Hurghada – Egyptiä Punaisen meren rannalla

Hurghada feature

Albatros tarjosi viime vuonna Elämää Niilillä – Kairo ja risteily Assuanista Luxoriin matkaa kahtena versiona, joista toinen päättyi Hurghadaan ja toinen Luxoriin. Hurghadan versiossa vietettiin vielä 1½ lomapäivää Punaisen meren rannalla ja lennettiin sieltä takaisin Suomeen, Istanbulin kautta kuitenkin. Luxorin versiossa paluulento oli suoraan Luxorista, Istanbulin kautta, Suomeen.
Varasimme matkamme jo keväällä 2023, jolloin tarjolla oli vain Hurghadaan päättyviä vaihtoehtoja. Sittemmin rinnalle tuli myös noita Luxoriin päättyviä, mutta päätimme pitää alkuperäisen valintamme – toisaalta lähtöpäivän vaihto olisi tarkoittanut pientä lisämaksua ja toisaalta halusimme oikeasti myös nähdä yhden näistä Egyptin Punaisen meren rantalomakohteista.Juuri nyt myynnissä olevat Albatrosin Egyptin matkat näyttäisivät kaikki päättyvän Hurghadaan, mutta lisävaihtoehtona on tarjolla matkan pidentäminen siten, että Hurghadassa viivytäänkin 5½ päivää.

Makadi Bay / Fort Arabesque

Albatrosin valinta rantalomakohteeksi Hurghadassa oli (on) Makadi Bayn alueella sijaitseva Fort Arabesque all-inclusive -hotelli.
Hotellissa en tainnut löytää mitään vikaa: huone oli tilava, minibaarin sisältö kuului hintaan (ja sen sai pienellä neuvottelulla vaihdettua omien mieltymystensä mukaiseksi), ruoka niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisella oli ylellistä, juomatarjoilu pelasi (perusviinitkin kuuluivat hintaan). Ravintoloitakin oli useampia. Hotellin alueella oli useampia uima-altaita, se sijaitsi rannalla, eli halutessaan saattoi uida niin meressä kuin altaassa ja puutarha-alueet olivat silmänilo. Oikeastaan kai ainoa mutta oli se, että mitään muuta Makadi Bayssa ei sitten ollutkaan kuin aidattu hotellialue ja sen vieressä toinen aidattu hotellialue.

Meri olisi, kuulemma, tarjonnut sitten enemmänkin, mutta 1½ päivässä, tiukahkon kiertomatkaohjelman jälkeen, emme innostuneet edes snorklaamisesta. Sukeltaminen on osaltamme jäänyt pariin introsukellustyyppiseen pistäytymiseen meren alla ohjaajan tiukassa otteessa. Vesihiihto tai parasailingkään ei ihan tuntunut omalta lajilta :-)

Fort Arabesque – luultavasti monet muutkin Makadi Bayn all-inclusive-hotellit – levittäytyi kuitenkin laajahkolle alueelle siten, että kyllä siellä osan päivästä sai kulumaan ihan vaikka kuljeskelemalla puutarhassa tai rannalla kävelemässä. Olipa alueella oma pieni ostoskeskuskin, jossa oli useita liikkeitä, joissa myytiin matkamuistojen lisäksi myös vaatteita, vaikka lenkkitossuja tai leluja. Apteekkikin löytyi hotellin omasta ostoskeskuksesta, jos sen tarpeessa olisi sattunut olemaan.

Fort Arabesque Hurghada
Ainakin alueen isoin uima-allas oli tammikuussa lämmitetty
Fort Arabesque Hurghada
Toinen aikuisten uima-allas, jonka välittömässä läheisyydessä oli matalampi allas lapsillekin

Fort Arabesque Hurghada Fort Arabesque Hurghada Fort Arabesque HurghadaPunaisen meren rannallaPunaisen meren rannalla

All-inclusive-ruokaa
Rantaravintolan lounasruokia: kanawrappiä, toastia ja ranskalaisia
All-inclusive-ruokaa
Illallisen lukuisista vaihtoehdoista lämminruoka-vaihtoehdoista intialainen oli suosikkini
All-inclusive-ruokaa
Lounaan jälkiruoka pehmiskoneesta itse annosteltuna ja outo leivos yhtenä kymmenistä ellei sadoista illallisen jälkiruokavaihtoehdoista

Fort Arabesque

Fort Arabesque
Fort Arabesque ei oikein tarjoa auringonlaskunäkymiä – paitsi naapurihotellin suuntaan

Hurghadan Marina

Kaipasimme kuitenkin jotain tekemistä jo sen 1½ päivän yhtenä kokonaisena päivänä ja neuvottelimme hotellin limokuljetuksen Hurghadan kaupunkiin, noin ½ tunnin ajomatkan päähän. Toinen vaihtoehto olisi ollut Senzo Mall, jonne oli ehkä alle vartin matka hotellilta, mutta emme olleet tavaran tarpeessa, joten suuntasimme Hurghadan Marinaan ihailemaan (?) veneitä ja vähän muutakin elämään rantabulevardilla.

Suuntaamme usein maailmalla edelleen pienvenesatamiin, jos aikataulu on sopivan väljä. Hurghadan satamassa veneet eivät keskimäärin olleet kovin pieniä, mutta paljon niitä oli! Joukossa myös vedenalaiseen maailmaan näkymiä tarjoavia lasipohjaveneitä tai vastaavia. Jotkut ryhmästämme olivatkin tehneet tuollaisen helpon retken vedenalaiseen maailmaan. Seuraava lainaus Meriharakan Facebook-sivulle saamastamme kommentista tällaiseen retkeen liittyen: ”Ensin matkasimme 30min verran veneellä, jonka jälkeen siirryimme veneen alakertaan katsomaan ikkunoista kaloja ja koralleja. Halukkailla oli myös mahdollisuus snorklata noin puolen tunnin ajan ja varusteet kuuluivat hintaan.”
Retki kuulemma maksoi kuljetuksineen 30 euroa nuppi, oletan. Pelkkä kuljetus Hurghadan Marinaan Fort Arabesquesta maksoi hotellin järjestämänä myös 30 euroa, mutta siis per auto, ei per henki.

Hurghadan Marinan rantabulevardi toi ainakin etäisesti mieleeni Miami Beachin, ehkä se tuli talojen pastellinsävyisestä värityksestä. Rannan toisessa päässä jo kaukaa näkynyt iso Hurghadan moskeija sen sijaan ankkuroitui vahvasti Lähi-itään. Alkuiltapäivästä rantaravintolat ja -kahvilat olivat vielä melko hiljaisia eivätkä sisäänheittäjätkään juuri meitä häirinneet. Jopa turisteille ainakin joissain tilanteissa kamelikyytejä tarjoavat nuorukaiset nuokkuivat kamelinsa vierellä meitä sen kummemmin häiritsemättä.

Lopuksi kävelimme vielä niin lähelle merta kuin satamalaitureita pitkin oli mahdollista ja näimme Hurghadaan palaavien veneiden jonon – ihan kuin vaikka Airistolla kesäisenä sunnuntai-iltapäivänä kaikkien palatessa illaksi kotisatamaan. Nämä veneet todennäköisesti toivat päivänsä sukeltaen tai snorklaten viettäneet turistit takaisin Hurghadan satamaan.

Hurghada Marina Hurghada Marina Hurghada Marina

Hurghada Marina
Marinan alueellakin on pieni moderni soukki – perinteisempi olisi varmasti löytynyt syvemmältä kaupungista, mutta sitä emme lähteneet etsimään
Hurghada Marina
En ottanut selvää miten delfiinejä täällä lähestytään, jos lähestytään, mutta todennäköisesti tilanteessa ainoat ”happy” ovat tämä vene ja ehkä sen nuorimmat matkustajat

Hurghada Marina

Pakettimatkoja Punaisen meren rannalle Egyptiin

Egypti tunnetaan myös helppona pakettimatkakohteena, siis vielä helpompana kuin Albatrosin toteuttama kiertomatkamme.

Esimerkiksi TUI:n sivuilta löytyy parikin kohdetta Punaisen meren rannalta, Hurghada ja Marsa Alam.

Viikon reissu kahdelle irtoaa halvimmillaan (tätä kirjoittaessani) 1800 eurolla, mutta voi siitä maksaa 5000 euroakin.
Retkivalikoimassa on niin bussiretkiä Luxoriin kuin lentäen toteutettavia retkiä Kairoon ja Gizan pyramideille, päivän tai useammankin mittaisina versioina. Päiväseltään bussimatka Luxoriin ja takaisin ja Luxorin lukuisat nähtävyydet lienee kuitenkin jo aika tappava yhdistelmä – retken kesto näyttäisi olevan 18 tuntia!

Tjäreborgin sivuilta löytyy (tätä kirjoittaessani) viikon reissuja Hurghadan alueelle jopa alle 1300 eurolla.

Näiden pakettimatkojen hyvänä puolena ovat suorat lennot (runsaat 5 tuntia) Helsingistä Hurghadaan.
Jos aurinkoloma ja historia kiinnostaa, niin ehkä parikin viikkoa pakettimatkalla Punaisen meren rannalla täydennettynä yön yli retkillä niin Kairoon kuin Luxoriin voisi olla ihan käypä vaihtoehto! Oikein aurinkolomasta pitävien kannattaa kuitenkin tsekata vähän lämpötilojakin – tammikuussa rannalla oli ainakin tuulisena päivänä melko viileää …

makadi tui
Tui:n vaihtoehto Makadi Bayn alueella. Fort Arabesque-hotellia en löytänyt suomalaisten pakettimatkojen hotellivalikoimasta.
tjareborg
Ainakin tämä Tjäreborgin vaihtoehto näyttää olevan kätevästi (?) ihan lentokentän kupeessa. Myös matka Hurghadan kaupunkiin on tästä puolta lyhyempi kuin Makadi Bayn alueelta.

Hurghadasta tuoreeltaan

Tässä vielä osittain samoja asioita ja samoja kuvia sisältänyt Facebook-julkaisumme Hurghadasta – jos et vielä saanut siitä tarpeeksesi :-)

Tags from the story
,
Join the Conversation

19 Comments

  1. Näyttää kyllä todella hyvältä tuo hotelli! Tuo ympäristö on omaan silmään kaikin puolin miellyttävä, ja jos palvelukin pelasi ja ruoka oli erinomaista, niin mikäs siinä ollessa! :) Tuollainen lasipohjaveneretki on pitkään kiinnostanut, ja välillä niitä on ollut tarjolla. Toisaalta silloin on ollut mahdollisuus snorklata, niin ollaan päädytty siihen. Tuolla mainostettiin kamelipihviä, sitä olisi mukava joskus maistaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! All-inclusivien (kuten risteilyjenkin) haittapuolena on se, ettei oikein ”kannata” syödä missään muualla, joten eksoottisemmat eläimet jäivät meiltä tällä kertaa maistamatta. Lasipohjaveneretkelläkin olisi ilmeisesti ollut mahdollisuus myös snorklaamiseen, kevyenä versiona.

  2. Tuollainen lasipohjaveneretki snorklailuineen olisi ollut mielenkiintoinen! Kiva myös kuulla, että saitte Hurghadassa olla rauhassa kaupustelijoilta ja muilta tyrkyttäjiltä. Jotenkin ajattelin, että niitä olisi joka kulmassa.

    Tuo kameli (ja ylipäätään turistikäytössä olevat eläimet) kyllä säälittää :(

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Kaupustelijoiden osalta saatoimme osua paikalle sopivan hiljaiseen ajankohtaan, niin vuodenaikana (tammikuu) kuin kellonaikana (iltapäivä) – ei parin turistin takia kannata innostua :-)

  3. says: Daniel

    Joskus ennen koronaa katsoin (muistaakseni) Aurinkomatkojen äkkilähtöjä Hurghadaan, olivat todella edullisia, puoli-ilmaisia. Kaikki lukemani kokemukset paikasta olivat kuitenkin niin negatiivisia (takuuvarma vatsatauti, ei mitään nähtävää jne), että ei tullut koskaan lähdettyä. Varmaan tuolla voisi tasokkaassa all inclusivessa viettää vatsataudittoman lepoloman komeissa puitteissa, mutta luulen siltikin, että viettäisin viikkoni mieluummin jossain muualla. Sen sijaan tuollaisen hektisen kiertomatkan päätteeksi päivä tai kaksi tuolla on varmaan sopinut oikein hyvin ohjelmaan, että saa ladata akut täyteen ennen lentoa kotiin.

    Tammikuu ei taida olla ihan sesonkiaikaa, kun kuvissa on noin rauhallinen meno. Mutta se onkin vain hyvä asia, ei varmaan ateriatkaan tuntuisi kovin ylellisiltä, kun siellä ruokasalissa olisi 300 muutakin jonottamassa buffettiin. Annan rohkeuspisteitä pehmiksestä, se olisi jäänyt minulta Egyptissä kyllä testaamatta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Nähtävää ei tosiaan ole, ei edes Hurghadan kaupungissa, joka sekin on suhteellisen kaukana all-inclusiveista. Tammikuussa, etenkin jos tuuli, oli tosiaan vielä viileää, ainakin jos mielessä oli rantaloma. Kävelijälle sää oli ihan ok. Pehmikseen uskaltauduin kerättyäni jo yli viikon rohkeutta Egyptissä ja todettuani, että nämä massaruokintapaikat, risteilylaiva ja siitä extrapoloiden ilmeisesti all-inclusivet ovat hygeniatasoltaan jo ok – ja niin sitten olikin, eli ei ongelmia!

  4. says: Reissu-Jani

    Kivan näköistä resorttia näyttää olevan. Hurghadan olen yhdistänyt sanoihin ”itäturismi” ja ”vatsataudit” – varsinkin jälkimmäiseen kun olen tuttavilta kuullut millainen kokemus se aikonaan on ollut kun Suomesta enemmänkin tuonne tehtiin charter-lentoja. Nähtävästi pakettimatkat ovat taas tulleet takaisin ja suomalaisia alkaa niilläkin taas Egyptiin matkustamaan. Luxorissa näin niitä ”Hurghadan” bussiletkoja jotka olivat päiväretkellä todella tiukalla aikataululle kiertämässä Luxorin nähtävyyksiä. Vaikka tykkään matkustaa road-trip tyylisesti, niin 18 tunnin päivä alkaa jo olemaan rajoilla varsinkin kun palataan samaan lähtöpisteeseen. All-inclusive voi olla hyvä vaihtoehto tuolla päin – itseltäni se jäisi kokematta, ainakin toistaiseksi. Toki kiva päätös pitkälle matkalle.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Meistäkin idea nähdä vähän Hurghadaa oli ihan hyvä, mutta tuskin palaamme tuonne viikoksi :-) Juuri tuossa Fort Arabesque -hotellissa iso osa matkailijoista oli saksalaisia, muita suomalaisia ei näkynyt, mutta kyllä niitä pakettimatkoja Hurghadaan tosiaan taas on tarjolla.

  5. Hotelli näyttää todella kutsuvalta! Olimme Hurghadassa joskus vuosituhannen alussa ja olisi kyllä mukava mennä sinne uudestaan katsomaan, kuinka kaupunki on muuttunut. Tuolloin oli kova rakennusbuumi menossa ja varmasti nykyään siellä näyttää aivan toiselta kuin silloin parikymmentä vuotta sitten.

  6. En ole itse asiassa koskaan ollut all inclusivessä. Olen niin aktiivinen reissuilla, että yleensä menisi hukkaan. Joskus kuitenkin varmasti otan moisen jollakin reissulla löhöily relauspäiväksi.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Joskus mennään muut kriteerit kuin majoituspaikan tyyppi edellä, vaikka jos vain hotellivalinnasta olisi kiinni, emme mekään all-inclusivea valitsisi.

  7. Mielenkiintoista oli lukea Hurghadan ja Makasi Bayn ”minilomasta”. Sanotaan näin, että monelle pakettimatkaajalle Sakkala eli Hurghadan Marinan viereinen keskusta saattaa olla elämän järkyttävin paikka, minne pakettimatkoilla eksyy – ainakin tämämsuuntaisia kommentteja kuului ympäri lentokenttää paluulentoa odotellessa. No ei tavallaan ihme, jos ei ole aikaisemmin esimerkiksi missään Afrikan kaupungissa käynyt. Suurin osa viettää lomansa Makadi Baylla, ja aito kokemus rajoittuu Egyptissä bussin ikkunan maisemiin. Eipä silti, Hurghada on erinomainen paikka akkujen lomailuun, jos sitä lomaltaan kaipaa. Ja upeat retkimahdollisuudet odottavat.

    Laitan tähän omia kokemuksia Hurghadasta, niin on samalla lisätietoa lukijoidenne iloksi kiinnostuneille: https://kohteenamaailma.fi/afrikka/matkalle-egyptiin-hurghada-uhka-vai-mahdollisuus/

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Vähän kurkistimme lyhyellä vierailullamme Hurghadan kaupungissa sisemmällekin kaupunkiin, mutta koska olemme jo muutamia afrikkalaisia kaupunkeja nähneet, niin eipä se hätkähdyttänyt, muttei myöskään erityisesti tuntunut siltä, että se(kin) pitäisi nähdä. Mutta varmaan noin kun sanoit, että kontrastia hienoon hotelliin Punaisen meren rannalla kyllä löytyi!
      Kiitos linkistä, etenkin kun oma vierailumme Hurghadassa tosiaan oli lyhyehkön puoleinen … Tosin, kuten aina, olisin kaivannut siihen tietoa siitä, että miltä ajalta jutun kokemukset ovat. Kommenteista päätellen 2019 – sillä juuri nyt (2024) Kairoon menemiselle ei ole mitään turvallisuuteen liittyviä isompia esteitä.

    2. Tosiaan postaus ja reissu oli vuodelta 2019, niin onhan maailma mennyt viidessä vuodessa taas moneltakin kohdin eri suuntaan. Lueskelinkin teidän Kairon postauksen tässä jo aikaisemmin, niin sai sieltä tuoreita kokemuksia.

    3. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Erityisesti turvallisuustilanteet maailmalla ovat kovin muuttuvaa faktaa matkajutuissa – pyramidit pysyvät paikallaan, luulisin :-) – mutta tilanne maassa ei. Juuri nyt taas lienee jossain määrin liipaisimella mitä Egyptissä ehkä tapahtuu Gazan tilanteen takia – aika näyttää …

  8. Minullakin jostain syystä ensimmäiset mielikuvat Hurghadasta on aika negatiivisia, vaikka oikeasti en tiedä paikasta muuta kuin sen, että se on varsin pitkään ollut suosittu ranta- ja pakettimatkakohde. Tuo hotellialue näyttää todella hienolta ja viihtyisältä! Joskus olisi kiva itsekin ainakin lyhyen aikaa majoittua astetta hulppeammassa all inclusive -paikassa, normaalisti kun aina asutaan budjettivaihtoehdoissa ja syödään majoituksen ulkopuolella. Snorklaus ja lasipohjaveneretki varmaan kuuluisi omaan matkaohjelmaan, jos tuonne päädyttäisiin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Ennakkoluulot kannattaa aina haastaa – miten sitä voisi tietää, että minkälainen joku paikka on, ellei siellä ole käynyt? Tällä periaatteella mekin pyrimme näkemään omin silmin mahdollisimman ison osan maailmaa.

  9. Hurghada on käymätön paikka, mutta ihan kivaltahan tuolla näytti. Kuten moni onkin jo todennut, ensimmäinen mielikuva on itänaapurin tylsästi käyttäytyvät turistit.

    Marsa Alamissa olen ollut ja siitä paikasta pidin. Muistan juuri tuollaisen pehmisautomaatin, jossain hotellissa. Mä en jäätelöä edes syö normaalisti, mutta pakkohan sitä oli kokeilla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Eroaisikohan tuo Marsa Alam kuitenkin samalla rannalla sijaitsevasta Hurghadasta kovin paljoa :-) – eli ehkei kannata sitä varta vasten lähteä katsomaan. Juuri tuossa Fort Arabesque -hotellissa tuntui olevan lähinnä saksalaisia, ainakaan itänaapurit eivät parissa päivässä erottuneet häiritsevästi joukosta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *