Naantalin vai Ruissalon kylpylä?

sunborn feature

Elokuun alun kesäretkemme suuntautui Turun seudulle. Kesähän on tunnetusti myös sukulaisvierailujen ja sukujuhlien aikaa ja näitä meilläkin oli luvassa, niin Turussa kuin Raisiossa.

Sukulaisten luona majoittuminen ei kuitenkaan ole meidän juttumme ja erityisesti kesäretkeen sopi hyvin kesäiset majoitusvaihtoehdot, joten päädyimme kylpylöihin, niin Naantaliin kuin Ruissaloon.

Naantalin kylpylä oli meille entuudestaan hyvinkin tuttu vuosien varrelta.
Edellisen kerran olimme siellä viime kesänä ja monena vuotena tapasimme yöpyä siellä pääsiäisenä ja heittää talviturkin uimalla kylpylän ulkoaltaassa, joka usein silloin oli vielä ihanasti valkoisen lumen ympäröimä.

Naantalin kylpylä Ruissalon kylpylä
Näköala Naantalin kylpylään ystäviemme Naantali Spa Residence -asunnolta

Ruissalon kylpylään emme olleet koskaan aikaisemmin majoittuneet – mitä nyt joillain kesäisillä pyöräretkellä poikenneet aulan kahviossa.

Kaksi peräkkäistä yöpymistä näissä kahdessa kylpylässä houkuttelevat vertailemaan näitä keskenään.

Naantalin kylpylä

Elokuun ensimmäisellä viikolla Naantali oli vielä täynnä Muumimaailmassa vierailevia lapsiperheitä – niin myös kylpylä. Hienoisesta ruuhkasta huolimatta totesimme kuitenkin, että kylpylä selvisi siitä kunnialla: jonoja syntyi vaan hiukan vastaanottoon sisäänkirjautumisen yhteydessä ja aamiaisella, ellei ollut ajoissa liikkeellä.

Naantalin kylpyläNaantalin kylpylä

Huoneemme oli tällä kertaa todella iso ja valoisa ja siinä oli aurinkoinen parvekekin. Edellisellä kerralla majoituimme talon toiselle puolelle, joka on hiukan pimeämpi, mutta toisaalta kovin aurinkoisina päivinä sekin voi olla hyvä vaihtoehto.

Tuttavaperheellämme on lomaosakeviikko Naantali Spa Residence -talossa kylpylää vastapäätä rannalla ja heidän viikkonsa oli sattumalta sama, jolloin me vierailimme kylpylässä, joten pääsimme tutustumaan myös tällaiseen asuntoon. Oli muuten upea, parveke merelle ja kaikki tilat tip top -kunnossa. Melkein jo päätimme, että ensi kesänä vuokraamme tuollaisen asunnon viikoksi! Hotellin ravintola- ja kylpyläpalveluthan ovat myös lomaosakeasukkaiden käytössä, joten asumalla tuolla saisi käyttöönsä koko paletin: ison asunnon, kylpylä ja ravintolapalvelut niin halutessaan.

Illallinen Le Soleil -ravintolassa oli alkuillasta vielä mukavan ruuhkaton. Buffeesta löytyi helposti kaikille sopivia vaihtoehtoja ja jälkiruokapöydän valikoimat olivat mahtavat.

Naantali Spa
Naantali Spa

Naantali Spa
Iltasäteet Naantali Spa Residence -asunnon parvekkeelta

Aamiaisen ruuhkaisuuten liittyvät varoitukset vähän stressasivat ja vaikuttivat aikatauluumme: päädyimme aloittamaan aamumme aamiaiselle ja pulahdimme aamu-uinnille vasta sen jälkeen, kun luontevammin olisimme käyneet uimassa ensin ja aamiaisella sen jälkeen, mutta menihän se näinkin.

Kylpylässäkään ei aamulla ollut tungosta ja ulkoallas auringonpaisteessa toimii hyvin kesälläkin!

Naantali Spa aamiainen

Kylpylän wifi-yhteys taisi olla kapasiteetiltaan riittämätön täyden hotellin tarpeisiin: bloggaajina jouduimme turvautumaan omiin Moi-liittymiimme saadaksemme ladattua kuvia nettiin ja televisiouutisten katselusta Areenasta saattoi vaan haaveilla. Kotimaisille vieraille, joilla on kännykässään datayhteys wifi ei ehkä ole kovin tärkeä, mutta etenkin Euroopan ulkopuolelta tuleville yhteydet ovat tärkeitä ja Muumimaailma vetää selvästi puoleensa mm. japanilaisia vieraita.

Naantaliwelcome

Lisää Naantalin kylpylästä ja sen tarjoamista palveluista heidän omilla sivuillaan.

Ruissalon kylpylä

Ruissalo tarjoaa luonnonrauhaa ja kylpylän ulkoaltaana meren! Lapsiperheiden osuus oli luonnollisesti paljon Naantalia pienempi ja osa vieraista olivat kuntoutusasiakkaita, joten vieraiden keski-ikä oli paljon Naantalia korkeampi. Kylpylä on kuitenkin raikas ja henkilökunta todella ystävällistä.

Ruissalo Spa

Saimme vinkin pyörän vuokraamisesta ja lähikohteista Ruissalossa ja tartuimmekin heti tähän, vaikka kylpyläkin houkutteli, mutta sinnehän voi mennä myöhemmin illallakin!

Ruissalon tietä reunustaa pyörätie ja pyöräily lehtimetsän siimeksessä on hyvä vaihtoehto tutustua saareen. Me valitsimme kohteiksi Honkapirtin kahvilan, jonka muistan jo kouluvuosiltani ja Turun Pursiseuran sataman ravintoloineen, joka oli meille tuttu veneilyvuosiltamme. Matka taittui vaihteettomilla vuokrapyörilläkin melko tasaisessa maastossa kivasti ja matkan varrella pääsi näkemään vehreää Ruissaloa vähän eri näkökulmasta kuin autolla. Ohitimme golf-kentän onnistuneesti saamatta yhtään palloa päähämme ja pysähdyimme paitsi kahvilassa ja ravintolassa myös ihailemaan laitumella olevaa karjaa. Kesäistä tunnelmaa vihreällä saarella.

Ruissalo Honkapirtti

Ruissalo Honkapirtti
Myös Honkapirtin kahvilassa voit nauttia samoista mahtavista leivonnaisista kuin kylpylän kahvilassa.

Ruissalo

Ruissalo pursiseura
Kesäelämään Turun Pursiseuran rannassa

Ruissalo Spa pyörävuokraus

Pyörälenkin jälkeen pulahdimme täälläkin kylpylän altaisiin, Lasse jopa mereen, kun helppo mahdollisuus siihen oli tarjolla.

Illallisen nautimme ravintolan à la carte -puolella: lohikeittoa, tofu-salaattia ja pippuripihviä ja kruunasimme aterian vielä mansikkapavlovalla. Aterian jälkeen totesimme yhteen ääneen, että tännehän kannattaisi ajaa vaikka vaan syömään!

Ruissalo Spa illallinen Ruissalo Spa Ruissalo Spa Ruissalo Spa

Kesäterassilla J. Mäkikalli Duon vielä musisoidessa me livistimme vielä pohjoisrannalle katsomaan auringonlaskua – emmekä olleet ainoita. Ei siksi, että musiikissa olisi ollut mitään vikaa, vaan auringonlaskut meren rannalla nyt vaan ovat niin mahtavaa katseltavaa!

J Mäkikalli Duo Ruissalo SpaAuringonlasku Ruissalo Spa

Aamiainen oli ehkä vaihtoehdoiltaan hiukan niukempi kuin Naantalissa, mutta toisaalta ainakaan me emme loistavan illallisen jälkeen kovin paljoa kaivanneetkaan. Letut olivat kiva lisä valikoimaan!
Ruissalo Spa aamiainen

Wifiä ei Ruissalon kylpylässäkään voi kehua, vaikka se aavistuksen parempi kuin Naantalissa olikin.

Lisää Ruissalon kylpylästä ja sen tarjoamista palveluista heidän omilla sivuillaan.

Naantali vai Ruissalo?

Naantali on ihana kesäkaupunki ja jos etsit paitsi kylpylämiljöötä myös pieniä kauppoja ja kahviloita, niin valitse Naantali. Naantalin kylpylä tarjoaa myös helpon mahdollisuuden vierailla Kultarannassa sieltä lähtevillä retkillä.

Jos taas haluat rauhallisen, luonnonläheisen ympäristön ja haluat uida meressä ja kävellä tai pyöräillä vehreässä maisemassa, niin valitse Ruissalo.

Kummassakin asut mukavasti ja syöt hyvin.
Kummastakin pääsee myös kätevästi pistäytymään Turussa, tosin Naantalista sille on ehkä vähemmän tarvetta. Ruissalon kylpylästä pääsee Kauppatorille Turussa bussilla puolen tunnin välein ja matka kestää noin puoli tuntia.

Jos olet autolla liikkeellä, kuten me, niin parkkipaikkoja on kummassakin paikassa hyvin, vähän ruuhkaisemmassa Naantalissakin paikka löytyi helposti. Naantalissa paikoitus on maksullinen (10 euroa/vrk), Ruissalossa ilmainen.

Naantali

Sunborn Saga Oy tarjosi meille huoneen ja illallisen niin Naantalissa kuin Ruissalossa.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Sateenmuru

  Kiva vertailu! Asuin Naantalissa ja onnekseni talviajan salikorttiini kuului myös ilmaiset käynnit kylpylän puolella – tunnustan, ehkä tuli enemmän käytyä kylpylässä kuin siellä salilla… Talvella tuo kylpylä oli aivan ihana, ja arkipäivinä siellä oli ihanan rauhallista. Tuntui käynnin jälkeen, että oli ollut minilomalla, vaikka talsikin takaisin kotiin töiden ääreen. ^_^ Ruissalon kylpylässä en käynyt: allasosasto näyttää aika samalta kuin Naantalissakin?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sateenmuru! Suhteellisen aikaisin aamulla Naantalin kylpyläosasto oli kivan hiljainen kesälläkin. Isoin ero Ruissalon ja Naantalin kylpylöiden välillä on ehkä tuo helppo pääsy mereenkin Ruissalossa. Toisaalta onhan Naantalissakin ranta ihan lähellä, vaikkei sinne kylpylästä suoraan pääsekään.

 2. Yleensä Suomessa julkisten paikkojen ja hotellin WiFit ovat todella toimivia. On melkein poikkeus, että wifi toimii huonosti kuin että toimisi hyvin. Ilmeisesti näiden kylpylöiden pitäisi wifeihin panostaa enemmän, sillä niistä saadaan kyllä hyvällä suunnittelulla ihan hyvin ruuhkan kestävät.

  Kylpylät eivät ole itselleni tuttuja, mutta jos hinta on kohdallaan, Ruissaloa voisi joskus kokeilla. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Niko! Vaatimukset wifeillekin taitavat lisääntyä koko ajan sen myötä, että ihmiset katsovat enemmän myös televisio-ohjelmia ja muita videoita laitteillaan. Ruissalo on kyllä kivan luonnonläheinen paikka.

 3. Kiva vertailu! Olen itse käynyt molemmissa, mutta vierailuista on jo pitkä aika. Kuvien perusteella näyttäisi, että Ruissalon kylpyläosastoa on ainakin remontoitu minun käyntini jälkeen. Viime vuosina en ole enää näihin päätynyt, kun sattuneesta syystä olemme valinneet kylpylät lastenaltaiden perusteella, eivätkä Ruissalo tai Naantali kumpikaan ole profiloituneet lapsiperheiden kylpylöinä. Juuri siksi valitsisinkin jomman kumman näistä, jos joskus taas päätyisin kylpylälomalle vain aikuisseurassa. Erityisesti Ruissalon mansikkapavlova alkoi kiinnostamaan…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Meillä tämä oli ensimmäinen ”oikea” käynti Ruissalossa, joten en osaa sanoa remonteista – kivan tuntuinen tuo kylpylä kuitenkin oli.
   Naantalissa lapsia oli paljon, mutta taisivat olla siellä enemmän Muumimaailman kuin kylpylän vetäminä ja tosiaan ei kummassakaan kylpylässä mitään vesiliukuratoja tai muita leikkijuttuja ole. Caribiassakin Turussa on joskus tullut käytyä – se lienee sitten jo enemmän tällainen lapsiperhekylpylä – mutta hyvähän se on, että näitä on eri kohderyhmille: lapsiperheet ja ilman lapsia matkustavat kun eivät aina kaikissa tilanteissa oikein ”sovi” samaan altaaseen.

 4. Ruissalon kylpylässä en ole koskaan ollut, mutta Naantalissa sitäkin useammin. Lomasesongin ulkopuolella, siellä on varsin rauhallista nauttia elämästä. :)
  Seuraavalla kerralla kannattaa maistaa Naanatalin kylpylän lohikeittoa! Miehenikin, joka ei ole keittoihminen, on täysin otettu Naantalin kylpylän kermaisesta lohikeitosta. Ja se kuulkaas on jo suoranainen ihme se! ;)

 5. Kiitos Heidi! Me satuimme valitsemaan Naantalissa buffet-ruokailun, joten ei tullut tuota lohikeittoa siellä vastaan. Buffettiin kuulunut intialainen kasviskeitto oli kyllä namia!

 6. says: Katariina

  Näin turkulaiselle molemmat kylpylät ovat tuttuja vuosien varrelta erilaisista yhteyksistä. Tosin kummassakaan en ole tainnut yöpyä eli omat kokemukset perustuu erilaisiin kylpylävisiitteihin ja kokouspäiviin. Ruissalon kylpylään yhdistyy minulla vahva mielikuva veteraanikuntoutuksista, sillä lapsuudesta muistan, että isovanhemmat ovat viettäneet siellä muutaman viikon pätkiä kuntoutuksissa, ja heitä ollaan sitten käyty siellä moikkailemassa. Kiva kuulla, että Ruissalon kylpylä toimii hyvin ihan lomailijallekin! Ruissalo on jo itsessään niin hieno paikka, että siellä riittää pariksi päiväksi tekemistä eli senkin puolesta Ruissalon kylpylää voi suositella. Eikä matka Turun keskustaan kuitenkaan ole paha, jos alkaa kaipaamaan enemmän vilinää ympärilleen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Kieltämättä siinä missä Naantalissa etenkin näin kesällä lapsiperheitä oli paljon, niin Ruissalossa ihmisten keski-ikä oli melko korkea – mutta ei se vähennä Ruissalon viehätystä ja mahdollisuutta asua mukavasti keskellä sitä kaikkea.

 7. Kylpylöiden vertailu teki jutusta heti paljon mielenkiintoisemman! En ole mikään erityinen kylpylöiden ystävä eikä minulla siis ole juurikaan kokemusta niistä. Vertaileva kirjoitustapa oli oikein onnistunut. :) Saattaisinpa jopa harkita visiittiä jompaan kumpaan. Toimiva Wi-Fi tosin olisi tärkeä.

  1. Kiitos Katariina! Mekään emme ole ihan erityisesti kylpylöiden ystäviä, mutta kesäkohteina molemmat näistä olivat kivoja. Suomalainen pärjää puhelimenkin wifillä johonkin asti, mutta ulkomaisille asia on tietysti vielä tärkeämpi.

 8. Hyvä vertailu näissä kylpylöissä! Ruissalo vaikuttaa jotenkin hieman samanlaiselta kuin Siuntion kylpylä – vanhempaa porukkaa eikä ihan niin vimpan päälle nuo fasiliteetit. Naantalissa on tietysti huonona puolella ruuhkat, mutta huone näytti niin ihanalta että teki mieli mennä varaamaan samantien ihana rentoutumisloma sinne. Nyt siellä ei ehkä ihan niin paljoa olisi ihmisiäkään. :)

  Voisit vielä sisällyttää tähän Långvikin, Hangon ja Haikon niin saataisiin kattava vertailu eteläisemmän Suomen kylpylätarjonnasta!

  1. Kiitos Miika & Gia! Långvikissa olen käynyt vaan Pingin verran, Hangossa en kylpylämielessä (vaikka muuten) ja Haikossa vaan tsiljoona vuotta sitten. Pitäisiköhän harkita, vertailun jatkamista :-)

 9. says: Jorma

  No tästä ”arvostelusta” paistaa kyllä läpi se että sunborn saga on kustantanut lomailunne.

 10. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Matkustamme (todella) paljon, matkavuorokausia tulee vuodessa yli 100 ja maksamme itse yli 90% kaikista yöpymisistämme, joten ihan vaan yksi kotimaan yöpyminen ei ole meille niin arvokas asia, että meidän kannattaisi kirjoittaa hotellista (tai kuten tässä hotelleista) ihan puuta heinää ja siten aliarvioida lukijoitamme.

  Toki voihan olla, että kun hotelleja ja tapaamaamme henkilökohtaa tälläkin kertaa olemme lähestyneet ystävällisesti, niin he ovat olleet ystävällisiä myös meille ja siitä syntyy hyvä fiilis, joka jää mieleenkin. Veikkaisin, että näin on myös ihan ei-bloggaavien asiakkaiden kanssa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *