Maabongauksen perusteet

Maabongausharrastus

Tässä jutussa on kaksi osaa: maabongauksen perusteet harrastuksesta mahdollisesti kiinnostuneille ja oma maabongaushistoriamme. (Juttua päivitetty viimeksi 8.6.2022)

Maabongausharrastus

Vaikkakin yksinkertaisimmilla maabongaus voi todellakin olla vaan luettelo maista, joissa on käynyt ja näiden maiden lukumäärä, niin useimmat asiaan enemmän paneutuneet käyttävät myös jopa useampia aluelistoja ja välillä keskustellaan myös aiheesta hyväksyttävä vierailu maassa tai alueella. Tästä kaikesta voit lukea lisää sivulta Maabongaukset perusteet.

Näin kaikki alkoi

Joulukuussa 1998 tapasimme Etelä-Afrikkaan ja Swasimaahan suuntautuneella matkallamme miehen, joka kertoi tulleensa tälle matkalle, koska tämä käsitti Swasimaan, jonne ei ilmeisesti silloin ainakaan muuten ihan helposti päässyt. Samainen mies kertoi myös, että Swasimaa oli hänen 140. maansa.

South Africa 1998
Etelä-Afrikassa 1998 – pahoittelemme vanhan kuvan laatua

Kotiin palattuamme innostuimme sitten laskemaan monessako maassa olemme käyneet ja silloin vuoden 1997 lopussa luku oli (Pirkolla) 31. Samassa yhteydessä innostuimme hakemaan tietoa siitä, että montako maata on ja miten maabongausta harrastavat ihmiset maan määrittelevät ja melko pian löysimme Travelers’ Century Clubin maalistan, joka tuntui sopivalta ja jossain vaiheessa ensimmäiseksi tavoitteeksi asettui 100 maata Travelers’ Century Clubin (tällä hetkellä 330 ”maata”) sisältävän listan mukaan.

Tilanne nyt

Erilaisista maa- ja aluelistoista käytämme jo mainitun Travelers’ Century Clubin aluelistaa ja 197 maan listaa. Kulloinkin ajantasaisen tilanteemme käytyjen maiden ja TCC-alueiden osalta näet Käydyt maat -sivulta.

Numeerisia tavoitteita

Ensimmäinen tavoitteemme oli 100 TCC-aluetta, jonka kumpikin saavutimme helmikuussa 2011 kiertäessämme Dubain risteilyllä ja sen yhteydessä loputkin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin kuuluvat emiraatit. Abu Dhabissa, Dubaissa ja Sharjahissa olimme käyneet jo sitä ennen.

Tarkoitus käydä myös Bahrainissa, mutta arabikevään takia Bahrain jäi vielä sillä kertaa kokematta: laiva kääntyi Abu Dhabista takaisin Dubaihin käymättä Bahrainissa.

Syksyllä 2014 tekemämme Aasian kierroksen myötä saavutimme 100  maata tavoitteen molempien osalta: Lassella 100 maata tuli täyteen Kambodzassa, Pirkolla vasta Bruneissa.

Kambodza 100 maata

Puolet maailman TCC-alueista, eli yli 163 aluetta saavutimme vuoden 2016/2017 aikana (P/L).

Seuraavia selkeitä numeerisia tavoitteita emme ole asettaneet.
Pirkon osalta sellainen voisi olla yrittää yltää maakertoimeen 2 ja sen jälkeen pitää se siinä.
Käsitteen maakerroin lanseerasi Kohteena maailma -blogi pari vuotta sitten.
Kaksikin uutta maata vuodessa alkaa muuttua haastavaksi siinä vaiheessa kun maita on takana yli 140 – kaikki uudet maathan ovat kaukomatkaetäisyydellä.

Realistisesti osaltamme voisimme ehkä elämämme aikana saavuttaa jopa 150 maata, mutta aika näyttää. TCC-alueiden osalta 200 alueen virstanpylväs ylittyi Lassella juuri ennen koronataukoa ja Pirkolla Dominikaanisessa tasavallassa loppuvuodesta 2021 ja se jääneekin tuon 100/150/200/250/300 -sarjan viimeiseksi.

Alueellisia tavoitteita

Europe TCC 100%

Aloitimme maabongausharrastuksemme sen verran myöhään ja olemme matkailijoina sen verran mukavuudenhaluisia, että emme tavoittele 197 maata, 330 TCC-alueesta puhumattakaan.

Olemme kuitenkin vuosien mittaan asettaneet itsellemme alueellisia tavoitteita ja saavuttaneetkin niistä useita:

Seuraavana voisi ehkä olla koko Aasia? Etelä-Amerikastakin puuttuu vain muutama valtio, mutta Afrikka ja Oseania tulevat varmasti lopullisesti jäämään kesken.

Matkasuunnitelmamme

Ylläpidämme matkaidealistoja kaukomaiden, Euroopan ja Suomen osalta.
Kaukomaiden osalta ne painottuvat uusiin maihin, mutta sisältävät myös muita kohteita, kuten vaikka Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvalloissa, paluu San Franciscoon tai paluu Botswanaan ja Namibiaan.

Euroopan osalta kertaamme mantereen isompia kaupunkeja, etenkin niitä, joissa emme ole vierailleet pitkään aikaan, mutta listalla on myös alueita, joilla emme ole vielä käyneet kuten vaikka Pohjois-Espanja.

Matkasuunnitelmistamme, osittain jo varatuista matkoista ja osittain vaan hahmotelmista, voi lukea täältä ja suunnittelun periaatteista tästä:

A-, B- ja C-luokan reissuja

Maabongaus on antoisa harrastus!

Maabongaus on harrastuksena ehkä vähän kuten vaikka moottoriurheilu.
Jälkimmäistä kaikki eivät oikein pidä urheiluna eikä ensimmäistä oikeana tapana matkustaa.

Meille maabongausharrastus on antanut paljon. Maa- tai aluepisteen hakeminen on vienyt meidät moneen maailmankolkkaan, jonne muuten tuskin olisimme päätyneet, mutta kun olemme niihin päätyneet, olemme löytäneet usein ihan helmiä tai vähintäänkin erinomaisen mielenkiintoisia paikkoja, esimerkkeinä vaikka Belgrad kesäkaupunkina tai usein uutisissakin ollut Lampedusa. Huonoja kokemuksia on ollut todella vähin, jonkinlaisena sellaisena ehkä Sofia, mutta Bulgariaan olisimme saattaneet vahingossa päätyä vaikka olisimme matkustaneet ihan ”vaan” pakettimatkoilla.

Euroopan TCC-pisteiden kerääminen on innoittanut meidät useimmille Euroopan saarille, esimerkkeinä vaikka Man-saari, Kanaalin saaret ja Fär-saaret, joihin emme myöskään ehkä olisi lähteneet ilman ”pisteitä”, mutta joista kaikista olemme pitäneet.
Pohjois-Amerikan TCC-pisteiden haku vei meidät Itä-Kanadaan, jota kauniimpaa aluetta saa hakea!

Ehkä maalistoja voi ajatella kuten laajoina ruokalistoina, joilta voi joka lomalle valita uuden vaihtoehdon ja ehdottomasti useimmiten tehty valinta maistuu hyvältä tai vähintäänkin mielenkiintoiselta ja ilman tätä ruokalistaa tulisi ehkä valittua yhä uudelleen ne samat tutut maut, mutta jäisi paitsi uusista, herkullisista, vaihtoehdoista!
Ja toki, mekin palaamme aina välillä tuttuihinkin makuihin.

Olemme myös harrastuksen myötä saaneet monia uusia ystäviä kun saavutettuamme 100 TCC-aluetta uskaltauduimme keväällä 2012 ensimmäiseen Maailmanmatkaajien kokoukseemme. Nyttemmin osallistumme kokouksiin lähes poikkeuksetta ellemme ole matkoilla ja olemme tehneet erilaisilla kokoonpanoilla useampiakin matkoja yhdessä klubilaisten kanssa.

Halutessasi voit tutustua muihin maailmanmatkaajiin klubin sivuille muutama vuosi Jäseneksi -sivulle tehtyjen esittelyjen muodossa.

Join the Conversation

23 Comments

 1. says: Emma

  Mun bongatut maat on jossain välillä 60-70, vielä on siis matkaa sataan, mutta ehkä joskus vielä pääsen sinnekin :) Minkälaista toimintaa muuten tuolla Maailmanmatkaajat-klubilla on ja onko siihen pääsyvaatimuksia?

 2. Kiitos kommentistasi! Maailmanmatkaajat tapaavat säännöllisesti kerran kuussa Helsingissä: joskus joku kertoo ihan esityksen muodossa jostain eksoottisemmasta reissusta, vaikkapa purjelaivalla Etelä-Amerikasta Etelä-Afrikkaan Antarktiksen kautta ja välillä vaan itse kukin kertoo matkoistaan ja matkasuunnitelmistaan.
  Mukaan pääsee jo 100 Travelers Century Clubin alueella, joten voi hyvinkin olla, että olet jo lähellä tuolla n. 70 maalla. Käypä laskemassa ne TCC-alueet vaikka täältä.

 3. says: Liisa

  Vähän laskutavasta riippuen mulla maita on tällä hetkellä joko 27, 28, 29 tai 30 :D Ihan aikataulussa kuitenkin, kun tavoitteena on (vähintään) yksi per ikävuosi. :)

 4. says: Rosa

  Suosituksestasi olen päätynyt käyttämään TCC-listaa ja YK:n jäsenvaltiotlistaa. Näissäkin riittää laskemista. Kiitos valmiista listasta ja ohjeista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosa! Etenkin Euroopan koluamiseen vähän tarkemminkin TCC on minusta oikein hyvä lista – houkuttelee myös kaikille saarille!

 5. says: Sandra

  Mieletön määrä maita teillä on jo plakkarissa! Itsellä taitaa mennä ”vain” jossakin 30 tienoilla, mutta sitten olen vastapainona vieraillut esimerkiksi Ausseissa 5 kertaa ja viettänyt siellä pidemmän aikaa.

  Itselleni sopii ehkä paremmin olla yhdessä paikassa pidempään, mutta ymmärrän hyvin maabongauksen idean. Ehkä jopa tavoite käydä mahdollisimman monessa maassa ”pakottaa” positiivisessa mielessä yhdistelemään yhden matkan varrelle useamman kohteen, jolloin tulee nähtyä harvinaisempiakin paikkoja, joihin ei muuten menisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Meidän osalta ainakin on kovin totta tuo, että maa- tai aluepiste on vienyt meidät uusiin paikkoihin, jotka olemme sitten todenneet kerrassaan upeiksi.
   Me olemme vasta(?) tehneet pari lyhyempää vierailu Australiaan, toinen niistä oli sentään parin viikon mittainen, mutta toki kokonaisessa mantereessa riittäisi moneenkin matkaan.

 6. says: Sonja Evita

  Oli mielenkiintoista lukea maabongauksesta. En ole miettinyt koskaan tarkasti, monessako paikassa olen reissannut. Todennäköisesti maiden määrä on jotain välillä 40-50. Jos saaria lasketaan mukaan, siinä tapauksessa paikkoja on paljon enemmän. Esimerkiksi Uudessa-Kaledoniassa kävin pääsaaren lisäksi ainakin kolmella muulla saarella. Reissatessani viihdyn yleensä yhdessä paikassa pidempään. Jos pitää koko ajan vaihtaa maata tiukalla aikataululla, se alkaa itseäni väsyttää ennen pitkää.

  Teillä on kyllä huikaiseva määrä matkattuja kohteita jo takana, varmasti paljon olette nähneet ja kokeneet. Itselläni on nyt ikävuosia 36, joten vielä ehtii käymään monessa kauniissa paikassa. Ja palaamaan omiin, hyviksi koettuihin suosikkikohteisiin uudelleen. Samoistakin kohteista löytää jotain uutta joka kerta. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sonja Evita! Me olemme jotenkin tottuneet sellaiseen tapaan matkustaa, että matkalla olemme ”töissä” emmekä juuri vapaapäiviä pidä, ehkä joskus puolen päivän verran. Ja palaamme sitten kotiin ja lepäämme optimissaan ainakin pari viikkoa ennen seuraavaa reissua omissa ympyröissämme, emme maailmalla.

 7. Kiehtova aihe ja ilmiö tuo maabongaus! Olenkin aikaisemmin lukenut maabongausharrastuksestanne :) Varmasti hienoa katsoa ansiokasta listaa jälkeenpäin ja kun lisää uusia eksoottisia maita tulee jatkuvasti. Kyllä sitä itsekin tulee mietittyä, että oliko siinä nyt niin järkeä matkustaa esim. kolmatta kertaa pääsiäiseksi Berliiniin kun olisi voinut valita ennestään vieraan maan ja kaupungin. Toisaalta ollaan miehen kanssa niin fiilispohjalta matkustavia tyyppejä, ettei varmaan kyettäisikään noin tavoitteelliseen reissaamiseen. Lisäksi ollaan todella mukavuudenhaluisia ja pakko myöntää, että osaan maailman maista mulla ei ole mitään hinkua. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Joitakin tuollaisia ”kolmatta kertaa Berliiniin” lipsahduksia :-) meilläkin kyllä on – viime kesänä taisi olla kuudes kerta Gotlannissa ja Ahvenanmaan käyntikertoja jos laskisin, niin niitä on varmaan jo yli kymmenen.
   Ihan kaikkialle mekään tuskin menemme ja matkakohteet valikoituvat kyllä paitsi pisteen myös sen mukaan, että haluammeko juuri sinne kohteeseen vähän tutustuttuamme.

 8. Teidän postaukset maabongauksesta on kiinnostavaa luettavaa. Löydän itsestäni maabongarin piirteitä, vaikka käytyjä maita on vasta kolmisen kymmentä. Maailmanympärimatkalla saisi näppärästi lukua kasvatettua… ;—)

  1. Kiitos Emilia! Sen verran tuosta maailmanympärimatkasta ja maabongauksesta, että mitä aikaisemmin matkailijaurallaan sen tekee, niin sitä helpompi on löytää paljon uusia kohteita saman reitin varrelle. Meillä pallon ympäri matkustaminen jäi aika myöhäiseen, joten ”jouduimme” matkalla kertaamaankin joitakin paikkoja – vaikka haitanneeko tuo, jos on hienoista kaupungeista kyse, kuten vaikka Sydney Australiassa!

 9. Maabongaus on mielenkiintoinen harrastus. Hurja määrä teillä on maita käytynä. Oma luku on vielä alle 40, mutta yritän kasvattaa sitä tänä vuonna. TCC-alueita en ole koskaan laskenut. Mullakin on tietyt maat, joissa tulee käytyä useammin, mutta pyrin joka vuosi näkemään myös uusia maita. Tavoitteena olisi saada maita kokoon yhtä paljon kuin ikävuosia, mutta vielä laahaan jäljessä.

  1. Kiitos Merja! Tuo yksi uusi maa per vuosi on aika kiva tavoite melkein matkailijalle kuin matkailijalle ja aina 100 maahan asti on aika helppo löytääkin aina se uusi maa melko läheltäkin tai muuten helposti saavutettavissa olevalta seudulta.

  1. Kiitos Anna-Katri! Kirjoita ihmeessä – lupaan jakaa sen mielelläni meidänkin kanavissamme. Minusta on niin hienoa, että uskallat sanoa tuon tavoitteen ääneen. Jos olisin hurahtanut tähän 20 vuotta aikaisemmin, enkä hukannut vuosia kesämökkeilyyn ja purjehtimiseen :-) niin olisin ehkä minäkin tuota tavoitellut, mutta nyt koen, että esimerkiksi Afrikan köyhimpien maiden osalta niiden aika osaltani meni jo, samoin ehkä Mikronesian koluamisen osalta.

 10. Minulta on unohtunut uusien maiden kerääminen lapsen myötä. Nyt on ollut tärkeämpää ylipäätään lähteä matkalle, vaikkei kohde olisikaan ollut uusi. 3-vuotias alkaa jo tosin olla niin iso, että tässähän voi taas alkaa kunnolla haaveilla :)

  1. Kiitos Teija! Uskon, että alle 3-vuotiaan kanssa kriteereissä on monta muuta asiaa kuin että maa on uusi. Uskoisin jopa, että tuttu kohde on parempi valinta, niin tietää vähän mitä kohteessa on odotettavissa, myös lapsen kannalta.

 11. says: Pirkko

  Alla olevat kommentit olivat aiemmin omana sivunaan olleeseen maabongaushistoriaamme ja halusin tallettaa ne liittäessäni sivun sisällön tähän juttuun. Siksi tässä samassa pitkässä kommentissa on peräkkäin useamman henkilön kommentteja ja vastauksiani niihin.

  Annika /Travelloverblogi 28.7.2013 10:13
  Hassua, ei mulle ole tullut mieleenkään huomioida välilaskupaikkoja. Lisäänpä seuraavassa kokouksessa listaani kesän kohteiden lisäksi Sudanin (välilasku matkalla Addis Abebaan). Leikkimielisessä sadan itsenäisen tavoitteessani se ei kyllä ole mukana. Ja taitaa kyllä jäädä käymättäkin.

  Pirkko
  Kieltämättä hiukan hassun tuntuinen “sääntö”, mutta kun olen tuota TCC:n listaa pitänyt “päälistani” ja kun sen säännöissä tämä kohta on: “After consideration as to how long one must have stayed in a country or territory to qualify, it was decided that even the shortest visit would suffice — even if only a port-of-call, or a plane fuel stop. This greatly widens the field and will give the traveler a better chance to qualify for one of the most unusual clubs in the world.” – niin olkoon ?

  http://travelerscenturyclub.org/countries-and-territories/alphabetical-list

  Pirkko M 28.7.2013 10:25
  Me olemme laskeneet pisteen, jos olemme jalkautuneet kulkuvälineestä lentokoneen välilaskun, laivan satamassa käynnin tai junan asemalla pysähdyksen aikana.
  Sama koskee bussin pysähdystä asemalla, vaikka tällä tavalla olemme saaneet vain TBT:hen Etelä-Illinoisin pisteen.

  Pirkko
  Kiitos kommenteistasi kaimani!
  Tuolla periaatteella kaikki meidän nuo hiukan “heikot” pisteet Uzbekistania lukuunottamatta kelpaavat. Indonesiassa “lojuimme” Jakartan kentällä turhankin pitkään kentän sen hetkisen tason huomioiden, samoin Dakarissa koneen vaihto kahden jo siinä vaiheessa väsyneen lapsen kanssa kesti kuumassa turhankin pitkään. Neuvostovallan aikaisessa Tashkentissa sen sijaan emme olisi saaneet penkistäkään nousta – kävely koneessakin lopetettiin sotilaiden/rajavartioiden toimesta lyhyeen välilaskulla matkalla Malediiveilta Tukholmaan. Tashkent tuli välilaskupaikaksi Dubain sijaan Persian sodan aikana/takia.

  JohannaK / Haaveena matka 18.4.2017 21:35
  Teidän reissuja seuranneena alkaa helposti itsekin miettiä mistä saisi seuraavat pisteet lisättyä omaan listaan ? Oma kartta ei ole lähellekään noin värikäs kuin teillä, mutta samoilla periaatteilla mennään: mieluummin johonkin uuteen paikkaan, kuin aina siihen tuttuun ja turvalliseen!

  Pirkko
  Kiitos JohannaK! Tämä vielä kyllä mukanaan, sillä uudet paikat tuntuvat usein paljon mielenkiintoisemmilta kuin ne, jotka on jo kerran pari nähnyt.

  Rosa / Joko mennään 7.1.2018 12:50
  Ajattelin lukaista blogistasi maabongauksen perusperiaatteita, että voisin laskea omat ja tyttäreni pisteet ja koostaa aiheesta postauksen. Mitä enemmän asiasta luen niin sitä monimutkaisemmaksi maiden/pisteiden laskeminen käy. Ilmeisesti pitää vain päättää joku näistä metodeista ja pysyä siinä.

  Pirkko
  Kiitos kommentistasi Rosa! Useimmat maabongareista valitsevat pari listaa, joita käyttävät omia tavoitteitaan asettaessaan. Itsenäiset maat on ehkä yleisimmin käytetty, mutta monella on sen rinnalla TCC tai MTP tai molemmat tai vielä lisäksi TBT:nkin lista. Suosittelen kuitenkin aloittamaan myös jonkin tarkemman kuin itsenäiset maat -listan keräämisen, sillä esimerkiksi jo TCC:llä löytyy Euroopastakin paljon enemmän kuin vaan maat.

  Anita / My Tiny Travel Journal 22.1.2018 11:24
  En tiennytkään että “järjestelmiä” on noin monta erilaista. Leikkimielisesti olen itsekin bongaillut maita jo nuoresta asti, mutta mitään tavoitetta ei ole – pitäisiköhän sellainen asettaa? Hmmm… ?

  Pirkko
  Kiitos kommentistasi Anita! Riippuu tietysti siitä, että pidätkö uusista kohteista vai palaatko mieluiten jo hyväksi havaitsemiisi. Pieni tavoite voi helposti jättää ne vanhat ja tutut kohteet varjoonsa ja valintatilanteessa ohjata Sinut uuteen maahan.

 12. says: Jaana

  Olette kyllä aikamoisia matkailusankareita! Varmaan korona on vähentänyt kilometreja, mutta varmaan lukumäärät ovat lisääntyneet viimeisen viiden vuoden aikana joka näyttää kuluneen tämän blogijutun kirjoittamisesta: )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaana! Hyvä muistutus, että pitääkin tsekata tuo juttu jossain vaiheessa. Päivän numerot ovat kyllä päivitettyinä Käydyt maat -sivulla, mutta saattaisi tuossakin jotain päivitettävää olla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *