Maailmanmatkaajien matkoja

Viime perjantaina oli taas vuorossa Maailmanmatkaajien kuukausikokous – paikalla Arthurissa oli tusinan verran meitä matkaajia, joukossa pari uuttakin jäsentä. Ja Seppo, 9 kuukauden maailmanympärimatkaltaan kotiutunut klubilainen, jonka me tapasimme viimeksi Uudessa Seelannissa syksyllä. Ja sitä ennen Moorealla ja Pääsiäissaarilla, kun meidän tuohon verrattuna kovin lyhyt kierroksemme osui näissä paikoissa yhteen Sepon kierroksen kanssa.

Kuvassa Seppo "maailmanmatkaaja" ja bloginpitäjä Moorealla viime syksynä
Kuvassa Seppo ”maailmanmatkaaja” ja bloginpitäjä Moorealla viime syksynä (ja Aventuran matkan matkaopas Tero)

9 kuukaudessa tuli maailmanmatkaajalle, jolla jo ennestäänkin oli kasassa yli 120 itsenäistä maata, 26 maata lisää, johon tarvittiin mm. 41 lentoa ja yhteensä 75 000 km reissaamista karkeasti reitillä Etelä-Amerikka (lähes kaikki mantereen valtiot) – Tyyni Valtameri – Uusi Seelanti – Indonesia (tukikohtana muutamiin maihin sieltä käsin) – Bangkok (tukikohtana moneen naapurimaahan) – Sri Lanka ja Malediivit – Espanja – Lontoo.  Matkan aikana saimme jo seurata sen etenemistä – ja ainakin osaa matkan varren sattumuksista – Sepon matkakirjeistä, mutta ihan mukavaa oli Seppoa taas Helsingissäkin nähdä.

Matkakirjeistä voisin mainita (Sepon luvalla) muutaman minulle parhaiten mieleen jääneen asian. Boliviassa hän oli paikallisoppaan kanssa tullut maininneeksi, että tarkoitus on jatkaa täältä Atlantin rannalle, johon paikallisopas, että menetkö Paraguayn etelä- vai pohjoispuolelta, johon Seppo, että ei kun läpi, jota opas sitten jäi ihmettelemään. Ilmeisesti kukaan ei yleensä mene Paraguayhin. Kuvaus helikopterilennosta ja yleensä helikopteriliikenteestä Chopper Cityssä (Sao Paulossa) oli minusta myös ihastuttava. Ja osallistuminen Malella paikallisten innostamana kokemaan B777-koneen nousu lentokenttäsaaren reunalla, koneen noustessa ”päällesi” tuntui tosi hurjalta.
Lisää Sepon kokemuksista saattaa olla myöhemmin luettavissa laajemminkin, jos hän toteuttaa ideansa julkaista matkakirjeensä ja -kokemuksensa muodossa tai toisessa.

Male - ei autioita hiekkarantoja vaan tiheästi asutettu kaupunki
Male – ei autioita hiekkarantoja vaan tiheästi asutettu kaupunki

Hiukan yllättävä oli myös Sepon haasteet matkalla sähköpostin kanssa. Kun lento- ja hotellivaraukset – ja lähes kaikki muukin tarpeellinen on nykyisin sähköpostissa tallessa, niin jos pääsy sähköpostiin katkeaa, niin se heittäytyykin sitten pitkällä matkalla yllättävän suureksi ongelmasi. Ja tuon yhteyden katkeamisen voi aiheuttaa vain se, että vaihdat paikkaa liian monta kertaa liian nopeasti – palvelun tarjoaja vaan päättelee, ettet voi enää olla Sinä ja pakottaa Sinut vähintäänkin vastaamaan aina uudelleen ja uudelleen erilaisiin varmistuskysymyksiin ja odottamaan vähintään vuorokauden, että pääset käsiksi sähköposteihisi. Näin ainakin Microsoftin palvelussa – Seppokin vaihtoi lopulta Gmailiin, mutta sitä ennen hankaluudet sähköpostin kanssa olivat jo tulleet suhteellisen kalliiksi lento- ja hotellivarausten vaikeutumisen ja tuplaantumisten muodossa.
Itsekin olen tähän lyhyemmilläkin matkoilla jonkin verran törmännyt, olen joutunut arvuuttelemaan Facebookissa, että kenen ystäväni kissaa tämä profiilikuva nyt esittäisikään ja muistelemaan, että mitä olen mailini turvakysymyksiin vastauksiksi antanut, mutta vain tilanteissa, joissa vaikka palveluiden toimivuuden olisin saanut selvitettyä vasta Suomessa, siitä ei kovin isoa ongelmaa olisi muodostunut.

Pankkitilinkin kanssa Sepolla oli ongelmia: yhdistelmä huonot nettiyhteydet ja oudot näppäimistöt tuottivat liian monta väärää yritystä, joka lukitsi tilin ja ratkaisuksi tarjottiin asiointia puhelimitse tunnetulla numerolla, ja tässä vaiheessa tuo puhelinkin oli jo tuhoutunut! Tämänkin ratkaiseminen vaati ihan erityistä vääntöä – jossain vaiheessa Seppo harkitsi jopa tämän takia poikkeamista välillä Suomessa!

Mutta – matkan rankemmat osuudet ja haasteet painuvat tietysti vähitellen unohduksiin ja jäljelle jää paljon hienoja kokemuksia.
Tämän matkan jälkeen Seppo listasi parhaiksi maikseen Uuden Seelannin (yksi meidänkin suosikkeja!) vanhojen suosikkiensa Islannin ja Malesian rinnalle. Ja vaikuttavimmiksi maailmanluokan näytävyyksistä Angkor Watin, kultaiset pagodat Myanmarissa, Gizan pyramidit ja Macchu Pichun – näistä meillä on toistaikseksi ”kasassa” vasta Machu Picchu, joten nähtävää riittää.

Mutta – palatakseni otsikkoon – Sepon 9 kuukauden matkan lisäksi kokouksessa juteltiin myös äskettäin tehdyistä matkoista – erityisesti Iran tuntui olevan nyt pinnalla, 3 jäsentä on ollut siellä äskettäin. Kaliningradissakin oli taas käyty – ja toki kerroimme hiukan Kaukaasiasta, jossa ainakin Bakussa muutama muukin on äskettäin käynyt.

Matkoilla – ja siis kokouksesta poissa olevia jäseniä – on näihin aikoihin mm. Keniassa ja Taiwanissa. Suunnitelmissa ryhmän muilla jäsenillä on myös ainakin Kreikkaa – ja kotimaan matkailua!

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *