Pirkko, oikea veikkaus! Löytyy tosiaan Atlantic Ocean alta Cape Verde nimellä.

 10. says: Helmipaikka

  Kyllä, kiitos ilmaisesta työkalusta! Tämä taulukko on tosi hyvä ja aina pitää heti päivittää reissun jälkeen, ellei jopa reissussa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.