Maailmaa jäljellä, lähellä

Matkamuistoja Persepoliksessa

Palasimme eilen Iranista ja kuten usein (aina?) matkan jälkeen ajatukset kääntyvät seuraavaan matkaan. Ystävien kanssa matkustettaessa erityisen helposti, sillä onhan yhden matkan jälkeen luontevaa keskustella tulevista matkasuunnitelmista.

Me lähdimme leikittelemään ajatuksella, että minne vielä lähellä oleviin uusiin maihin voisimme suunnata. Paluulento Shirazista Istanbulin kautta ei kuitenkaan tuntunut erityisen raskaalta, joten määrittelimme, että lähellä on korkeintaan samalla etäisyydellä kuin Iran.

Matkasuunnitelmia lähellä

Ja päädyimme tällaiseen karttaan ja listaan:

 • Marokko, Algeria ja Tunisia
 • Turkmenistan, Tazdikistan, (Uzbekistan)
 • Libanon
 • Saudi-Arabia

Marokko olisi helppo kohde, Algeriaankin voisi ainakin joillekin alueille mennä yksittäisenä turistina. Tunisiaan olimme menossa jo pariin otteeseen ennen siellä tapahtuneita iskuja ja nyt pitäisi tietysti harkita vielä kahdesti, että olisiko tämä oikea aika edes lyhyeen vierailuun maassa.

Turkmenistan ja Tazdikistan eivät olisi vaarallisia kohteita ja samalla suunnalla voisi tietysti tutkia Uzbekistania hiukan aiemmin tekemään lyhyttä pysähdystä tarkemmin, mutta Kazakstanin, Kirgiisian ja Iraninkin kestänee hetken ennen kuin innostumme taas tuosta suunnasta.

Matkaystävämme Tampereelta ovat jo marraskuussa lähdössä Itäisen Välimeren risteilylle, jolla käydään myös Beirutissa. Jos työaikataulut vaan olisivat joustaneet ja lomapäivät riittäneet, niin olisin mielelläni lähtenyt mukaan. Tutkinkin jo muita vastaavia risteilyjä ja löytyihän niitä muutama, joten ehkä vielä joskus – ellei sitten ihan vaan lentämällä Beirutiin muutamaksi päiväksi.

Saudi-Arabian osalta odottelemme maan avautumista myös turistina sinne tuleville naisille – voi olla, että saamme odottaa vielä jonkin aikaa …

Samaiseen kartalle piirrettyyn ympyrään olisivat mahtuneet myös:

 • Syyria ja Irak
 • Jemen
 • Afganistan ja Pakistan

mutta emme usko matkustavamme mihinkään näistä maista ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen, mahdollisesti emme koskaan.

Toki meillä maailmaa on jäljellä paljon muuallakin, yli puolet Afrikkaa, osia Aasiasta, muutama maa Etelä- ja Väli-Amerikasta ja maita tarkemmalla listalla myös osia Pohjois-Amerikasta, mutta ne ovatkin sitten kaikki jo hiukan kauempana.

MTP UN 2015

P.S. Jos olet pitänyt kertomuksistamme Iranista ja luulit niiden loppuvan tähän juttuun, niin älä ole huolissasi, niitä on toki vielä tulossa lisää: Shirazista, Persepoliksesta, naisten pukeutumisesta, ruuasta, Unesco-kohteista, Palaute Olympialle ja kustannukset, nämä nyt ainakin!

 

Join the Conversation

11 Comments

 1. says: Kaisa

  Huomasin, että teillä on Filippiinit vielä käymättä :) Itse olen ”asunut” Camiguin saarella Filippiineillä viimeiset 1.5v ja voin lämpimästi suositella! :) Laita sähköpostia jos joskus haluatte vinkkejä täältäpäin!
  Terveisin, Kaisa

  1. En ole Pirkko, mutta lähdetään Filippiineille marras/joulukuun vaihteessa pariksi viikoksi. Idea olisi katsoa Manilaa, sitten Palawan ja Bohol.

   Jos sinulla on vinkkejä melko laiskalle pariskunnalle, joka ei sukella, tykkää vuokra-autoilusta, ja ei halua nukkua ihan dormissa, niin kerro ihmeessä
   Maili minulle anna.koskela @ hotmail.com

 2. says: Pirkko

  Kiitos Kaisa!
  Ei ole ihan lähiaikojen suunnitelmissa Filippiinit, mutta mielelläni, jos sinne päin päädymme, niin otan vinkkejä vastaan ja vaikka, jos se sattuisi olemaan mahdollista, tapaisin siellä pitempään olleen suomalaisen, kuten olen tehnyt muutamassa muussa kohteessa jo.

 3. says: Jael

  Oli mielenkiintoista lukea Iranin matkastanne.Siellä olisi mielenkiintoista käydä mutta tuskin koskaan voin sillä passissani on näitä Israelin leimoja;D Helsingissä minulla on muutama Iranista kotoisin oleva ystävä ja serkulla lapsi iranilaisen kanssa,joten ihan siitäkin syystä kiinnostaa.

  1. Kiitos kommentistasi Jael!
   Tosiaan Israelin leimoja ei saa olla passissa, mutta uusiutuvathan ne passit vuosien saatossa, joten ehkä sitten vähän myöhemmin!

 4. says: Kaisa

  Hei Anna,

  Laitan sinulle sähköpostia tulemaan :)
  Ja Pirkko, olemme täällä vielä ainakin 2 vuotta, joten ota vaan joskus yhteyttä jos päädytte tänne asti.

  Terkuin,
  Kaisa

 5. says: Susanna

  Algeriassa Saharalla on vielä nykyäänkin rosvoja jotka tappavat ihmisiä kuulemma ihan pelkästään kännykän takia se riittää, näin olen paikalliselta kuullut. Mutta kaupungeissa ja opastetuilla matkoilla on varmasti turvallisempaa kuin se jos tekee niin että vuokraa auton ja menee ilman opasta ym. omin päin Saharalle

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi. Pitäytyisimme varmaan Algierissa, mutta katsotaan nyt, mihin seuraavaksi suuntamme.

 6. says: Petri

  Nyt kun ilmastotietoisuus ei voi olla tavoittamatta enää ketään sivistynyttä ihmistä, miten suhtaudutte siihen, että lentäminen on hirvittävä ilmastonmuutoksen edistäjä, mitä ei voi kompensoida millään tavalla?

  1. says: Pirkko

   Kiitos näkökulmasta! Tosin mielestäni lentäminen ei ole ”hirvittävä ilmastonmuutoksen edistäjä” vaan paljon isommat vaikutukset saadaan muilla alueilla tehtävissä ratkaisuissa, jotka useimmiten ovat poliitikkojen, ei tavallisten kansalaisten, käsissä. Korona lopetti lentämisen joksikin aikaa lähes kokonaan, mutta kovin isoa vaikutusta siitä ei nähty. Enemmän näkyi tehtaiden sulkeminen esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa. Omalta osaltamme tosin pyrimme lentämään järkevästi, eli suorilla lennoilla, laadukkailla yhtiöillä ja yhdistäen samalla suunnalla olevia kohteita samaan matkaan. Lisäksi omistamme metsää juurikin ajatuksena, että sillä kompensoimme lentämisemme hiilijalanjälkeä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *