24 majakkaa Suomessa

Porkkalan majakka

Päivitys 3.9.2022: Ehkä haluaisit kuitenkin lukea tästä uusimman majakkayhteenvetomme?

29 majakkaa Suomen 33/39 majakasta

Kesän 2020 ainoa ”majakkamme” Suomessa oli Kallon majakka, jonka senkin olimme nähneet, silloin tosin remontin takia huputettuna, jo kesällä 2018.
Blogimme edellinen majakkayhteenveto näytti olevan keväältä 2018 ja sen jälkeen 19 majakan listalle onkin jo tullut 5 majakkaa lisää, eli päivän saldo on jo 24 majakkaa vähintään kuvausetäisyydeltä nähtyinä.

19 majakkaa– tähän mennessä

Majakkalistamme

“Meidän majakkamme”, suunnilleen idästä lännen kautta pohjoiseen ovat tätä kirjoitettaessa:

 1. Söderskärin majakka
 2. Harmajan majakka
 3. Helsingin majakka
 4. Suomenlinnan kirkko
 5. Lokkiluodon majakka
 6. Porkkalan majakka
 7. Rönnskär
 8. Jussarön majakka
 9. Längdenin majakka
 10. Gustavsvärn
 11. Russarön majakka
 12. Bengtskärin majakka
 13. Utön majakka
 14. Gustaf Dalén
 15. Märket
 16. Isokarin majakka
 17. Kylmäpihlaja
 18. Säppi
 19. Ryssäntorni
 20. Kallon majakka
 21. Sälgrundin majakka
 22. Valassaarten majakka
 23. Tankarin majakka
 24. Marjaniemen majakka

Linkkasin listaan kunkin majakan kohdalle jutun retkestämme kyseiselle majakalle, mutta joillakin majakoista olemme vierailleet samalla retkellä/matkalla, joten osa listan linkeistä ovat samoja. Samoin purjehdusvuosina näkemiemme majakoiden osalta olen jossain vaiheessa kirjoittanut vain yhden kokoelmajutun, jonka linkki on sekin useammankin majakan kuin vaan Bengtskärin kohdalla.

Uusimpina listassa ovat kesältä 2018 Kallo, Kylmäpihlaja, Säppi ja Lokkiluoto ja viimeisimpänä tältä kesältä paitsi Kallo uudelleen myös Ryssäntorni Kallon kupeessa, kun sekin näytti olleen ainakin kaikki Suomen majakat meloen vierailleen Antti Härkösen majakkalistalla.

Alla muutama kuva suosikeistamme. Jutun otsikkokuvassa Porkkalan majakka.

Suomen Majakat 2020 Utö
Märketin majakka – Suomen majakoiden ykkönen?
Suomen Majakat 2020 Utö
Utön luotsiasema ja majakka
Majakat Valassaari
Valassaarten majakka
Suomen majakat 2020 Sälgrund
Öinen kuva Sälgrundin majakalta

Kesän 2021 majakkamatkat

Listan päivittämisen yhteydessä oli luontevaa miettiä myös seuraavia mahdollisia majakkaretkiä kesälle 2021. Koronakesänä 2020 monet majakkaretket peruutettiin, mutta ehkäpä kesä 2021 on taas monella tapaa parempi.

Tällaista luonnostelin:

Majakkaretki 2021

Jos matkustaisi autojunalla Ouluun ja ajaisi sieltä rannikkoa pitkin Björköbyhyn. Siikajoelta pitäisi löytyä Tauvon majakka, vaikkei se oikein majakalta näytäkään. Kalajoelta saattaisi päästä näkemään Ulkokallan majakan. Onnistuisiko Stubben Uusikaarlepyystä? Majakkaseura on useampana vuonna järjestänyt Björköbystä lähteviä retkiä Merenkurkun majakoille, joten hyvällä tuurilla voisimme samalla parin päivän retkellä päästä näkemään useammankin näistä: Yttergrund, Strömmingsbådan, Norrskär, Utgrynnan ja Ritgrund. Björköbystä on myös aikaisempina kesinä ollut tarjolla retkiä muutamalle näistä eri viikonloppuina, eli ainakin pari näistä voisi onnistua päivänkin retkeillä.

Björköbystä voisi sitten suunnata vaikka Seinäjoelle, joka taitaa olla ainoa Suomen 25 suurimmista kaupungista, joissa en muista koskaan olleeni. En tosin ole varma siitäkään, että olemmeko koskaan tulleet pysähtyneeksi Järvenpäässä.
Ehkä Ähtärin pandatkin pitäisi käydä katsomassa, jos ei muuten, niin kannatuksen vuoksi. Ähtärin Villa Ursus voisi olla jännä paikka yöpyäkin.

Villa Ursus – Yö karhujen kanssa Ähtärissä

Merenkurkussa voisi taas kerran harkita iglumajoitusta, jonka viimeksi sillä suunnalla luokittelimme liian kalliiksi, mutta katsotaan mikä tilanne on ensi vuonna.

Ahvenanmaa voisi myös olla kiva kohde myös majakoidenkin osalta. Ainakin Lågskär ja Sälskär voisivat olla mahdollisia kohteita. Nyhamnkin olisi kuulemma näköetäisyydellä Lågskäristä. Myös Kobba Klintarin luodolla olisi mukava vierailla – ja onhan siellä jos ei nyt ihan majakkaa, niin valkoinen pooki kuitenkin.

Eli tässähän ne tulivatkin jo tehtyä, matkasuunnitelmat kotimaan osalta kesälle 2021: runsas viikko Oulusta etelään ja toinen Ahvenanmaalla. Toivottavasti ensi kesänäkin olisi tarjolla suoria laivayhteyksiä Helsingistä Maarianhaminaan!

Kobba Klintar
Kobba Klintar Baltic Queenin kannelta kuvattuna kesällä 2020
Join the Conversation

13 Comments

 1. Matkan suunnittelu majakkavierailujen ympärille ei minun kaltaiselleni maakravulle tulisi mieleenkään. Onko teillä tavoitteena käydä kaikilla Suomen majakoilla? Ja asiaan kun en ole vihkiytynyt, kuinka monta majakkaa Suomessa onkaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pidän merestä ja merellisistä maisemista – ehkä siksikin, että vietin lapsuuteni kesät meren äärellä ja myös monta kesää purjeveneessä – ja siihen majakat sopivat hyvin vaikka matkojen ”majakoiksi”. Ei ole tavoitteena käydä kaikilla majakoilla ja kokonaislukumääräkin on vähän epämääräinen juttu, lasketaanko majakat, vai majakat, pohjamajakat, pookit ja loistot ja nykyiset vai myös entiset. Tuolla kaikilla majakoilla meloen käyneen Härkösen listalla on vajaa 100 kohdetta. Ehkä päädymme max 30 kohteeseen, sillä tuskin lähdemme ulkomerelle vain jonkun tietyn majakan takia.

 2. Minua majakat kiinnostaa ja voisin hyvin kuvitella tekeväni kesäreissun, jonka suunnittelu perustuu majakoiden ympärille. Kovin montaa en vielä ole nähnyt, joten sarkaa riittää. Bengtskär on omalla bucket-listalla ylimpänä ja olisi huippua myös viettää siellä yötä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Majakoiden tiimoilta pääseekin kivasti merenrantakaupunkeihin – suosittelen!

 3. says: Ne Tammelat

  Majakkateemainen reissu voisi olla tosi mielenkiintoinen. Muistan lukeneeni aiemminkin blogistasi majakkakäynneistä ja itse pidin kovasti Söderskärin majakasta, joka taitaa olla ainoa, jossa olen päässyt kiipeämään ylös asti. Suomenlinnan majakasta voisi olla helpointa aloittaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Monta eri tapaa suunnitella reitti: sukulaiset, luontopolut, taidetapahtumat, ravintolat, mitä näitä nyt on … miksei siis majakatkin :-)

 4. says: Marjo

  Bengtskärin olen ottanut haltuun jo useamman kerran elämässäni ja Suomenlinnan kirkon. Muuten en kyllä muista vierailleeni majakoilla. Harmittaa kun elokuun Pori reissulla ei ollut enää aikaa piipahtaa Kallon majakalla. Ehdottomasti rapuihmisenä haluaisin kokea enemmänkin majakoita koska ne ovat arkkitehtonisesti mielenkiintoisia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Kyllähän Kalloon tosiaan on hiukan Porista matkaa, mutta joku toinen kerta sitten. Kaunis kesäinen päivä ja Kallon rantakalliot on aika upea yhdistelmä!

 5. Aikamoinen listaus! Tykkään myös majakoista, ja avasin oman Suomen majakka-listani tänä kesänä, tuli käytyä Kallossa, Tankarissa ja Söderskärissä. Haaveilen edelleen yöpymisetä majakassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Olemme maailmalla yöpyneet aika monessa majakassa ja on niissä ihan oma tunnelmansa. Parhaiten on ehkä jäänyt mieleen Pendeenin majakka Cornwallissa, jossa sumuisina öinä piti käyttää korvatulppia sillä majakan sumutorven ääni oli kova!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.