Insinööri Pettersson ja oikeat Suomen majakat

Purjehdusvuosinamme tapasimme kevään ensimmäisellä reissulla Nauvon suuntaan   ”tervehtiä” Insinööri Petterssonin loistoa: yksi talvi oli taas takana ja merellä kaikki hyvin ja ennallaan.

Insinööri Pettersson
By Vellari (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons – omat kuvamme tästä loistosta olivat sen verran vanhoja ja vinoja, että päädyin tähän kuvaan.

Insinööri Pettersson ei ole majakka vaan loisto, vaikka se loistoksi komea onkin, mutta alkavan kesän kunniaksi tässä yhteenveto retkistämme Suomen majakoille.

Bengtskärissä kävimme aikanaan purjehdusseuran retkellä, ei kuitenkaan purjeveneillä vaan laivalla Kasnäsistä (sinne toki tulimme purjehtien). Bengtskäriinhän ei kovin luotettavasti ja helposti voi purjeveneellä rantautua.

Bengtskär

Gustaf Dalénin Kihdillä olemme nähneet purjeveneestä monta kertaa, ja näkemistä lähemmäshän ei tuota pientä majakkaa pääsekään.

Gustavsvärninkin olemme, tietysti, ohittaneet, viimeksi matkalla Russarön saarelle, mutta emme ole siellä käyneet – pääseeköhän sinne edes muuten kuin Majakkaseuran jäsenenä.

Gustavsvärn

Harmaja ja Helsinki kuuluivat tietysti Tallinnaan suuntautuneiden purjehdusten etappimajakoihin. Harmajalta palasimme yhtenä kesänä takaisin Suomenlinnaan, kun olimme sittenkin arvioineet väärin tuulen voimakkuuden tai tarkemmin ottaen edellisen päivän myrskyn vielä jälkeensä jättämän aallokon. Mutta seuraavana päivänä uusi yritys ja pääsimmehän me sitten sinne Tallinnaankin.

Isokarilla sen sijaan kävimme omalla veneellä samoin Utössä, useammankin kerran.

Isokari (ja veljeni)

Utö

Märketillekään ei omalla veneellä pääse noin vaan, joten kävimme siellä Eckeröstä käsin järjestetyllä retkellä.

Märket

Russarön avautuessa yleisölle varasimme paikat yhdelle sen kesän retkistä sinne, mutta sinä kesänä suunnitelmamme hiukan yllättäen muuttuivat, mutta tuli seuraava vuosi ja seuraava kesä ja pääsimme lopulta Russaröllekin.

Russarö

 

Suomenlinnan majakkaa emme useimmilla Suomenlinnaan tekemillämme retkillä majakkana edes havainnoinneet, mutta muutama kesä sitten yritimme kuvata Suomenlinnan kirkkoa myös majakkana.

Suomenlinna

Söderskärillä olemme myös käyneet mukavalla kesäretkellä ihan vaan Kauppatorin rannasta.

Söderskär

Tämän kesän saariretkemme suuntautuu vasta yleisölle avautuneelle Örön saarelle, mutta siellä ei majakkaa ole.

Suomen majakoista olisi mukava käydä vielä joskus ainakin Tankarin majakalla Kokkolassa. Rauman ja Porin suunnalla voisi myös samalla lähiseuturetkellä katsastaa niin Kallon, Kylmäpihlajan kuin Säpin majakat. Ehkä jonain päivänä …

Oletko Sinä käynyt vielä jollain muualla majakalla, jota voisit meille suositella?

 

Join the Conversation

41 Comments

 1. says: Miila

  Kiva, että kokosit teille tutuksi tulleet majakat yhteen postaukseen. Mua hirveesti houkuttas tänä kesänä päästä tutustumaan johonkin majakkaan, joten tästä postauksesta oli paljon apua siinä mihin päin suunnata :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Miila – kiva jos jutusta on apua ideointiinne!

 2. says: Ansku BCN

  Hei tosi kiva postaus! Meitä odottaa kaiken väännön jälkeen tänä kesänä Turun saaristo (Ahvenanmaa jää jollekin tulevalle vuodelle). Ohjelmassa Nötö ja Utö, ja hyvää säätä toivotaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Ansku – Turun saaristossa mekin olemme kaikkein eniten kesäisin oleilleet, joten voin kokemuksella :-) sanoa, että hienoja paikkoja teillä on tiedossa!

 3. says: sarrrri

  Ihania merikuvia ja majakoita! Mulla ei varmaan riittäisi kärsivällisyys purjeveneilyyn, mutta muuhun veneilyyn kyllä, ja majakkabongaus on varmasti yksi juttu jota ryhtyisin harrastamaan, jos veneilisin enemmän…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi sarrrri! Ei tuo purjeveneellä liikkuminenkaan nyt niin ihmeellistä kärsivällisyyttä tarvitse, tiedäthän sanonnan, että kun astut purjeveneeseen, olet jo perillä. Jos keli on kevyt, niin matka menee mukavasti vaikka lueskellessa ja jos taas tuulta on reippaasti, niin tekemistä on sen verran, ettei pitkästymään ehdi!

 4. Merenkurkun majakat ja pookit (Norrskär, Valassaaret, Utgrunnan, Strömmingsbådan, Rönnskär (Suomen vanhin puupooki 1700-luvulta), Ritgrund) muodostavat tietysti hienon kokonaisuuden. Kvarkenturer tekee päivämatkoja Raippaluodon Svedjehamnin maailmanperintöalueelta ko. kohteisiin heinäkuussa.
  http://www.kvarkenturer.fi/fin/palvelut.html
  Yhdellä matkalla ei kaikkia kohteita ehdi nähdä, mutta 3-4 majakkaa kuitenkin kerralla. Suosittelen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos, pidetään mielessä. Tuota maailmanperintöaluetta onkin nyt alkukesästä sen verran hehkutettu, että matkaa tuolle suunnalle pitäisi tosiaan harkita!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Alunperin ajatukseni oli ottaa mukaan vähän muidenkin maiden majakkavierailuja, mutta tässäkin oli sitten niin paljon, että täytyy palata muihin majakoihin vähän myöhemmin. Esimerkiksi Nantucket USA:ssa on kiva saari myös majakkamielessä!

 5. says: Kaisa-Leena

  Kun tulette Tankarissa käymään, samalle reissulle mahtuu varmaan myös Ulkokalla. Purjeveneellä ette pääse maihin, mutta viereiselle saarelle Maakallaan kyllä. Tai tulkaa Konikarvon kalasatamaan Rahjaan, niin siitä pääsette femEmaren järjestämälle opastetulle ja evästetylle majakkasafarille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos vinkistä – täytyypä pitää mielessä! Nämä retkijärjestäjienkin nimet ovat arvokasta tietoa, sillä joskus, valitettavasti, näitä pienempiä kotimaisia toimijoita on vaikea löytää. Mm. Märketin kuljetuksen löytäminen vaati muutama kesä sitten kyllä ihan paneutumista!

 6. says: Heidi

  Majakoissa on kyllä jotain karun viehättävää, ja näistä kuvistakin tämä sekä suolainen meri-ilma ihanasti kimpoilee :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Heidi! Aurinko kimaltelee kuvissa, juu, sillä useimmiten jos merellä on huono keli, niin kamera pysyy tiukasti kaapissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Rami! Oikeassa ole, että jotain kiehtovaa, viehättävää, lumoavaa … tai mikä nyt se paras adjektiivi olisikaan … majakoissa on!

 7. Keski-Suomesta kotoisin kun olen, ovat Suomen majakat mulle tuntemattomia. Päijänteellä ei niitä näe. Mut useemmasta blogista on päässyt näistä lukemaan ja koska joissakin voi majoittuakin, niin pitäis kyllä joskus käydä kokemassa. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Lotta! Yllättävän tuntemattomia majakat monelle tuntuvat olevan. Jos saan kasaan vielä kaavailemani jutun majakoista maailmalla, niin siinä saattaisi sitten olla maailmanmatkaajillekin innostava majoittumisvinkki!

 8. Tää on mulle ihan tuntematonta seutua, mutta hyvin mielenkiintoisia tuttavuuksia! Lyhyellä Vaasan visiitillä ja roadtripillä rantatietä pohjoiseen oli muutama majakkakyltti, mutta ei me sitten lähdetty niitä etsimään. Joskus kun on enemmän aikaa, haluan käydä ainakin tuolla Märketillä!

  1. Ihan vaan tiedoksi, että majakkakyltit eivät ohjaa majakoille, vaan vanhalle keskiaikaista perua olevalle postitielle, joka on saanut matkailunimen Pohjanlahden Rantatie. Vanha postietie kulki Vehmaalta pitkin Pohjanlahden rannikkoa Ouluun ja Tornioon, mistä se kulki edelleen ruotsinpuoleista rantaa aina Tukholmaan ja Etelä-Ruotsiin asti. Pohjanlahden Rantatietä ”markkinoiva” yhteisö Kasitie – Riksåttan kertoo majakkasymbolin tulleen tien tunnukseksi kuvaamaan rannan läheisyyttä. Yhtään majakkaa ei siis ole tien varrella (Pohjanlahdellahan ne kaikki ovat saarilla vieläpä suhteellisen etäällä mantereesta).

  2. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Maarit! Märketiä voin kyllä suositella, vaikkei sinne ihan helposti pääsekään. On muuten ainoa paikka, jossa Ruotsi on Suomen itäpuolella!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Meri! Merellä on kyllä mukavaa, kauniilla säällä etenkin :-) – toivottavasti joskus osuu kohdallesi sopiva purjehdusreissu!

 9. Jostain syystä minä en kyllä ole koskaan erityistä vetoa majakoihin tuntenut ja totta puhuen Suomessa en olekaan tainnut nähdä yhden ainutta. Silti Kokkolan Tankari kyllä kiinnostaisi, kuvissa näyttää tosi kauniilta paikalta. Lisäksi purjehtiminen kiehtoisi tosi paljon, mutta siihen ei ole koskaan tullut sopivaa tilaisuutta. Tuo toisen kuvan majakka kylläkin näyttää hienolta, jotenkin tosi majesteettiselta ja linnamaiselta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Laura! Meri-ihmisenä majakat ovat minua aina kiehtoneet. Taitaa olla jotenkin niin, että jos vietät lapsuutesi (kesät minun tapauksessani) meren rannalla, niin meri jää jotenkin Sinuun.

 10. Aivan tuntemattomia seutuja ja paikannimiä! Suomenlinnassakaan en ole koskaan käynyt, pitäisi ehkä ainakin tämä aukko sivistyksessä paikata pian. Kiva harrastus tuo majakkabongaus :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Terhi! Jos vaikka majakoita ei varsinaisesti harrastaisikaan, niin tuon Suomenlinnan majakan voi kyllä helposti katsastaa jos Suomenlinnaan asti joskus pääset :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Omalta osaltani taas esimerkiksi Suomen järvet ovat melko tuntemattomia minulle, meri-ihmiseksi kun itseni miellän, joten ”tasoissa” ollaan, ehkä.

 11. says: Jenni / Globe Called Home

  Jos kerran purjevene löytyy, niin Söderskäriä mä suosittelen elokuun puolella maihinnousurajoitusten loputtua yönylikohteena. Siellä on ihan eri fiilis, kun turistimassat ovat lähteneet, ja toista sataa vuotta vanha sauna lämpiää maksusta. :)

  Mulla näitä majakoita on lopulta kertynyt harmillisen vähän. Oli jossain vaiheessa ideana käydä purkkarilla näitä bongaamassa, mutta ei ole vielä kertaakaan tullut päästyä Pohjanlahden puolelle – ja nyt se on jo aika vaikeaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jenni!
   Purkkarilla ei kyllä ihan helposti kovin monelle majakkasaarelle pääse, sen verran ovat pieniä ja kallioisia. Joillekin kyllä, kuten vaikka Isokarille. Mutta tokihan majakoita on maailmallakin, ei tietenkään ihan sisämaassa :-)

 12. Hyvin koottu kaikki potentiaaliset majakat tähän!

  Me ollaan näistä käyty vain Bengtskärille, minne miika hankki hääpäivälahjaksi kahdenkeskisen pikkuloman yöpymisellä. Paikka oli aivan hurmaava ja ruoka ihan hirmuisen hyvää! Sinne voisi helposti mennä pidemmäksikin aikaa. Saaressa on aina sunnuntai. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistanne Miika & Gia – Facebook -keskusteluihin viitaten, niin Suomen majakat ovat juuri nyt aika kaukana teidän todellisuudestanne, mutta ehkä sitten joskus taas ”löydätte” nämäkin!

 13. says: Pirkko

  Pitäisi ehkä tosissaan harkita retkeä sinne vähän pohjoisemmaksi. Merenkurkustakin on tänä keväänä tosi moni puhunut, sekin olisi varmaan näkemisen arvoinen paikka.
  Jos joskus saamme tuollaisen pohjoissuunnan retken kasaan, niin täytyykin kelata juttujasi – ja ehkä vielä kysyäkin lisää.
  Kiitos, Anna, kommentista.

  1. says: anki

   Kylmäpihlajalla pääsee yöpymään itse majakkatornissa (8. kerroksen sviitistä on melkoiset näkymät).

   Bengtskärissä hotellihuoneet ovat kyllä majakassa, mutta eivät tornissa vaan siipirakennuksessa. Mutta Bengtskärissä yöpyjillä on mahdollisuus saunoa erillisessä saunarakennuksessa, mitä suosittelen ehdottomasti. Vielä kun ajoittaa retken elokuulle ja varaa saunavuoron myöhäisiltaan, on hyvin tunnelmallista käydä uimassa suojaisassa laguunissa, jonka pintaan majakan valo heijastuu.

   Söderskärin majakassa on yksi pieni huone, jossa voi yöpyä. Wc-tiloja ei itse majakassa kuitenkaan ole.

   Utön majakassa ei voi yöpyä, mutta saarella on useampikin yöpymispaikka, joista Hannas horisont on ihan majakan vieressä ja mukavan simppeli ja kotoisa vaihtoehto.

   Lisäksi majakkaseuran jäsenillä on mahdollisuus päästä talkootöihin majakoille (ainakin Märketille ymmärtääkseni) ja myös yöpymään.

 14. says: Pirkko

  Bengtskärissä on ainakin joskus päässyt. Ja monessa muussakin jos hakee majakoiden kunnostustiimeihin Majakkaseuran kautta, mutta silloin kyse on lienee ainakin viikon pestistä, ei vaan yhdestä yöstä – ja niitä töitäkin joutuu tekemään :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *