Dubrovnik

hotel croatia

Vietimme viikon Aurinkomatkojen pakettimatkalla kohteena Dubrovnik ja hotellina Cavtatin niemellä n. 20 km Dubrovnikista etelään sijaitseva Kroatian ylpeys – Hotel Croatia (jutun otsikkokuvassa). Valitsimme pienen kylän liepeellä olevan hotellin, koska tiesimme olevamme puolet päivistä retkillä ja väliin jäävinä päivinä suunnittelimme lähinnä oleilevamme, joten rauhallisella paikalla oleva hotelli tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Joskaan Croatia-hotellista ei voi käyttää adjektiiveja pieni, kotoisa tai pittoreski, niin se tarjosi erinomaiset puitteet rantalomalle: uima-altailla oli tilaa, hotellin ranta (ravintoloineen) oli hyvä ja huonehintaan kuului internetyhteys. Hotellin ravintola oli tasokas ja kylpyläpalvelut, joista testasimme jalkahoidon ja kampaajan olivat hyviä ja edullisia.

Dubrovnikissa kävimme pariin otteeseen, paikallisbussilla (12 kunaa) ja yhden paluumatkan Cavtatiin teimme veneellä (50 kunaa). Dubrovnikin vanhan kaupungin kiersimme osittain kaupunkia ympäröivää muuria pitkin – ostoskaupunki Dubrovnik ei ollut, mutta sen taisi jo lomaopas mainita etukäteen tyyliin rajoitetusti ostosmahdollisuuksia. Lasse sentään täydensi hiukan kesävaatevarastoaan, mm. rantasandaaleilla.

Retkikohteemme: Sprska, Bosnia ja Montenegro, tulikin jo lyhyesti kuvattua matkan aikana. Ilmat kesäkuun alussa suosivat rantalomailua – bussiretkiin 30..35 astetta oli jopa hiukan liikaa. Sadetta ei lomaviikollemme osunut lainkaan – mutta edellisellä viikolla oli kuulemma satanut parikin päivää. Jugoslavian hajoamiseen liittyneiden sotien jäljet olivat vielä näkyvissä kaikkialla – niin koloina talojen seinissä kuin kuvauksissa elämästä näissä maissa sodan jälkeen, erityisesti Bosniassa, mutta myös rajanylityksessä Montenegron puolelle opas muistutti meitä, että tämäkin raja on ollut vasta muutaman vuoden auki. En yleensä ole kovin kiinnostunut historiasta, mutta tämän viikon aikana oli pakko useampaan otteeseen etsiä netistä tietoa entisen Jugoslavian hajoamisen vaiheista ja yrittää opetella Balkanin nykytilannetta. Tällä matkalla näimme edes hiukan tämän alueen neljää valtiota, toista (tai kolmatta) matkaa alueelle jäivät vielä odottamaan Slovenia, Serbia, Kosovo ja Makedonia.

Jugoslavia oli myös yksi niistä maista, joissa isäni konsultoi telakkojen rakentamiseen liittyen 1980-luvun alussa ja hän muutamaan otteeseen myöhemmin suositteli kovasti Dubrovnikissa käyntiä sitten kun se taas on mahdollista – mutta vasta nyt tulin siellä sitten käyneeksi.

Kroatia ym
Tässä kuvakokoelmassa on kuvia myös Montenegron retkeltä – klikkaa tästä tai kuvasta
Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.